Sport

FIFA a decis cum va arăta formatul Campionatului Mondial din 2026. 40 de partide în plus și 39 de zile de competiție!

FIFA a decis modul în care se va desfășura viitorul Campionat Mondial. Noul format va veni la pachet cu 40 de meciuri în plus care se vor desfășura în 39 de zile.
14.03.2023 | 19:32
FIFA a decis cum va arata formatul Campionatului Mondial din 2026 40 de partide in plus si 39 de zile de competitie
FIFA a decis cum va arăta formatul Cupei Mondiale din 2026.
ADVERTISEMENT

FIFA a stabilit cum va arăta noul mod de desfășurare al Campionatului Mondial din 2026 care va fi găzduit în colaborare de către SUA, Mexic și Canada. Va fi primul turneu final cu 48 de echipe la start, iar acestea vor fi împărțite în 12 grupe a câte patru.

FIFA s-a decis în privința viitorului format al Cupei Mondiale din 2026

Astfel, primele două echipe din fiecare grupă se califică în „16-mi”, alături de cele mai bune opt echipe care se clasează pe locul 3. Forul care conduce fotbalul mondial a renunțat la ideea cu 16 grupe a câte trei echipe, care ar fi rezultat creșterea numărului de meciuri de la 64 la 80.

ADVERTISEMENT

Peste două zile, oficialii FIFA se vor reuni la Congresul care va avea loc în Rwanda pentru a face oficial anunțul, potrivit The Athletic. Evenimentul din Africa va coincide cu startul unui nou mandat al președintelui Giani Infantino.

În altă ordine de idei, la turneul final din 2026 vor participa 48 de echipe, cu 16 mai multe față decât ultimele șapte ediții ale competiției (32). Nu mai puțin de 45 de selecționate luptă pentru calificarea la turneul din SUA, Canada și Mexic, în timp ce țările organizatoare sunt calificate direct.

ADVERTISEMENT

FIFA a decis că noul format al Cupei Mondiale din 2026 va avea 40 de partide în plus și 39 de zile de competiție

FIFA a renunțat la formatul cu 16 grupe a câte trei echipe pentru că mai multe federații, dar și specialiști s-au împotrivit, din cauza faptului că o treime din participante ar fi părăsit competiția încă din faza grupelor. Totodată, interesul echipelor pentru ultimele meciuri din grupe ar fi putut fi scăzut, din cauza mizei.

În total, la Campionatul Mondial din 2026 putem fi martori la 104 meciuri. Echipele care izbutesc să ajungă până în finală vor juca 8 partide, cu unul mai mult față de precedentele ediții. Inevitabil, creșterea numărului de partide va duce la extinderea perioadei de desfășurare a turneului final.

ADVERTISEMENT

Astfel, Campionatul Mondial din 2026 va fi cel mai lung din istorie și se va întinde pe o perioadă de 39 de zile. Cu o săptămână în plus față de Cupa Mondial din Qatar. Cele mai multe partide se vor desfășura pe teritoriul Statelor Unite. Finala turneului urmează să aibă loc pe 19 iulie 2026.

Noul format al Cupei Mondiale decis de FIFA vine la pachet cu o perioadă de pregătire mai scurtă pentru echipele naționale

În plus, formatul care urmează să fie anunțat oficial de FIFA pentru Cupa Mondială din 2026 are beneficii financiare pentru forul condus de Giani Infantino. Veniturile de la următorul turneu final ar urma să ajungă la 10,5 miliarde de euro, cu trei miliarde mai mult decât turneul final din Qatar.

ADVERTISEMENT

În cadrul Congresului FIFA din Rwanda, forul mondial pune la cale reducerea perioadei de pregătire pentru selecționate de la 23, la 16 zile. Un procentaj mai puțin față de edițiile finale trecute, dar mai mult decât perioada de pregătire premergătoare Cupei Mondiale din Qatar.

ADVERTISEMENT
Tags: