News

Premier cu repetiţie. Guvernul lui Cîţu din martie, o mascaradă pentru anticipate. A renunţat la şefie înainte de votul din Parlament

09.12.2020 | 20:15
Premier cu repetitie Guvernul lui Citu din martie o mascarada pentru anticipate A renuntat la sefie inainte de votul din Parlament
Florin Cîțu, premier desemnat pentru a doua oară INQUAM_Photos_George_Calin
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu este propus pentru a doua oară prim-ministru. La prima nominalizare ministrul de Finanțe fiind protagonistul unuia dintre cele ridicole episoade din istoria Parlamentului, votul de învestire a guvernului său fiind anulat în ultima clipă.

În februarie, PSD a demis guvernul Orban prin moțiune de cenzură, iar președintele Iohannis și PNL au folosit această ocazie pentru a forța alegerile anticipate. Inițial, Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban, însă o decizie a CCR i-a impus șefului statului să facă o altă nominalizare decât premierul demis anterior.

ADVERTISEMENT

Așa a ajuns Florin Cîțu candidat la postul de premier, desemnat de președinte pe 26 februarie, cu intenția manifestă ca ostilitatea PSD față de un asemenea premier să ducă la anticipate prin refuzul învestirii de către Parlament.

Guvernul Cîțu din martie, o mascaradă pentru anticipate

Pentru a provoca și mai mult iritarea social-democraților, Florin Cîțu a făcut o listă a Guvernului în care erau aceeași miniștri ca în guvernul Orban, cu excepția înlocuitorului premierului desemnat la portofoliul Finanțelor, deputatul Lucian Heiuș.

ADVERTISEMENT

Parlamentul a luat în serios candidatura lui  Cîțu pentru postul de premier și a început audierile miniștrilor în comisiile de specialitate care s-au întins pe mai multe zile. Numai că între timp, lucrurile s-au complicat pentru Iohannis și pentru liberali cu o variabilă care nu fusese luată în calcul: devenise clar că epidemia de coronavirus nu se va limita la Asia, iar România va fi una dintre țările afectate.

În aceste circumstanțe, partide precum PSD și Pro România dădeau semne că ar fi dispuse să accepte guvernul lui Cîțu pentru ca România să aibă cât mai repede un Executiv cu puteri depline. În plus, ar fi evitat alegerile anticipate care erau posibile doar prin dizolvarea Parlamentului  în urma refuzului repetat de a acorda încrederea unui guvern.

ADVERTISEMENT

Pe 12 martie, parlamentarii  s-au adunat în plen să voteze învestirea guvernului lui Florin Cîțu, dar acesta a anunțat cu puține momente înainte că și-a depus mandatul.

Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.

ADVERTISEMENT

Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.

Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează. Mulțumesc pentru încredere și susținere” a scris Florin Cîțu pe Facebook, la scurt timp după anunțul că și-a depus mandatul.

Astfel că Ludovic Orban s-a reîntors la Palatul Victoria ca să gestioneze criza coronavirusului. Jongleria făcută de liberali pentru a fi siguri că Orban rămâne premier a fost dur sancționată de adversarii politici.

Abandonul lui Cîțu, sancționat de liderii partidelor

Cea mai neverosimilă situați politică din ultimii 30 de ani, este o bătaie de joc la adresa Parlamentului și la adresa tuturor românilor. Asistăm la o mascaradă fără de sfârșit”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

E cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români. Vom urgenta toate audierile și votul pentru învestirea unui nou Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele interimar PSD.

PNL a decis să prelungească criza politică. Aceasata este ceea ce vede orice cetățean. Haideți să nu începem acest țintar al opțiunilor, Eu aștept niște explicații de la președinye pentru acest circ ridicol. Vom vedea care va fi nominalizarea următoare sau dacă va fi o nominalizare sau dacă vom începe simulacrul consultărilor. Ideea unui guvern alături de PRO România nu face parte din planurile USR”, a declarat Dan Barna.

Domnul Cîţu era ieri hotărât să-şi asume mandatul de prim-ministru. Ştiu asta foarte sigur! Ce s-o fi întâmplat în ultimele ore? Cine şi ce jocuri face? Ţara are nevoie de un guvern stabil. O majoritate se contura să susţină instalarea Guvernului. Lumea se pregăteşte să lupte cu criza de sănătate şi cu criza economică şi PNL joacă baba-oarba cu Guvernul. Nu ştiu cine/ce calcule şi-a făcut, dar acest joc politic al PNL în momentele pe care le trăim este iresponsabil”, a scris Dacian Cioloş, joi, pe Facebook.

Semne de nervozitate au apărut chiar și în interiorul PNL, nemulțumit de refuzul lui Cîțu de a-și asuma guvernarea fiind prim-vicepreședintele Rareș Bogdan care a comentat sec: „Inadmisibil”.

Însă Ludovic Orban s-a reîntors în martie la Palatul Victoria ca premier, iar acum PNL îl socotește pe Cîțu  omul potrivit să conducă România patru ani, după ce a refuzat să o facă mai puțin de 12 luni, din  martie până la alegerile parlamentare de  duminică.

ADVERTISEMENT