Sport

Premier League a decis sancționarea cluburilor care au aderat la Superligă. Suma uriașă pe care trebuie să o plătească

Premier League a luat decizia cu privire la cluburile care s-au înscris în Superligă și care vor fi amendate de către federație cu o sumă consistentă.
09.06.2021 | 20:15
Premier League a decis sanctionarea cluburilor care au aderat la Superliga Suma uriasa pe care trebuie sa o plateasca
ADVERTISEMENT

Arsenal Londra, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham au fost aspru criticate după ce s-au înscris în noua competiție destinată celor mai puternice cluburi din lume și care avea să boicoteze UEFA Champions League.

Federația Engleză de Fotbal a pornit o anchetă în acest caz, care a fost finalizată, iar cluburile vor fi obligate să plătească o amendă. La următoarea abatere, sancțiunile ar putea fi mult mai grave.

ADVERTISEMENT

Cluburile engleze care s-au înscris în Super League au fost sancționate dur

Deși competiția s-a desființat în doar 48 de ore, Federația Engleză de Fotbal nu a putut trece cu vederea răzvrătirea celor șase cluburi, chiar dacă și-au cerut scuze atât celor din Premier League cât și Federației. În total, la Super Ligă au aderat 12 cluburi, dintre care au mai rămas membre Real Madrid, Barcelona și Juventus Torino.

Astfel, forul englez a luat decizia ca cele șase cluburi să fie amendate cu 25,58 milioane de euro. Ba, mai mult, în cazul în care acestea vor călca din nou greșit, vor fi penalizate cu 30 de puncte sau chiar cu interdicția de a participa în cupele europene pentru cel puțin un sezon.

ADVERTISEMENT

„Cele 6 cluburi implicate în propunerea de a forma Super Liga Europei au fost înștiințate încă o dată că acțiunile lor au fost o greșeală și și-au reconfirmat apartenența lor la Premier League și la viitorul fotbalului englez”, se notează în comunicatul emis de Federație.

„Cluburile au fost de acord să plătească o contribuție de 22 de milioane de lire sterline”

Decizia cluburilor a creat stupoare în rândul suporterilor, care au protestat vehement și mii de fani s-au adunat în fața stadionului pentru a cere socoteală oficialilor care au decis înscrierea în această competiție artificială. Suporterii lui Manchester United chiar au reușit să oprească un meci al echipei lor.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă și-au cerut scuze față de fani, această abatere nu a putut fi trecută cu vederea, iar cluburile au fost de acord cu sancțiunile financiare: „Ele și-au cerut scuze sincere fanilor, colegilor, celor din Premier League și Federației. Ca gest de bunăvoință, aceste cluburi au fost de acord să plătească o contribuție de 22 de milioane de lire sterline, care va fi investită în binele jocului, inclusiv în noi investiții în sprijinul fanilor, fotbalului și a programelor comunitare”, se mai explică în același comunicat.

„În plus, cluburile au acceptat să susțină schimbarea regulamentelor, astfel încât orice acțiuni asemănătoare, dacă vor avea loc pe viitor, vor duce la o scădere a 30 de puncte. În această situație, fiecare dintre cele 6 cluburi va primi încă o amendă de 25 de milioane de lire, dacă vor mai fi implicate în așa ceva”, se arată în comunicatul Federației Engleze de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Barcelona, Real Madrid și Juventus nu vor să renunțe la Super Ligă

Într-un comunicat al celor trei cluburi publicat la începutul lunii mai, acestea s-au plâns că au fost supuse la niște presiuni extraordinare în această perioadă, deși există o decizie în instanță cu privire la crearea acestei competiții: „presiuni externe, amenințări, ofense”.

Barcelona, Real Madrid și Juventus au replicat dur celor de la UEFA, chiar dacă forul european a fost foarte ferm cu privire la această competiție: „Le punem în vedere celor de la FIFA şi UEFA, aşa cum am făcut-o în mai multe rânduri de când am anunţat Super Liga, deschiderea noastră spre dialog, cu respect şi fără presiuni intolerabile, în concordanţă cu legea, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru familia fotbalului”.

Oficialii celor trei cluburi le-au bătut obrazul și celorlalte nouă cluburi care au abandonat acest proiect și pe care le acuză că au făcut compromisuri și au ajuns la înțelegeri cu UEFA: „Regretăm să vedem cum prietenii şi partenerii noştri, alături de care am fondat Super Liga, au acum poziţii atât de contradictorii şi semnează înţelegeri cu UEFA”.

  • 25.000.000 de euro vor plăti cele șase cluburi din Premier League
ADVERTISEMENT