News

Premieră în Europa. A luat naștere primul bebeluș purtat în pântece de două mame

Primul copil purtat în pântece de două mame. Ovulul fertilizat a fost implantat în corpul uneia dintre femei, apoi a ajuns la cealaltă.
03.11.2023 | 21:33
Premiera in Europa A luat nastere primul bebelus purtat in pantece de doua mame
Primul bebeluș purtat în pântece de două mame. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Premieră în Europa. Pe 30 octombrie 2023 a luat naștere primul bebeluș purtat în pântece de două mame. Totul s-a petrecut în Spania, acolo unde un cuplu de lesbiene a apelat la această metodă.

S-a născut primul bebeluș purtat în pântece de două mame

Este vorba despre o nouă procedură cunoscută sub numele Invocell. Metoda de reproducere asistată presupune ca ovulul fertilizat că fie mai întâi implantat în pântecele uneia dintre mame, iar apoi să ajungă la cealalată.

ADVERTISEMENT

Cele două femei, Estefanía și Azahara au 30, respectiv 27 de ani. Își doreau foarte mult un copil și ambele voiau să treacă prin ceea ce presupunme experiența unei sarcini. Astfel, au mers la o clinică de fertilitate din Spania, Juaneda Fertility.

„Doctorul ne-a explicat metoda cea clasică. Dar ne-a spus că există o tehnică care ne permitea amândouă să participăm cât mai mult la sarcină”, au declarat femeile, potrivit presei din Spania.

ADVERTISEMENT

Medicii de aici le-au prezentat procedura Invocell, explicându-le că, prin intermediul ei, ar putea ca ambele să poarte copilul în pântece. Ovulul fertilizat a ajuns, întâia oară, în corpul Estefaniei, sub colul uterin al acesteia.

Ce presupune procedura Invocell

Cu ajutorul Invocell, ce este ca un mic incubator, embrionul s-a dezvoltat în interiorul corpului ei, timp de cinci zile, și nu în laborator, cum este în cazul fertilizărilor în vitro. După această etapă, dispozitivul a fost extras.

ADVERTISEMENT

Apoi embrionul a fost mutat în uterul Azaharei, care a dus sarcina până la capăt. Prin această nouă tehnologie, copilul a fost purtat în pântecele celor două femei din Spania. Băiețelul a venit pe lume pe 30 octombrie 2023.

Derek Eloy cântărea 3,3 kilograme la naștere și este perfect sănătos, potrivit medicilor. Azahara l-a născut prin cezariană. „Invocell este un dispozitiv care funcționează ca un mic incubator.

ADVERTISEMENT

Dar, spre deosebire de cele existente în laborator, este plasat sub colul uterin al uneia dintre cele două femei. Permite ca dezvoltarea embrionului în primele zile să aibă loc în interiorul corpului, în loc de laborator”, a transmis dr. Gustavo Carti, coordonatorul medical al Unității de Reproducere Asistată a Fertilității Juaneda.

ADVERTISEMENT