Sport

Premieră în fotbalul românesc. FC U Craiova 1948, vizită la Muzeul de Artă din Craiova. Imagini spectaculoase cu Nicolo Napoli și jucătorii săi. Foto

Echipa lui Adrian Mititelu a avut o inițiativă superbă. Nicolo Napoli și jucătorii lui FC U 1948 au vizitat Centrul Brâncuși și Muzeul de Artă din Craiova.
17.02.2023 | 10:50
FC U Craiova 1948 e pe locul 8 în SuperLiga, cu 30 de puncte. Sursă foto: Facebook FC U Craiova 1948
ADVERTISEMENT

FC U Craiova 1948 a pierdut la „masa verde” meciul cu Sepsi Sfântu Gheorghe, însă Nicolo Napoli a încercat să le ridice moralul jucătorilor săi și a organizat o ieșire cu echipa la Muzeul de Artă din Craiova, o alegere surprinzătoare pentru antrenorul italian.

Jucătorii lui Adrian Mititelu, vizită la Centrul Constantin Brâncuși și la Muzeul de Artă din Craiova

FC U Craiova 1948 a postat pe pagina oficială de Facebook a clubului mai multe fotografii inedite, dar și un video de la vizita organizată la Centrul Constantin Brâncuși și la Muzeul de Artă din Craiova: „Oltenia celui mai mare sculptor/ Al omenirii, Constantin Brâncuși. Fotbaliștii echipei noastre au admirat astăzi operele lui Constantin Brâncuși.

ADVERTISEMENT


În frunte cu Nicolo Napoli, alb-albaștrii au vizitat mai întâi Centrul Brâncuși, iar următoarea vizită a fost în interiorul Muzeului de Artă, unde sunt expuse o parte din lucrările marelui sculptor”, se arată într-o postare a oltenilor.

Acțiunea este una inedită pentru fotbalul românesc, iar echipa lui Adrian Mititelu a demonstrat că nu l-a uitat pe marele sculptor despre care se vorbește și în imnul scris de Adrian Păunescu, „Cântec pentru Oltenia”: „În această săptămână, la Craiova se celebrează ‘Părintele sculpturii moderne’ – Constantin Brâncuşi. Peste 40 de documente relevante pentru capitole esențiale din parcursul ‘Părintelui sculpturii moderne’ – multe cu o vechime de peste 120 de ani și rămase până în prezent inaccesibile publicului larg, pot fi studiate, în premieră, începând de marți, în cadrul expoziției ‘Din viața lui Brâncuși’, organizate la sediul Secției de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei, Craiova”.

ADVERTISEMENT

Inițiativa este cu atât mai lăudabilă, cu cât FC U Craiova 1948 a trecut printr-o perioadă extrem de tensionată, într-un moment în care Adrian Mititelu este în război cu Peluza Sud 1997, iar jucătorii se luptă să prindă ultimul loc de play-off: „Proiectul fără precedent, rezultat al colaborării între specialiștii instituției muzeale și cei ai Serviciului Județean Dolj al Arhivelor Naționale ale României (ANR), reușește să aducă în lumină cereri scrise și semnate de Constantin Brâncuși, acte notariale și administrative, schițe arhitecturale, distincții ori certificate, majoritatea concentrate în intervalul 1895 – 1905, toate având un rol covârșitor pentru o mai bună înțelegere a ascensiunii celui mai cunoscut sculptor român”, se mai precizează pe site-ul oficial al clubului.

Gestul celor de la FC U Craiova 1948 a fost extrem de apreciat în Bănie

Pagina de Facebook ColoRo a preluat imaginile și a comentat vizita neașteptată: „Aceasta este echipa de fotbal FCU Craiova când tocmai terminase vizitarea Muzeului de Artă din Craiova, în special cabinetul Brâncuși. Nu știu a cui a fost ideea, dar niște fotbaliști, majoritatea nici nu sunt români, au fost invitați la un muzeu, au văzut opere unicat, o clădire superbă și nu cred că vreunul s-a plictisit. Repet, niște fotbaliști au vizitat un muzeu de artă!

ADVERTISEMENT


Câți părinți își duc copiii la muzeu sau în galerii? Câți educatori, învățători sau profesori duc copiii să aibă un prim contact cu arta? Nici 1%, de asta o carte bună nu se vinde mai deloc în România, o carte frumoasă e neinteresantă, iar cei care vor să cumpere cărți se uită la gospodinele influențărese care fac reclamă asiduă și ipocrită pentru a vinde ignoranților maculatura! La vie en moloz!”, a fost comentatoriul acid.

Gestul jucătorilor a fost foarte bine primit și de suporteri, care au răspuns pozitiv în comentarii: „Felicitări, domnilor, pentru inițiativă!”, „Chiar frumos ați prezentat, zici ca este realizată de vreo televiziune. Felicitări!”, „Felicitări! Foarte bine realizat!”, „Respect, stimă, o dovadă de cultură și civilizație, idee minunată, felicitări celui sau celor care avut această idee”, „Campioana unei mari iubiri Craiova Maxima”, Felicitări pentru acțiune!!! Așa se comportă un club profesionist!!!”, au fost doar câteva dintre zecile de comentarii primite pe pagina de Facebook a clubului. 

ADVERTISEMENT

FC U Craiova 1948 a pus în vânzare biletele pentru meciul cu FC Voluntari

Vizita lui Nicolo Napoli și a jucătorilor a picat cum nu se poate mai bine pentru a mai detensiona atmosfera înaintea un meci extrem de important cu FC Voluntari. Este prima partidă cu spectatori pe teren propriu după incidentele de la Sfântu Gheorghe, iar clubul a anunțat prețurile pentru partida de pe „Ion Oblemenco”.

Clubul i-a anunțat pe suporteri că în cazul în care vor fi din nou scandări rasiste și xenofobe se vor lua imediat măsuri: „În cazul în care, la acest eveniment sportiv, vor exista manifestări, incidente sau alte activități repetate care contravin regulamentelor FRF, LPF și prevederilor Legii 4/2008, în special prevederilor prevăzute la art. 9, alin. 1 și 3, raportat la art. 20, art. 10 din legea menționată, cu precădere pentru scandări xenofobe, rasiste, injurii și jigniri adresate oficialilor, se va acționa în consecință, în sensul evacuării persoanelor care încalcă aceste prevederi legale sau a sectorului respectiv”.

ADVERTISEMENT