News

Premieră în Parlament! Un președinte PNL, propus pentru titlul de „Erou al Națiunii Române”

02.04.2021 | 18:54
Premiera in Parlament Un presedinte PNL propus pentru titlul de Erou al Natiunii Romane
ADVERTISEMENT

Un deputat liberal, Andrei-Daniel Gheorghe a inițiat un proiect de lege prin care primului președinte al PNL, Ion C. Brătianu, i se acordă titlul de Erou al Națiunii Române.

Deputatul își justifică demersul prin rolul lui Brătianu la aducerea pe tron a dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen și la obținerea independenței României în 1877, dar trece sub tăcere rolul hotărâtor al liberalului în detronarea lui Alexandru Ioan Cuza și complotul îndreptat împotriva lui Carol I din 1870.

ADVERTISEMENT

Demersul lui Gheorghe se înscrie în noua modă prin care un parlamentar oarecare se agață de o personalitate istorică și propune Parlamentului să-i acorde oficial titlul de Erou al Națiunii. Moda a fost inaugurată de un alt liberal, Crin Antonescu, ce l-a propus pe Avram Iancu drept primul erou cu adeverință de la Parlament.

„A îmbrăcat prin fapte și cuvinte ipostaza viziunii transistorice”

Entuziasmul lui Andrei-Daniel Gheorghe față de propria-i idee reiese și din modul în care este redactat articolul unic al legii, stilul fiind mai degrabă potrivit unei expuneri de motive decât textului de lege propriu-zis:

ADVERTISEMENT

Pentru onorarea memoriei lui Ion C. Brătianu (1821-1891), considerat artizanul aducerii în fruntea țării a viitoarei Dinastii Române, în anul 1866, cu merite incontestabile în cele mai importante schimbari democratice ale națiunii noastre în secolul al XlX-lea, precum declararea și cucerirea independenței de stat, care împreună dar și, în fruntea, de foarte multe ori, a elitelor țării a reușit sfărâmarea jugului otoman și a făcut din țara mică, necunoscută și pierdută de la gurile Dunării, regatul putemic și prețuit de toate popoarele lumii, este declarat “Erou al Națiunii Române””, se arată în proiectul de lege, cu precizarea că excesul de virgule aparține inițiatorului, iar „Dinastia Română” la care se referă este cea de Hohenzollern-Sigmaringen, ce-și are obârșia în sudul Germaniei.

În  expunerea de motive sunt prezentate meritele, altminteri incontestabile, ale lui Ion C. Brătianu în obținerea independenței și introducerea reformelor care au creat România modernă, însă uneori fiorul liric îl conduce pe inițiator către exprimări stridente precum cea de mai jos:

ADVERTISEMENT

Ion C. Brătianu a avut nu doar un patriotism românesc ardent și un spirit de sacrificiu specific marilor conștiințe ale umanității, ci a îmbrăcat prin fapte și cuvinte ipostaza viziunii transistorice asupra propriului destin care devine parte fundamentală din destinul națiunii, lăsând a fi judecat de posteritate și dedicându-se deplin moștenirii pe care o lăsa în urma sa.

Ion C. Brătianu, un complotist de carieră

Fie din necunoaștere, fie din evocarea selectivă a faptelor istorice, Gheorghe nu scrie niciun cuvințel despre două perioade mai tenebroase din viața „patriarhului” liberal. În primul rând, nu este menționat faptul că Ion C. Brătianu a fost inițiatorul alianței dintre liberali și conservatori, care a rămas în istorie drept Monstruoasa Coaliție, care în 1866 l-a înlăturat pe Alexandru Ioan Cuza de pe tronul Principatelor Unite.

ADVERTISEMENT

În ce privește relația lui Brătianu cu regele Carol I există și aici un episod mai puțin onorant pentru cel care în 1875 avea să devină primul președinte al PNL. Chiar dacă liberalul a avut un rol apreciabil în aducerea pe tron a principelui german în 1866, după numai patru ani, Brătianu era capul conspirației care urmărea detronarea lui Carol I.

Puciul a fost amânat în așteptarea deznodământului războiului din 1870-1871 dintre Prusia și Franța, însă unul dintre conspiratori, Candiano Popescu, nu a mai avut răbdare și a declanșat „revoluția” la Ploiești pe 8 august 1870, ploieștenii strigând pe străzi „Ura! Am scăpat de neamț!”, fără să știe că urmașii lor politici de peste 150 de ani îl vor avea ca idol politic tot pe un ins cu origini nemțești.

„Republica de la Ploiești” a durat doar două ore, iar conjurații, inclusiv cei de la București, au fost „săltați” de poliție. În cadrul procesului care a urmat, toți complotiștii au fost achitați, decizie care l-a scandalizat pe Carol atât de mult încât s-a gândit să abdice, sastisit de frivolitatea balcanică.

Rămâne de văzut dacă Parlamentul îl va declara până la urmă pe Ion C. Brătianu Erou al Neamului sau va respinge proiectul de lege, în condițiile în care propensiunea acestuia pentru uneltiri este de netăgăduit. În „palmaresul” său mai figurează și participarea la un complot al masonilor împotriva lui împăratului Franței, Napoleon III, motiv pentru care a trecut și prin beciurile poliției pariziene.

ADVERTISEMENT