News

Premieră medicală în Italia. O femeie a devenit mamă după ce a învins cancerul. Eleonora Porcu: ”Caz sinonim cu speranța”

Șefa Unității de infertilitate și procreare asistată medical de la IRCCS Policlinico di Sant'Orsola (Bologna, Italia), Eleonora Porcu, a dat lumii medicale o veste importantă.
30.10.2022 | 16:43
Premiera medicala in Italia O femeie a devenit mama dupa ce a invins cancerul Eleonora Porcu Caz sinonim cu speranta
Profesoara Eleonora Porcu a anunțat premiera medicală din Italia. Foto: canva.com, captură YouTube - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În prim-plan apare o femeie care în urmă cu 14 ani a decis să își înghețe ovulele la clinica din Bologna (Italia) și care recent a aflat că va fi mamă după ce a învins o boală grea.

Minunea din Italia: mamă după ce a învins cancerul

Numele ei este Giovanna, iar vârsta – 41 de ani – și boala de care suferea – cancer la sân – nu au împiedicat-o să își urmeze cel mai mare vis: să devină mamă. Potrivit bolognatoday.it, ovocitele crioconservate și vitrificate au fost donate în urmă cu 14 ani.

ADVERTISEMENT

Datorită lor, Giovanna a aflat că este însărcinată cu gemeni. În 25 de ani, IRCCS Policlinico di Sant’Orsola a raportat 4.000 de mii de cicluri de congelare a ovocitelor, peste 3.600 de cicluri de decongelare și nașterea a peste 500 de copii.

Acest rezultat important a fost împărtășit comunității științifice în cadrul Conferinței internaționale “35 de ani de crioconservare a ovocitelor”, la care au participat experți din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Un caz care scrie istorie în comunitatea științifică

Este un caz special, sinonim cu progresul, succesul și speranța. Pentru prima dată demonstrăm că ovocitele vitrificate și criogenate au un potențial reproductiv ridicat.

Acest lucru denotă succesul procedurii care utilizează azot lichid la o temperatură de -196 grade. Le păstrează intacte și fertile pentru o perioadă lungă de timp.

ADVERTISEMENT

Și mai ales înseamnă că pacientele cu cancer pot conta pe o bancă de ovocite puternică și tenace, și pe un protocol eficient. Prin urmare, ele pot spera că vor rămâne însărcinate la sfârșitul tratamentului, indiferent de vârstă“, a explicat profesoara Eleonora Porcu.

Procedură eficientă. Cifrele spun totul

Eficiența prelungită a procedurii de vitrificare oferă o flexibilitate mai mare tuturor programelor de donare de ovule. Femeile care își îngheață ovulele la policlinică din Bologna (Italia) pot alege să doneze gratuit ovulele nefolosite altor femei.

ADVERTISEMENT

Datorită acestei alegeri solidare și rezultatelor importante, mai multe femei vor fi sprijnite în acest proces cu o probabilitate mare de success. Jurnaliștii italieni au notat că procrearea asistată medical a început în 1991.

Ulterior, a evoluat atât în ceea ce privește numărul de paciente aflate în tratament, cât și în ceea ce privește cercetarea. Din 2019, policlinica din Bologna a devenit centrul regional de referință pentru pacienții cu cancer, precum și unul dintre cele mai importante din Italia.

În ultimii ani, s-a acordat o atenție deosebită studiului vitrificării ca alternativă la metodele de congelare lentă. În timp, crioconservarea a progresat rapid, devenind o procedură acceptată clinic, cu rate de sarcină clinică egale cu cele ale utilizării ovocitelor proaspete.

Speranțe pentru femeile cu probleme mari de sănătate

Una din trei femei a rămas însărcinată în ultimii 25 de ani, cu sprijinul centrului Sant’Orsola și prin crioconservare după tratarea cancerului. Și întotdeauna, în acești 25 de ani, peste 80% dintre ovocite au supraviețuit congelării.

Datele prezentate fac parte dintr-un studiu mai amplu prezentat în urmă cu doar câteva luni. Astfel, dintre cele 432 de paciente cu cancer incluse în cercetare, 156 au suferit de insuficiență ovariană prematură.

Dintre acestea, 44, odată vindecate, au căutat o sarcină prin utilizarea ovocitelor criogenate anterior. Dintr-un total de 194 de ovocite decongelate, 157 au supraviețuit (80%). Efectul? S-a ajuns la 18 sarcini, dintre care 15 au fost finalizate cu succes.

Comparația cu grupul fără cancer nu a arătat diferențe semnificative în ceea ce privește vârsta, rezerva ovariană, numărul de foliculi dezvoltați, nivelurile de estradiol și numărul de ovocite prelevate și crioconservate.

Când este recomandată crioconservarea ovocitelor

Crioconservarea ovocitelor este recomandată când femeile află că suferă de anumite afecțiuni care pot avea impact asupra fertilității. Printre ele se află siclemia, lupusul și cancerul. Totodată, crioconservarea este indicată și femeilor care au avut operații la nivelul ovarelor (endometrioza severă).

Boală ovariană cu risc de afectare a ovarelor sau mutații genetice care necesită îndepărtarea ovarelor (de exemplu mutația BRCA) reprezintă alte motive pentru care femeile apelează la crioconservarea ovocitelor.

De asemenea, procedura este recomandată și în cazul în care există risc de insuficiență ovariană prematură idiopatică sau în contextul unor anomalii cromozomiale (de exemplu, sindromul Turner, sindromul X fragil).

În plus, femeile care avansează în vârstă știu că șansa lor de a concepe scade în mod natural. Aici se ajunge din cauza faptului că scade calitatea ovocitelor. În același context, scade și numărul acestora.

Având în vedere că rezerva ovariană se epuizează la menopauză și crearea de ovocite noi nu mai este posibilă, crioprezervarea ovocitelor poate crește șansa de a avea un copil mai târziu în viață. Asta se face prin congelarea ovocitelor când femeia este tânără.

 

ADVERTISEMENT
Tags: