News

Premierul Ciolacu îl readuce la guvern pe consilierul lui Ion Iliescu în relația cu cultele. Victor Opaschi are 75 de ani

Victor Opaschi a fost numit de către premierul Marcel Ciolacu în funcția de consilier de stat la Cancelaria primului-ministru.
24.07.2023 | 19:01
Premierul Ciolacu il readuce la guvern pe consilierul lui Ion Iliescu in relatia cu cultele Victor Opaschi are 75 de ani
Victor Opaschi, numit consilier al premierului Ciolacu/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

După numai un an de la retragerea din activitate, Victor Opaschi a fost readus într-o funcție publică în cadrul Cancelariei primului-ministru Marcel Ciolacu. Opaschi a gestionat relația statului român cu cultele timp de decenii, atât din postura de consilier al fostului președinte Ion Iliescu, cât și din funcțiile ocupate la guvern.

Victor Opaschi, ținut la Guvern și de liberali

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Victor Opaschi se numește în funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, se arată în articolul unic al deciziei premierului Marcel Ciolacu, decizie care a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Decizia nu precizează care vor fi atribuțiile lui Opaschi în cadrul instituției.

ADVERTISEMENT

Victor Opaschi (75 de ani) este puțin cunoscut publicului larg, însă cultele din România îl știu foarte bine, Opaschi fiind un personaj foarte important în ce privește relația statului român cu biserica. În perioada comunistă, între 1971 și 1983 Victor Opaschi a fost cercetător științific la Institutul de Științe Politice, care era subordonat Secției de Agitație și Propagandă a Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

După revoluție, el a devenit unul dintre apropiații lui Ion Iliescu, acesta numindu-l în funcția de consilier de stat pentru cultură și culte în Administrația Prezidențială în toate cele trei mandate: 1990-1992, 1992-1996 și 2000-2004. În perioada 1996-2000, Victor Opaschi a fost consilier personal al lui Iliescu care era președintele PDSR, partidul precursor al PSD.

ADVERTISEMENT

Relația apropiată dintre Iliescu și Opaschi este arătată și de faptul că acesta din urmă a scris o carte dedicată protectorului său politic, intitulată „Ion Iliescu, om și lider”, care a apărut în 2012. Victor Opaschi a continuat să obțină posturi importante în stat cu sprijinul PSD, chiar și după ce Iliescu s-a retras din prima linie a politicii.

În 2012-2013, Opaschi a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, fiind responsabil de relația ministerului cu cultele, pentru ca din 2013 să devină șeful Secretariatului de Stat pentru Culte. Această ultimă funcție a păstrat-o până în anul 2022, indiferent de culoarea politică a guvernelor care s-au succedat în acest interval.

ADVERTISEMENT

O retragere de numai un an

De-a lungul activității sale a fost decorat în repetate rânduri, atât de către autorități de stat, cât și de ierarhi bisericești:

  • Ordinul Național „Serviciul Credincios”, 2004
  • Ordinul Meritul Cultural, 2009
  • Mare Comandor al Ordinului Național Brazilian „Rio Branco”, 2003
  • Comandor al Ordinului Național Italian „Sella Della Solidarieta’ Italiana”, 2004
  • Crucea Patriarhală, acordată de patriarhul Teoctist, 1996
  • Crucea Moldavă acordată de mitropolitul Daniel, actualul patriarh, 1996
  • Comandor al Ordinului „Purtător al Crucii Ortodoxe a Sfântului Mormânt”, titlu conferit de Patriarhul Ortodox al Ierusalimului, 2004
  • Medalii jubiliare oferite de către Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia primirilor la Vatican în anii 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 2001, 2003, 2004
ADVERTISEMENT

Publicația Newsweek scris în august 2022 că retragerea din activitate a lui Opaschi ar fi fost determinată de nemulțumiri pe care Biserica Ortodoxă Română le-ar fi avut față de secretarul de stat. O Patriarhia și-ar fi exprimat nemulțumirea față de Opaschi încă de la finele anului 2021, însă liderii coaliției Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au tergiversat timp de opt luni să ia o decizie pe acest subiect.

Motivele pentru care patriarhul Daniel ar fi dorit îndepărtarea lui Opaschi nu a au fost precizate, însă o mare parte din fondurile de la stat de care au beneficiat cultele au fost transferate cu aprobarea fostului consilier al lui Iliescu. De exemplu, doar în perioada 2011-2020, de la bugetul de stat au fost alocate 452 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

ADVERTISEMENT