News

Catedrala Mântuirii Neamului, ”gaură” de 180.000 de euro pentru BOR. Inspectoratul de Stat în Construcții a penalizat Patriarhia

Patriarhia Română a ”uitat” să achite taxele pentru emiterea a două autorizații de construire pentru Catedrala Mântuirii Neamului, motiv pentru care va plăti penalități uriașe.
29.03.2023 | 17:24
Catedrala Mantuirii Neamului gaura de 180000 de euro pentru BOR Inspectoratul de Stat in Constructii a penalizat Patriarhia
Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai ambițios proiect al Patriarhului Daniel, a costat până acum peste 200 de milioane de euro / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel București a respins ca nefondat recursul Patriarhiei Române și a decis că șefii Bisericii Ortodoxe trebuie să plătească 883.872,85 de lei (aproximativ 180.000 de euro) către Inspectoratul de Stat în Construcții. Suma reprezintă penalități de întârziere la achitarea taxelor de emitere pentru două autorizații de construire pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Hotărârea este definitivă.

Patriarhia Română nu a plătit la Inspectoratul de Stat în Construcții taxele pentru două autorizații la Catedrala Mântuirii Neamului

Potrivit datelor din dosar, consultate de FANATIK, Patriarhia Română a obținut două Autorizații de Construire de la Primăria Sectorului 5 (AC 454-S/14.12.2017 – amenajare parcare subterană acoperită și piață pietonală Catedrala Mântuirii Neamului și AC 118-S/22.03.2018 – modificări Catedrala Mântuirii Neamului și dependințe asimilate), fiecare în valoare de 186.805.282,68 lei.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste autorizații, Patriarhia Română era obligată să achite către ISC o taxă de 0,5% din valoarea lucrărilor, în două tranșe: o jumătate la data înștiințării privind data începerii lucrărilor, și cealaltă jumătate până la data semnării procesului verbal de recepție a lucrărilor.

În decembrie 2020, Patriarhia nu achitase nici măcar prima tranșă, așa că ISC s-a adresat justiției, pentru recuperarea sumei de 934.026,42 lei, reprezentând jumătate din 0,5% din valoarea totală a lucrărilor.

ADVERTISEMENT

ISC a recalculat taxele, Patriarhia le-a plătit cu întârziere de câțiva ani

În întâmpinare, Patriarhia Română a arătat că nu este de acord cu modul în care ISC a calculat valoarea celei de-a doua AC, fapt care a determinat instituția, ca în martie 2021, să recalculeze cuantumul acesteia, de la 186.805.282,68 lei, la 21.116.978 lei.

Pe 16 aprilie 2021, Patriarhia Română a achitat debitul principal recalculat: 467.013,21 lei (0,25% din AC 454-S/14.12.2017) și 52.792,45 lei (0,25 din AC 118-S/22.03.2018).

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu a fost de ajuns pentru Inspectoratul de Stat în Construcții, care în iunie 2021 a depus o cerere precizatoare prin care arată că își modifică cuantumul pretențiilor la suma de 883.872,85 lei reprezentând penalități de 0,15% pe zi, calculate de la data anunțurilor de începere a lucrărilor (30 ianuarie 2018, respectiv 22 februarie 2019) până la data plății efective (16 aprilie 2021).

Penalități de 180.000 de euro pentru autorizațiile la Catedrala Mântuirii Neamului

În octombrie 2021, Tribunalul București a admis cererea ISC, așa cum a fost precizată.

”Or, în speţă, faptul că valoarea penalităţilor de întârziere depăşeşte cuantumul debitorului principal se justifică prin intervalul de timp considerabil în care s-a manifestat pasivitatea debitorului (debitul principal fiind achitat cu o întârziere de 785, respectiv 1173 zile), context în care instanţa apreciază că penalităţile de întârziere datorate de pârât nu sunt excesive în raport cu gravitatea încălcării de către debitor a obligaţiilor sale, astfel că principiului proporţionalităţii invocat prin întâmpinare nu i se poate da eficienţă în sensul dorit de pârât, de diminuare a penalităţilor la jumătate din valoarea debitului principal”, se arată în motivarea deciziei de fond.

ADVERTISEMENT

Patriarhia Română a făcut recurs, iar la sfârșitul săptămânii trecute, magistrații au respins definitiv acțiunea BOR.

Patriarhia Română a refuzat să comenteze până acum, solicitând dreptul la un proces echitabil

Până acum, proiectul Catedralei Mântuirii Neamului a ajuns la 200 de milioane de euro cheltuiți, însă costurile ar putea să crească în următorii doi ani și jumătate, până la finalizarea lucrărilor. În 2007, Patriarhul Daniel estima costul total al clădirii, excluzând terenul, la 400 de milioane de euro.

O parte importantă a acestei sume reprezintă sprijin financiar oferit de autoritățile administrației locale, iar restul vine din donații.

Patriarhia Română a refuzat, în octombrie 2022, să explice pentru FANATIK de ce a achitat cu întârziere taxele de construcții pentru Catedrala Mântuirii Neamului, motivând că ”publicarea unor astfel de informații poate aduce atingere unui proces echitabil”.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au...
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”