News

Premierul demis Florin Cîțu promite plafonarea prețurilor la energie: ”Vom susține măsura în prima ședință după criză”

Florin Cîțu a anunțat, miercuri seara, că Guvernul va susține, după criza politică, plafonarea prețurilor la energie.
06.10.2021 | 20:42
Premierul demis Florin Citu promite plafonarea preturilor la energie Vom sustine masura in prima sedinta dupa criza
ADVERTISEMENT

Miercuri, la finalul ședinței de Guvern în care au fost adoptate mai multe hotărâri, printre care și prelungirea stării de alertă, premierul demis Florin Cîțu a promis plafonarea prețurilor la energie.

Florin Cîțu promite plafonarea prețurilor la energie: ”Vom susține măsura în prima ședință după criză”

Într-o intervenție extrem de scurtă, primul-ministru, demis marți prin moțiune de cenzură, a promis că, în prima ședință de după criză, va susține această măsură.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Florin Cîțu a avertizat companiile să nu încerce să profite de această perspectivă crescând prețurile.

”Am văzut și evoluția prețurilor în ultima perioadă și am luat decizia ca PNL și guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România.

ADVERTISEMENT

“Va fi o decizie luată în prima ședință de guvern după ce se va rezolva criza, deci vom susține plafonarea prețurilor la energie la prețurile pe care le vedem în această perioadă, acum.

“De aceea avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom susține plafonarea la prețurile actuale”, a declarat Florin Cîțu, miercuri seara.

ADVERTISEMENT

Ce spunea Florin Cîțu despre plafonarea prețurilor, în septembrie

În urmă cu nicio lună, același Florin Cîțu spunea că nu susține ideea unei plafonări a prețului energiei. Pe de altă partea, el adăuga că o astfel de măsură ar putea fi luată dacă mai multe țări europene decid să plafoneze prețurile. Cîțu a avertizat atunci că România, ca țară producătoare, ar fi afectată negativ.

”Dacă în Uniunea Europeană vom vedea că sunt 10, 12, 15 ţări care vor plafona preţurile, sunt deja vreo şase ţări care vor plafona prețurile, o să fie complicat pentru noi pentru că, dacă sunt plafonate în restul Europei preţurile, orice creştere va fi aruncată în ţările unde nu sunt plafonate preţurile. Și trebuie să ne uităm exact cum ne protejăm noi consumatorii şi de aceea am spus că trebuie să ne uităm la acest lucru.

ADVERTISEMENT

„Dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem că, dacă se ajunge la aşa ceva – nu doar în România, în Uniunea Europeană să se plafoneze preţurile – ţările care au producţie de gaze şi de energie, cum e România, vor fi afectate, pentru că producătorii vor fi afectaţi, vor fi afectate planurile de investiţii”, a spus Cîțu, pe 16 septembrie la TVR 1.

Spania, prima țară din UE care a anunțat plafonarea prețurilor

Luna trecută, Spania a anunțat că va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi.

”Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate.

Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat prim ministrul Pedro Sanchez, pe 13 septembrie, conform Reuters.

ADVERTISEMENT