News

Premierul Florin Cîțu, în fața amenințării cu demiterea. Care sunt scenariile dacă moțiunea de cenzură va trece

Probabilitatea ca moțiunea de cenzură a PSD să fie adoptată de către Parlament este una foarte ridicată, însă scenariile de după moțiune sunt mai greu de anticipat, existând mai mult variante de soluționare a crizei politice.
04.10.2021 | 14:22
Premierul Florin Citu in fata amenintarii cu demiterea Care sunt scenariile daca motiunea de cenzura va trece
Guvernul lui Florin Cîțu are șanse mici să supraviețuiască moțiunii de cenzură/ Sursa foto: Inquam Photos - George Calin / Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aritmetica parlamentară arată că alierea conjuncturală a PSD, AUR și USR ar avea un număr confortabil de voturi în Parlament pentru a demite cabinetul condus de către Florin Cîțu. Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie să fie votată de jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, adică cel puțin 234 de voturi.

Cele trei formațiuni politice au împreună 280 de parlamentari și ar mai putea obține voturi de la membri ai grupului minorităților naționale sau de la parlamentari neafiliați. Însă după probabilul succes, cele trei partide vor merge pe căi diferite întrucât fiecare dintre ele are obiectivele proprii.

ADVERTISEMENT

În cea mai dificilă situație se află, în mod evident, PNL care nu și-a rezolva problemele din Parlament nici în cazul în care moțiunea de cenzură a PSD nu ar trece de votul deputaților și senatorilor.

USR exclude menținerea lui Cîțu la Guvern

Pentru cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată și guvernul Cîțu cade, există mai multe scenarii de evoluție. Pentru USR varianta optimă ar fi ca președintele Klaus Iohannis să propună, la finalul consultărilor cu partidele politice, un alt liberal decât Florin Cîțu la șefia Guvernului care să refacă coaliția PNL-USR-UDMR. Aceasta a fost poziția USR de la începutul crizei, oficializată inclusiv prin vot în cadrul conducerii partidului.

ADVERTISEMENT

Această variantă de soluționare era agreată și de către tabăra lui Ludovic Orban din interiorul PNL, însă după înfrângerea acesteia la Congresul din 25 septembrie, șansele unei înțelegeri amiabile între liberali și USR au scăzut apreciabil. După ce Cîțu a fost ales președinte al PNL, desemnarea unui alt liberal la conducerea Executivului ar compromite noua echipă de la conducerea partidului astfel că partidul de guvernământ nu are altă soluție decât să-l susțină pe Cîțu până la capăt.

Alegerea noastră pentru a fi premier pe scurtă, medie şi lungă durată este Florin Cîţu. Noi nu avem o altă opţiune. Oricine speculează alte opţiuni, sunt strict din dorinţa de a face scenarii politice. Nu. Noi mergem pe Florin Cîţu şi pe el îl vom susţine şi cu el vom traversa această perioadă”, a declarat prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan la Prima TV.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu nu va putea fi desemnat din nou premier

Însă după probabil succes al moțiunii, președintele Klaus Iohannis nu-l va putea nominaliza din nou pe Florin Cîțu să formeze un nou guvern întrucât există o decizie din 2020 a Curții Constituționale în care se spune că un premier demis prin moțiune de cenzură nu poate fi desemnat din nou să formeze un cabinet. Astfel, viitoarea propunere ar trebui să fie o altă persoană decât Florin Cîțu. Președintele PNL ar putea fi n0minalizat din nou abia după ce a prima propunere de premier nu a obținut votul de învestire în Parlament sau și-a depus mandatul în termen de 10 zile de la nominalizarea sa.

Numai că noua nominalizare a lui Cîțu nu ar rezolva problema fundamentală pe care o au liberalii în momentul de față, anume un sprijin parlamentar suficient pentru instalarea unui guvern în care PNL să fie principalul partid. Un guvern Cîțu 2 nu ar putea fi instalat decât în varianta în care ar fi votat, pe lângă parlamentarii PNL și UDMR, și de măcar un alt partid. USR nu-l mai vrea pe Cîțu, AUR nu mai vrea liberali la putere, caz în care doar PSD ar mai putea contribui la menținerea PNL la guvernare.

ADVERTISEMENT

S-a speculat mult legat de posibilitatea reeditării situației în care s-a regăsit guvernul Tăriceanu 2 în 2007-2008, atunci când guvernul minoritar PNL-UDMR s-a menținut la putere doar cu sprijinul abia voalat al parlamentarilor PSD. Însă semnalele din ultimele zile venite dinspre social-democrați par să facă improbabilă acastă variantă. „Este exclus aşa ceva. Noi considerăm că în acest moment sunt două variante: ori cei de la USR, după ce trece Congresul, uită de problemele pe care le-au avut cu PNL-ul şi vor crea din nou o majoritate parlamentară, să vedem pentru cât timp, ori alegeri anticipate”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru RFI.

Care sunt șansele ca după moțiune să avem anticipate

Astfel, ca la fiecare criză politică este invocată posibilitatea alegerilor anticipate, deși prevederile constituționale sunt foarte restrictive. Teoretic, ar fi foarte greu de convins deputații și senatorii ca numai după un an de mandat de parlamentar să respingă în termen de cel mult 60 de zile două propuneri de premier făcute de președintele României astfel încât acesta să poată dizolva Parlamentul și să convoace alegeri anticipate.

Numai că de data aceasta varianta anticipatelor este agreată de către PSD, spre deosebire de acum doi ani când PNL și președintele Iohannis au încercat să forțeze un scrutin anticipat, încercare stopată de apariția epidemiei de coronavirus. Social-democrații au un avantaj consistent în sondaje, iar anticipatele le-ar da posibilitatea să se întoarcă la guvernare, în condițiile în care PNL și USR se confruntă cu un declin accentuat în intenția de vot a românilor. Și copreședintele AUR George Simion a evocat posibilitatea anticipatelor, alături de cea a formării unui guvern de specialiști independenți politic.

Există însă un impediment major: Constituția dă posibilitatea președintelui Iohannis să dizolve Parlamentul după respingerea a două propuneri de premier, însă nu îl obligă la aceasta astfel că există riscul ca prelungirea crizei să nu fie soluționată prin anticipate. Astfel, criza politică se poate prelungi pe termen nedefinit până când unul dintre partidele parlamentare majore – PNL, PSD sau USR – face o concesie majoră.

Deocamdată, PNL pune presiune pe USR să nu voteze moțiunea de cenzură, în caz contrar fiind exclusă refacerea coaliției după căderea guvernului Cîțu. „Toate scenariile sunt pe masă începând de mâine, mai puțin o guvernare cu USR, dacă votează moțiunea de cenzură”, a declarat, luni, primul-ministru. Rămâne de văzut în ce măsură amenințarea lui Cîțu va avea efect sau USR va prefera opoziția în locul unei guvernări care poate eroda și mai mult popularitatea partidului, care acum este aproximativ la același nivel cu a AUR.

 

ADVERTISEMENT