News

Premierul Marii Britanii, acuzat că vrea să suprime grevele. Legea controversată care-i revoltă pe muncitorii din Regatul Unit

Marea Britanie intenționează să introducă o lege care să vizeze suprimarea grevelor. Premierul Rishi Sunak se confruntă cu primul val de critici majore
05.01.2023 | 13:32
Premierul Marii Britanii acuzat ca vrea sa suprime grevele Legea controversata carei revolta pe muncitorii din Regatul Unit
Rishi Sunak îşi pune britanicii în cap Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul britanic Rishi Sunak va anunța joi o legislație pentru a impune “niveluri minime de serviciu” menite să reducă grevele, scrie The Times.

Şase sectoare sunt prioritar vizate de lege

Legea va acoperi șase sectoare, inclusiv sănătatea, transportul feroviar, educația, serviciile de urgenţă și securitatea la frontieră și va impune ca unii membri de sindicat să continue să lucreze în timpul grevelor pentru a menține un “nivel minim” de lucru.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie se confruntă în această iarnă cu un val de acțiuni industriale și greve care paralizează diverse sectoare, inclusiv rețeaua feroviară și sectorul sănătății, din cauza inflației în creștere și a creșterii salariale stagnante pe termen lung, scrie Reuters.

Grevele ar urma să fie considerate ilegale dacă sindicatele ar refuza să ofere un “nivel minim de servicii”, a informează agenţia, citând o sursă guvernamentală. Conform planurilor guvernamentale de a limita dreptul la grevă, angajatorii vor putea da în judecată sindicatele și vor concedia personalul, a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

Biroul premierului nu a răspuns imediat la o solicitare Reuters de a face comentarii pe această temă.

Anunțând planurile de introducere a legilor anti-grevă, Sunak a declarat luna trecută pentru Daily Mail că această mișcare va proteja viețile oamenilor și va minimiza perturbarea nivelului de trai al acestora.

ADVERTISEMENT

Miercuri, Rishi Sunak s-a angajat să reducă la jumătate inflaţia în acest an, să atace criza din sistemul de sănătate şi să lupte contra imigraţiei ilegale, într-un discurs în care şi-a expus priorităţile în contextul gravelor turbulenţe sociale pe care le traversează Regatul Unit.

În primul său discurs din acest an, Sunak a enumerat cinci promisiuni, “cinci fundaţii pe care să construim un viitor mai bun pentru copiii şi nepoţii noştri”, însă nu a prezentat nicio măsură nouă.

ADVERTISEMENT

Şeful guvernului britanic a promis, de asemenea, diminuarea datoriei ţării, care a crescut de la mijlocul lui 2021 sub efectul inflaţiei de aproape 11%, dar şi reducerea lungilor liste de aşteptare în sistemul public de sănătate, NHS.

Pe de altă parte, el s-a mai angajat să facă adoptate noi legi pentru oprirea ambarcaţiunilor mici şi expulzarea rapidă a celor care sosesc ilegal în ţară.

ADVERTISEMENT