News

Inflaţia în Marea Britanie a ajuns la un record al ultimilor 41 de ani. Preţurile la mâncare au un ritm de creştere uluitor

Marea Britanie se confruntă cu o inflaţie nemaiîntâlnită din anul 1981. Preţul gazelor a crescut cu 130% în ultimele 12 luni
16.11.2022 | 19:09
Inflatia in Marea Britanie a ajuns la un record al ultimilor 41 de ani Preturile la mancare au un ritm de crestere uluitor
Inflaţie record în Marea Britanie
ADVERTISEMENT

Creșterea facturilor la energie casnică și a prețurilor la alimente au împins inflația britanică la un nou record al ultimilor 41 de ani, potrivit datelor publicate miercuri, cu o zi înainte ca ministrul Finanțelor, Jeremy Hunt, să prezinte majorări de taxe și reduceri de cheltuieli publice.

Creşterea preţurilor la alimente este cea mai mare, după 1977

Prețurile de consum din Marea Britanie au crescut în octombrie cu 11,1% față luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din octombrie 1981, a anunţat Office for National Statistics (ONS). De remarcat că economiștii chestionați de Reuters estimaseră o rată anuală a inflației de 10,7%.

ADVERTISEMENT

Comunicatul ONS susţine că inflația ar fi ajuns la aproximativ 13,8% în luna octombrie, dacă guvernul nu ar fi intervenit prin plafonarea prețurilor la energia de uz casnic, la o medie de 2.500 de lire sterline pe an. Prețurile la alimente și băuturi răcoritoare au crescut cu cel mai rapid ritm din 1977, lovindu-i cel mai mult pe cei cu veniturile cele mai mici. “Inflația prețurilor la alimente a crescut brusc la 16,5%, pe o bază anuală, cea mai mare din ultimii 45 de ani“, a tranmis ONS.

Comentând aceste date, ministrul Jeremy Hunt, care urmează să prezinte joi un nou proiect de buget, a transmis că noile măsuri pe care le va lua sunt “dificile, dar necesare”, pentru ca guvernul să facă față creșterii prețurilor.

ADVERTISEMENT

Este de datoria noastră să ajutăm Banca Angliei în misiunea sa de a readuce inflația la nivelul țintă, acționând în mod responsabil cu finanțele publice“, a spus Jeremy Hunt.

În ultimul an, prețurile gazelor au crescut cu aproape 130%, în timp ce energia electrică a crescut cu aproximativ 66%, arată economiştii ONS.

ADVERTISEMENT

Rata inflației din Marea Britanie este oarecum similară cu a multor alte țări din G7, dar nu mai este cea mai mare, în frunte situându-se Italia, cu o rată a inflaţiei de 12,8% în luna octombrie.

Ratele inflației se modifică în mod constant ca urmare a mai multor factori, dintre care cei mai importanți includ:

ADVERTISEMENT

Prețul petrolului: prețurile mai mari ale petrolului fac bunurile mai scumpe, deoarece costă mai mult să le trasnporţi dintr-un punct în altul;

Prețurile energiei: prețurile mai mari ale energiei fac mai scumpă producerea de bunuri și servicii;

Politicile guvernamentale: reducerile majore de taxe pot crește cheltuielile, ceea ce poate duce la creșterea prețurilor.

De ce este inflația atât de mare?

Războiul din Ucraina: prețurile globale la alimente au crescut, deoarece Ucraina este un producător major de ingrediente importante, cum ar fi cerealele și uleiul de floarea soarelui.

Sancțiunile împotriva Rusiei: sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, cum ar fi interzicerea importului de combustibili au produs nelinişte pe piaţa aprovizionării cu energie și combustibil. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor globale, deoarece Rusia este un exportator major de petrol și gaze către Europa.

Recuperarea globală post-Covid: pe măsură ce țările și-au repornit economiile după ce au ieșit din blocajele cauzate de Covid-19, cererea de combustibil și energie a crescut, deși acest lucru contribuie acum mai puțin la rata inflației.

ADVERTISEMENT