News

Premierul Poloniei atacă dur Germania, în contextul crizei din Ucraina. “Această ţară încearcă să fie însărcinată pe jumătate”

Şeful guvernului de la Varşovia critică Germania pentru atitudinea ambivalentă vizavi de Ucraina şi Rusia şi consideră că Olaf Scholz îl judecă greşit pe Vladimir Putin
02.02.2023 | 13:59
Premierul Poloniei ataca dur Germania in contextul crizei din Ucraina Aceasta tara incearca sa fie insarcinata pe jumatate
Mateusz Morawiecki şi Olaf Scholz Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul polonez Mateusz Morawiecki este considerat cel mai dur aliat al Ucrainei în lupta împotriva Rusiei. El este și cel mai acut critic al guvernului german, subliniază cotidianul Bild, care a publicat un interviu cu șeful guvernului de la la Varșovia.

Morawiecki spune că încrederea în Germania a scăzut

Mateusz Morawiecki crede că există o neîncredere tot mai mare în Germania din cauza politicii guvernului de la Berlin faţă de Ucraina.

ADVERTISEMENT

“Aş spune că în urmă cu un an multe ţări aveau multă încredere în Germania. Acum această pendulă s-a mutat spre neîncredere. În special în familia de ţări central şi est-europene care sunt şi membre ale Uniunii Europene”, a spus premierul polonez.

În acelaşi timp, Morawiecki îl acuză pe cancelarul Olaf Scholz că în continuare îl judecă greşit pe preşedintele rus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

“Vedem că Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate, să gândească puţin într-un mod nou şi să sprijine Ucraina. Dar în acelaşi timp, ei, vreau să spun guvernul şi cancelarul în special, par să creadă în continuare că lucrurile ar trebui să decurgă ca până acum cu Rusia. Nu cred că va fi vreodată posibil cu acest regim cvasitotalitar”, a mai spus Morawiecki.

Mateusz Morawiecki şi-a exprimat de asemenea scepticismul în legătură cu discuţiile avute cu liderul de la Kremlin. “Cred că este ceva greşit, nu face decât să-i dea oxigen lui Putin şi nu realizează nimic. Putin de fapt îşi îndeplineşte scopurile cu astfel de convorbiri, pentru că le arată poporului lui şi restului lumii: Uitaţi, sunt la mare căutare, toată lumea vrea să vorbească cu mine, totul depinde de mine”, a declarat premierul polonez.

ADVERTISEMENT

El s-a referit şi la un posibil scenariu pe termen scurt. “Cred că planul lui Putin și al lui Valeri Gherasimov, noul comandant șef al armatei ruse, este să încercuiască Ucraina (…) Cred că ucrainenii nu pot exclude un atac dinspre Belarus, pentru a încercui Kievul”, a apreciat premierul Morawiecki .

El a adăugat că Ucraina se așteaptă la o altă ofensivă rusă, probabil în martie sau aprilie, și va fi o ofensivă foarte puternică.

ADVERTISEMENT

“O victorie a lui Putin ar face lumea să arate complet diferit – ar însemna o amenințare constantă pentru Finlanda, statele baltice, Polonia, România, Moldova și, de asemenea, Germania. Acum este momentul cheie, punctul decisiv, când trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a face față unui astfel de scenariu”, a rezumat premierul Mateusz Morawiecki.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie...
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie despre bărbatul ucis
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români