News

Premiul Nobel pentru Chimie 2021. Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureați pentru dezvoltarea organocatalizei asimetrice. Update

Anunțarea laureaților Premiilor Nobel continuă cu trofeul pentru Chimie.
06.10.2021 | 12:55
Premiul Nobel pentru Chimie 2021 Benjamin List si David WC MacMillan laureati pentru dezvoltarea organocatalizei asimetrice Update
Premiul Nobel pentru Chimie 2021. Cine va fi laureatul domeniului cel mai important din munca lui Alfred Nobel Foto: Nobel Prize Outreach
ADVERTISEMENT
06-10-2021
10:05

Premiul Nobel pentru Chimie are doi laureați în 2021

Academia Regală de Științe din Suedia a decis să acorde Premiul Nobel pentru chimie în 2021 lui Benjamin List de la Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, Mülheim an der Ruhr, Germania și lui David W.C. MacMillan de la Universitatea Princeton, SUA „pentru dezvoltarea organocatalizei asimetrice”.

„Construirea moleculelor este o artă dificilă. Benjamin List și David MacMillan primesc Premiul Nobel pentru chimie 2021 pentru dezvoltarea unui nou instrument precis pentru construcția moleculară: organocataliza. Acest lucru a avut un impact mare asupra cercetării farmaceutice și a făcut chimia mai ecologică”, a anunțat organizația.

Chimia a fost cea mai importantă știință pentru opera lui Alfred Nobel. Dezvoltarea invențiilor sale, precum și a proceselor industriale pe care le-a folosit s-au bazat pe cunoștințe chimice. Chimia a fost al doilea domeniu de premiere pe care Nobel l-a menționat în testamentul său.

„Suma menționată va fi împărțită în cinci părți egale, care vor fi împărțite după cum urmează: / – – – / o parte persoanei care a făcut cea mai importantă descoperire sau îmbunătățire chimică …”, Extras din testamentul lui Alfred Nobel.

ADVERTISEMENT

Premiul Nobel pentru Chimie 2021. Cine va fi laureatul domeniului cel mai important din munca lui Alfred Nobel

Premiul Nobel pentru chimie este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe, Stockholm, Suedia. 112 premii Nobel în chimie au fost acordate din 1901. Trofeul nu a fost acordat în opt ocazii: în 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941 și 1942.

De ce nu au fost acordate premiile de chimie în acei ani? În statutele Fundației Nobel se spune: „Dacă se constată că niciuna dintre lucrările luate în considerare nu are importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat până în anul următor. Dacă, chiar și atunci, premiul nu poate fi acordat, suma va fi adăugată la fondurile restrânse ale Fundației.”

ADVERTISEMENT

În timpul primului și al doilea război mondial, au fost acordate mai puține premii Nobel.

Numărul de laureați ai Premiului Nobel pentru chimie

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat unui număr de 186 de laureați între 1901-2020. Deoarece Frederick Sanger a fost distins de două ori, există 185 de persoane care au primit Premiul Nobel pentru Chimie din 1901.

Cel mai tânăr laureat la chimie

Până în prezent, cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru chimie este Frédéric Joliot, care avea 35 de ani când a primit premiul de chimie în 1935, împreună cu soția sa, Irène Joliot-Curie.

ADVERTISEMENT

Cel mai în vârstă laureat al chimiei

Cel mai vârstnic laureat al Premiului Nobel pentru chimie până în prezent este John B. Goodenough, care avea 97 de ani când a primit premiul pentru chimie în 2019. Este, de asemenea, cel mai în vârstă laureat la toate categoriile de premii.

Femei laureate ale Premiului Nobel pentru Chimie

Dintre cele 185 de persoane care au primit Premiul Nobel pentru Chimie, șapte sunt femei până acum.

ADVERTISEMENT

1911 – Marie Curie (premiată și cu Premiul Nobel pentru Fizică din 1903)
1935 – Irène Joliot-Curie (fiica lui Marie Curie și soția lui Frédéric Joliot)
1964 – Dorothy Crowfoot Hodgkin
2009 – Ada Yonath
2018 – Frances H. Arnold
2020 – Emmanuelle Charpentier
2020 – Jennifer A. Doudna

Familiile laureate ale Premiului Nobel pentru Chimie

Familia Curie a fost cea mai de succes „familie a Premiului Nobel”. Parteneriatul soț și soție dintre Marie Curie și Pierre Curie a primit Premiul Nobel pentru Fizică din 1903. Marie Curie însăși a primit Premiul Nobel pentru a doua oară, primind Premiul Nobel pentru Chimie din 1911.

Fiica cea mare a lui Marie și Pierre Curie, Irène Joliot-Curie, a primit Premiul Nobel pentru Chimie din 1935, împreună cu soțul ei, Frédéric Joliot. Fiica mai mică, Ève Curie, a lucrat pentru UNICEF și a fost căsătorită cu Henry R. Labouisse. A acceptat Premiul Nobel pentru Pace în numele UNICEF în 1965.

Alte „familii ale Premiului Nobel”, în care cel puțin un membru a primit Premiul Nobel pentru Chimie:
Hans von Euler-Chelpin (tată), laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1929.
Ulf von Euler (fiul), laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 1970.

Arthur Kornberg (tată), laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 1959.
Roger D. Kornberg (fiul), laureat al Premiului Nobel pentru Chimie 2006.

ADVERTISEMENT