News

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2021. David Julius și Ardem Patapoutian sunt laureații categoriei. Update

A început sezonul Premiilor Nobel. David Julius și Ardem Patapoutian au câștigat trofeul pentru Fiziologie sau Medicină pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.
04.10.2021 | 12:30
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina 2021 David Julius si Ardem Patapoutian sunt laureatii categoriei Update
Sezonul premiilor Nobel a început. Cine va fi laureatul Premiului pentru Fiziologie sau Medicină Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
04-10-2021
09:38

Descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere laureată cu Premiul Nobel

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină 2021 a fost acordat în comun lui David Julius și Ardem Patapoutian „pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere”, a anunțat organizația.

David Julius a folosit capsaicina, un compus înțepător din ardeiul iute care induce o senzație de arsură, pentru a identifica un senzor din terminațiile nervoase ale pielii care răspunde la căldură. Ardem Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund stimulilor mecanici din piele și organelor interne.

Aceste descoperiri inovatoare au lansat activități intense de cercetare care au condus la o creștere rapidă a înțelegerii noastre asupra modului în care sistemul nostru nervos simte căldura, frigul și stimulii mecanici. Laureații au identificat verigi lipsă critice în înțelegerea interacțiunii complexe dintre simțurile noastre și mediul înconjurător, se precizează în anunțul Comitetului Nobel.

În fiecare octombrie, comitetele din Suedia și Norvegia desemnează laureații premiilor pentru științe, literatură și economie și pace. În total, vor fi acordate șase premii.

Ca orice ceremonie, Premiile Nobel fac ajustări din cauza pandemiei. Anul trecut, unele evenimente au fost anulate în favoarea unei ceremonii digitale pentru câștigători. Ceremonia de la Oslo pentru laureatul pentru pace a fost mai restrânsă decât în ​​majoritatea anilor, cu un public limitat.

ADVERTISEMENT

A început sezonul Premiilor Nobel

Festivitățile din acest an vor fi un amestec de evenimente digitale și fizice. Laureații vor primi medaliile și diplomele care atestă câștigarea Premiului Nobel în țările lor de origine în decembrie, a anunțat organizația.

Săptămâna Nobel 2021 va avea loc în perioada 6-12 decembrie. Laureații vor primi medaliile și diplomele Premiului Nobel în țările lor de origine. Aceste evenimente de prezentare vor fi țesute împreună cu o ceremonie de decernare a premiilor la Primăria Stockholm pe 10 decembrie.

ADVERTISEMENT

Comitetul norvegian Nobel păstrează în continuare posibilitatea de a primi la Oslo laureații premiului Nobel pentru pace din acest an. La mijlocul lunii octombrie, Comitetul va anunța formatul festivităților Nobel din Oslo.

„Cred că toată lumea ar dori ca pandemia COVID-19 să se termine, dar încă nu suntem acolo. Premiul Nobel este un fenomen global. În fiecare an, sunt selectați laureați de pe diferite continente. Incertitudinea cu privire la evoluția pandemiei și a posibilităților de călătorie internațională este motivul pentru care laureații din 2021 își vor primi medaliile și diplomele în țările lor de origine ”, spune Vidar Helgesen, directorul executiv al Fundației Nobel.

ADVERTISEMENT

Care sunt premiile?

În fiecare an sunt acordate șase premii Nobel, fiecare recunoscând contribuția revoluționară a unei persoane sau a unei organizații într-un anumit domeniu. Se acordă premii pentru fiziologie sau medicină, fizică, chimie, științe economice, literatură și pace, ceea ce atrage deseori cea mai mare atenție datorită calibrului persoanelor și grupurilor nominalizate.

Anul acesta, există 329 de candidați la Premiul Nobel pentru Pace, a precizat comitetul Nobel.

Printre câștigătorii premiului Nobel pentru pace se numără Kailash Satyarthi și Malala Yousafzai (2014), fostul președinte Barack Obama (2009), Nelson Mandela și F.W. de Klerk (1993), al 14-lea Dalai Lama Tenzin Gyatso (1989) și Maica Tereza (1979).

ADVERTISEMENT

Când se anunță premiile?

Un premiu va fi anunțat în fiecare zi în perioada 4 octombrie – 8 octombrie și din nou pe 11 octombrie. Anunțurile sunt făcute la Stockholm și Oslo și vor fi transmise în direct pe canalele digitale oficiale ale Premiului Nobel.

Premiul pentru fiziologie sau medicină va fi anunțat luni, 4 octombrie.

Premiul pentru fizică va fi anunțat marți, 5 octombrie.

Premiul pentru chimie va fi anunțat miercuri, 6 octombrie.

Premiul pentru literatură va fi anunțat joi, 7 octombrie.

Premiul pentru pace va fi anunțat vineri, 8 octombrie.

Premiul pentru științe economice va fi anunțat luni, 11 octombrie.

Ce primesc câștigătorii?

Laureații Premiului Nobel vor primi o diplomă, o medalie și un document care detaliază suma acordată odată cu Premiul Nobel, care anul trecut a crescut la 10 milioane de coroane suedeze, sau aproximativ 1,1 milioane de dolari în cursul de schimb actual.

Câștigătorii din 2020

Câștigătorii de anul trecut au inclus World Food Program (Programul alimentar mondial) pentru eforturile de combatere a creșterii foametei globale pe fondul pandemiei de coronavirus și a oameni de știință pentru munca lor în dezvoltarea Crispr-Cas9, o metodă de editare a genomului.

Fiziologie sau Medicină

Medicii Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice au primit premiul pentru descoperirea virusului hepatitei C. Comitetul Nobel a declarat că cei trei oameni de știință au „făcut posibile crearea de analize de sânge și de noi medicamente care au salvat milioane de vieți”.

Fizică

Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez au primit premiul pentru descoperirile lor care au îmbunătățit înțelegerea universului, inclusiv cercetări asupra găurilor negre.

Chimie

Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat lui Emmanuelle Charpentier și lui Jennifer A. Doudna pentru munca lor privind dezvoltarea Crispr-Cas9, o metodă de editare a genomului.

Literatură

Premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat autoarei Louise Glück, una dintre cele mai celebre poețe din America, „pentru vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”.

Pace

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului alimentar mondial pentru eforturile sale de combatere a creșterii foametei globale pe fondul pandemiei de coronavirus, care a cuprins întreaga lume cu impact devastator.

Științe economice

Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson au fost distinși cu Nobel pentru științe economice pentru îmbunătățiri aduse teoriei licitației și inventarea de noi formate de licitație.

ADVERTISEMENT