News

Premiul Nobel pentru Literatură 2023. Jon Fosse, primul norvegian laureat, după 95 de ani

Scriitorul norvegian Jon Fosse, tradus şi în limba română, este laureatul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură.
05.10.2023 | 15:38
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 Jon Fosse primul norvegian laureat dupa 95 de ani
Jon Foss este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2023 Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Academia suedeză a acordat Premiul Nobel pentru Literatură în 2023 scriitorului și dramaturgului Jon Fosse, „pentru proza ​​sa inovatoare și pentru că a dat voce celor ce nu pot fi spuse”.

“Literatura lui Jon Fosse îşi absoarbe cititorul, aşa cum vântul e înghiţit de noapte”

Jon Fosse s-a născut în Norvegia, la Haugesund, în urmă cu 64 de ani, iar prima sa lucrare a fost “Red, Black”, publicată în 1983. Munca sa include romane, povești, piese de teatru și cărți pentru copii.

ADVERTISEMENT

O altă lucrare de referinţă a lui Jon Fosse este “Dimineața și după-amiaza”, care spune povestea vieții unui personaj pe nume Johannes din copilîrie până la la moarte. “Trilogi” este o altă lucrare a sa, care reunește trei romane scurte, în care Fosse spune o poveste tragică de dragoste în Norvegia rurală. de asemenea, acesta a scris şi o “septologie”.

Munca lui Jon Fosse a fost comparată cu cea a lui Ibsen și Beckett, iar în țara natală este considerat scriitor național, unde împarte tronul cu alți autori relevanți precum Jo Nesbø sau Karl Ove Knausgård. Ultima oară când Norvegia a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură a fost în 1928, când laureată a fost Sigrid Undset.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este deosebit de apreciat şi în străinătate, iar opera sa a fost tradusă în 40 de limbi. În limba română primul său roman a fost tradus în 2021. Este vorba despre „Numele celălalt. Septologie I-II” (traducere din limba norvegiană de Ovio Olaru), o explorare percutantă a condiţiei umane. Scris într-un stil hipnotic, romanul pune sub semnul întrebării noţiunile de subiectivitate şi de Sine, fapt care l-a făcut Karl Ove Knausgård să afirme că “literatura lui Jon Fosse îşi absoarbe cititorul, aşa cum vântul e înghiţit de noapte”.

În 2022, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru “curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale”.

ADVERTISEMENT

Premiul Nobel pentru literatură este adesea o sursă de controverse, fie din cauza genului literar care este acordat (cum ar fi autoficțiunea sau reportajele, în cazul Svetlanei Aleksievici, și chiar muzica – în cazul lui Bob Dylan ), fie de către originea câștigătorului, uneori prea îndepărtată (din punct de vedere eurocentric). Autori precum chinezul Mo Yan sau tanzanianul Abdulrazak Gurnah erau necunoscuți de majoritatea cititorilor occidentali.

În ceea ce privește genul (nu literar, ci identitar), deși pe parcursul secolului al XX-lea premiul a fost total dezechilibrat în favoarea bărbaților, așa cum era semnul vremurilor, în ultimii ani a fost echilibrat: lista câștigătorilor pare alternează de la an la an, între bărbați și femei.

ADVERTISEMENT

Cu acest ultim câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, numărul bărbaților laureați a ajuns la 103, în timp ce al femeilor rămâne la 17. În schimb, în ultimul deceniu au câștigat cinci femei și cinci bărbați. Din 2017, când Kazuo Ishiguro a câștigat premiul, a existat alternanță de gen în fiecare an.

ADVERTISEMENT