News

Preoții militari, cel mai bine plătiți clerici din România. Sacerdoții în uniformă pornesc de la gradul de maior

Preoții militari au salarii mai mari decât colegii lor „civili”, având o dublă subordonare: atât pe linie bisericească, cât și față de superiorii lor în grad.
10.11.2023 | 17:14
Preotii militari cel mai bine platiti clerici din Romania Sacerdotii in uniforma pornesc de la gradul de maior
Preoții militari sunt cei mai bine plătiți clerici/ Foto: Inquam Photos - Sabin Cîrstoveanu
ADVERTISEMENT

Pentru un tânăr absolvent de Teologie, cariera militară este o variantă foarte convenabilă întrucât statutul de preot militar vine cu o serie de beneficii substanțiale, mai ales că un cleric în uniformă la început de carieră este echivalat din start cu gradul de maior. De asemenea, preoții militari beneficiază de pensii speciale, precum orice ofițer de carieră.

Preoții militari, cu grad mare de la început de carieră

O lege adoptată în anul 2000 a reglementat recrutarea preoților militari de către Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Justiţiei – Direcţia Generală a Penitenciarelor. Condițiile de recrutare sunt ca persoanele selectate să aibă doar cetățenie română, să fie licențiate în Teologie pastorală, cu cel puțin doi ani de activitate bisericească și să fie recomandate de către un cult legal constituit.

ADVERTISEMENT

Preoții militari sunt selectați prin concurs organizat de către cultul de care aparțin. Ministerele de resort – Apărare, Interne și Justiție – numesc câte un inspector general, șef al Secției de Asistență Religioasă, care coordonează activitatea clericilor din respectivul minister. Numirea se face la propunerea Bisericii Ortodoxe, dar sunt consultate și celelalte culte recunoscute.

Numărul preoților militari este relativ redus, în jur de o sută, instituțiile militarizate putând recurge și la serviciile oferite de preoții parohi prin convenții civile. Clericii în uniformă oficiază în aproximativ 80 de biserici și capele militare existente în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Există diferențe majore de salarizare între preoții parohi și cei militari. Primii au salarii de bază între 3.700 și 4.000 de lei, la care se adaugă gradațiile de vechime, cinci la număr, care se acordă în funcție de anii petrecuți în profesie.

Lucrurile stau cu totul altfel pentru preoții militari întrucât aceștia sunt plătiți ca orice ofițer. „Pe perioada în care își desfășoară activitatea în structurile instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, preoții militari sunt asimilați ofițerilor și beneficiază de solda de funcție/salariul de funcție, solda de grad/salariul gradului profesional deținut, gradații și, după caz, solda de comandă/salariul de comandă, de compensațiile, primele, sporurile, indemnizațiile și de alte drepturi salariale prevăzute de prezenta lege”, prevede Legea 153/2017 privind salarizarea în sistemul public.

ADVERTISEMENT

Singurii preoți care primesc pensii speciale

În plus, Legea 194/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar prevede că șefii secțiilor de asistență religioasă sunt asimilați gradului de general de brigadă, iar în subordinea lor activează preoți împărțiți în trei categorii asimilați gradelor de colonel, locotenent-colonel și maior. Asta înseamnă că un preot hirotonit, după ce a activat doi ani ca preot paroh și apoi a câștigat concursul de la nivelul arhiepiscopiilor, poate deveni direct maior, al cărui salariu de bază variază între 4.819 și 5.110 lei. În funcție de categorie și gradul asimilat, salariile de bază cresc la 5.212-5.528 lei pentru un locotenent-colonel, 5.791-6.844 lei pentru un colonel și 6.844-7.282 pentru un general de brigadă.

Acestea reprezintă solda de funcție la gradația 0. După trei ani de la obținerea statutului de ofițer, se acordă gradația I ce determină o majorare a soldei de funcție cu 3%. Pentru militari gradațiile, până la VI, se acordă odată la trei ani, la fiecare leafa majorându-se cu 3% din salariul anterior. Pe lângă solda de funcție, se acordă și solda de grad care variază între 330 de lei pe lună pentru un maior și 370 de lei pentru un general de brigadă.

ADVERTISEMENT

Fiind asimilați ofițerilor, preoții militari sunt eligibili și pentru sporurile la care au dreptul ofițerii și subofițerii de carieră. Deși este puțin probabil ca un preot militar să obțină sporul pentru lucrul cu substanțe explozibile/ periculoase, el poate să-l obțină pe cel pentru activitate în unități situate în localități sau în zone izolate sau pe cel pentru teatrele de operațiuni de peste hotare. De asemenea, un preot militar are dreptul la toate facilitățile legate de transport și cazare care se acordă și celorlalte cadre militare.

Un alt avantaj major pe care îl au preoții militari față de colegii săi care activează printre mireni este faptul că sunt eligibili pentru pensiile de serviciu de care beneficiază militarii. Însă cuantumul acestora variază și în funcție de ministerul în care au activat întrucât pensiile foștilor angajați ai MApN sunt mai mici decât ale foștilor polițiști care, la rândul lor, au pensii mai mici, decât cei din serviciile secrete.

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din...
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din lumea sportului
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Irina Loghin apariție surprinzătoare la 84 de ani. Fotografie în costum de baie
Irina Loghin apariție surprinzătoare la 84 de ani. Fotografie în costum de baie
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate...
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate spune că l-a lovit norocul
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română