News

Președinta Ungariei, prezentă la dezvelirea bustului unui poet maghiar, a fost huiduită la Carei: ”Aici e România!” Video

Prezentă miercuri la Carei, la dezvelirea bustului unui poet maghiar, președinta Ungariei a fost huiduită de o parte dintre cei prezenți la eveniment.
12.04.2023 | 21:02
Presedinta Ungariei prezenta la dezvelirea bustului unui poet maghiar a fost huiduita la Carei Aici e Romania Video
Tensiuni la Carei, la dezvelirea statuii unui poet maghiar: președinta Ungariei, huiduită. Sursa foto: capturi YouTube / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miercuri, 12 aprilie, președinta Ungariei, prezentă la dezvelirea bustului unui poet maghiar, a fost huiduită la Carei. O parte dintre oamenii prezenți s-au arătat deranjați de prezența oficialului în țara noastră, considerând-o o sfidare.

Tensiuni la Carei, la dezvelirea statuii unui poet maghiar: președinta Ungariei, huiduită

Încă din ziua precedentă, primăria Carei anunța, pe Facebook, că ”un eveniment frumos și, conform speranțelor noastre, de înaltă ținută va avea loc miercuri. În orașul nostru va fi dezvelită o nouă statuie, a autorului imnului Ungariei, Kölcsey Ferenc”.

ADVERTISEMENT

Kölcsey Ferenc este autorului imnului Ungariei. Statuia sa a fost amplasată în fața Primăriei Carei, pentru a aminti de anii petrecuți în Carei de poet. ”Chiar dacă nu s-a născut în orașul nostru, autorul imnului Ungariei a fost, în perioada 1829-1834, secretar general al Comitatului Sătmar, care își avea sediul în Carei”, mai precizează primăria.

În cele din urmă, evenimentul a avut loc, însă a fost unul extrem de tensionat. La el a participat și președinta Ungariei, Katalin Eva Novak. Ea a fost însoțită de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Prezența oficialului de la Budapesta a stârnit proteste din partea unor grupuri de persoane. Chiar momentul dezvelirii statuii a fost marcat de huiduieli din partea celor nemulțumiți de amplasarea monumentului în centrul oraşului Carei.

Presa locală informează că, pe lângă zeci de localnici, la eveniment au fost mobilizate și alte persoane de naționalitate română. Acestea ar aparține de două organizații considerate naționaliste. E vorba de Asociația Calea Neamului și Frăţia ortodoxă ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”. În plus, la manifestație au participat și membri ai partidului AUR, scrie PresaSm.ro.

ADVERTISEMENT

În cadrul festivității, discursuri au susținut, pe lângă Novak, și primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, dar și vicepremierul Kelemen Hunor. Toți aceștia au fost huiduiți de protestatarii aflați dincolo de gardurile montate de jandarmi.

Ce au scandat românii prezenți la evenimentul din Carei

Încă de la sosire, președinta Novak Katalin a fost huiduită de protestatari. Aceștia i-au strigat: ”Pleacă!”. Apoi, alte câteva zeci de persoane au fluturat drapele ale României, au huiduit şi au scandat în repetate rânduri ”România” şi ”Trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”.

ADVERTISEMENT

În plus, protestatarii au avut la ei și pancarte cu mesaje precum ”Aici e România, aici e țara noastră” și ”Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”. De notat că mobilizarea de miercuri s-a făcut pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT
Tags:
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită