News

Protest în Piața Victoriei împotriva pragului de la care va fi incriminat abuzul în serviciu: ”OUG 13 indexată”

Protest organizat în Piața Victoriei, împotriva pragului de la care va fi incriminat abuzul în serviciu. ”OUG 13 indexată”, au afișat cetățenii pe un banner.
29.03.2023 | 20:24
Protest in Piata Victoriei impotriva pragului de la care va fi incriminat abuzul in serviciu OUG 13 indexata
Protest în Capitală față de votul din Senat care dezincrimina abuzul și neglijența în serviciu și reînvia OUG 13. Sursa foto: Ștefan Claudiu Vasiliu / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un protest a fost organizat, miercuri seara, în Piața Victoriei, față de tentativa de reactivare a OUG 13. Reamintim că, în cursul acestei zile, în Senat a fost votat un proiect de modificare a Codului penal care instituia un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu.

Protest în Piața Victoriei față de votul din Senat care dezincrimina abuzul și neglijența în serviciu și reînvia OUG 13

Câteva sute de oameni s-au adunat miercuri seară, 29 martie, în fața Palatului Victoria. Oamenii protestează față de proiectul de lege votat în Senat, care dezincriminează abuzul în serviciul sub pragul de 250.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Senatorii PSD, PNL și UDMR au fost cei care adoptat acest proiect de modificare a Codului penal. Mai exact, documentul prevedea ca, dacă prejudiciul era mai mic de 250.000 de lei, atunci nu se mai vorbea de infracțiune. La orele serii, Ministerul Justiţiei a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag mult mai mic, de 9.000 de lei.

Se pare că demersul forului condus de Cătălin Predoiu a venit târziu. Câteva sute de români au apucat deja să iasă în stradă pentru a protesta față de votul din Senat. Se anunță proteste în Capitală, dar și în țară.

ADVERTISEMENT

În București, oamenii au ieșit cu pancarte anti-actuala coaliție. Cum era de așteptat, la țintă au fost luate cele două mari partide de la guvernare: PSD și PNL. ”Iar la furat băieți?” / ”OUG 13 indexată” / ”Lupul (PSD) își schimbă părul (PNL+UDMR), dar năravul (OUG 13) ba”, sunt câteva dintre mesajele afișate.

Politicieni REPER și USR au chemat oamenii în stradă

Încă de la orele după-amiezii, politicieni ai REPER au anunțat organizarea unui protest, miercuri seară, în Piața Victoriei. Dragoș Pâslaru, co-președinte al formațiunii a anunțat, pe Facebook:

ADVERTISEMENT

”Dragnea, foștii tăi elevi te-au depășit. Ce n-ai reușit în 2017, au făcut acum moștenitorii tăi. PSD, PNL și UDMR au trecut AZI în Senat fosta OUG 13. Abuzul în serviciu este dezincriminat dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 euro. Practic, dacă furi 49.999 euro, esti ok, nu esti cercetat penal.

Ca idee, atât costă un apartament cu două camere în provincie sau o garsonieră în București. Diseară, colegii mei din REPER, dar și oamenii care cred în valorile democrației, se strâng în Piața Victoriei să protesteze împotriva acestei mojicii. Știți coregrafia din 2017, nu?”, a spus Pâslaru.

ADVERTISEMENT

Ulterior, și europarlamentarul Dacian Cioloș (REPER) a reacționat. ”Ori PSD și PNL nu au înțeles nimic din ce i s-a întâmplat lui Dragnea, ori pur și simplu frica de pușcărie e atât de mare încât nu-i interesează că sfidează cetățenii fără rușine în fiecare sesiune parlamentară cu legi de protejare a furtului”, a scris fostul premier, pe Facebook.

Liderul USR, Cătălin Drulă, a scris, pe Twitter, că această lege, care a produs revoltă în 2017, trebuie oprită și acum în același mod. ”Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei. E legea care ne-a scos în strada, cu sutele de mii, în 2017. E legea pe care am oprit-o atunci. Așa cum trebuie să facem și acum. PSD și PNL nu mai au nicio limită”, a spus fostul ministru.

ADVERTISEMENT
Tags: