News

Președintele Colegiului Medicilor din București a lansat un apel disperat către Guvern. Ce s-ar putea întâmpla din toamnă cu sistemul medical

05.08.2020 | 23:01
Presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti a lansat un apel disperat catre Guvern Ce sar putea intampla din toamna cu sistemul medical
Coronavirus Romania
ADVERTISEMENT

Veste proastă pentru români, din partea președintelui Colegiului Medicilor din București, cu aproximativ o lună înainte de sosirea toamnei.

Cătălina Poiană susține că situația se va agrava în sistemul medical din toamnă, pentru că este o nevoie acută de medici pe diverse specialități medicale.

ADVERTISEMENT

Specialistul cere deblocarea de posturi de urgență, în condițiile în care examenul pentru obținerea titlului de medic specialist nu s-a mai susținut începând cu luna martie, din cauza pandemiei.

România ar putea intra în criză sanitară începând cu toamna anului 2020

Potrivit stiripesurse.ro, acest concurs ar fi esențial pentru că dreptul e liberă practică se acordă doar după susținerea examenului de medic specialist.

ADVERTISEMENT

Medicul rezident are, până în acest punct, drept de practică supravegheat”, a remarcat Poiană.

Totodată, sistemul medical fiind deficitar, este nevoie urgentă de completarea schemelor cu medici în acele spitale unde numărul acestora e insuficient.

ADVERTISEMENT

„În primul rând trebuie să se susţină examenul de medic specialist în septembrie. Considerăm că o primă soluţie rapidă pentru rezolvarea gravei crize de resursă umană din sănătate este ca imediat după examenul de medic specialist să se deblocheze concursurile pe post în spitalele şi unităţile sanitare unde medicii sunt deficitari, în primul rând în specialităţi ca ATI, medicină de urgenţă, boli infecţioase, epidemiologie, pneumologie, pediatrie, medicină de laborator”, a adăugat președintele Colegiului Medicilor București.

Aproximativ 700 de medici rezidenți au rămas fără a susține examenul de specialitate, din cauza faptului că a venit pandemia de Covid-19.

ADVERTISEMENT

În consecință, rezidenții nu pot susține concursuri la stat și nici la privat și, mai mult, nu au drept de parafă, lucru care le afectează grav meseria.

Poiană avertizează că în toamnă sezonul de gripă sezonieră se va suprapune cu Covid-19, astfel că sistemul medical românesc s-ar putea prăbuși în lipsa oamenilor.

ADVERTISEMENT