News

Președintele Iohannis, criticat dur în publicația germană Der Spiegel: ”Un agitator”

04.05.2020 | 22:34
Presedintele Iohannis criticat dur in publicatia germana Der Spiegel Un agitator
ADVERTISEMENT

Un articol din publicația germană ”Der Spiegel” îl critică aspru pe președintele Klaus Iohannis pentru afirmațiile legate de negocierile PSD cu UDMR și chiar cu guvernul de la Budapesta pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Articolul intitulat ”Un agitator ca laureat al premiului Charlemagne” îl acuză pe președintele Iohannis că recurge la ”un joc politic din cele mai urâte”, informează G4Media.

”Un joc politic cu un clișeu dintre cele mai urâte”

Autorul Keno Versek amintește că președintele Iohannis a primit prestigiosul premiu Charlemagne care are ca laureați personalități cu contribuții importante la unificarea Europei. ”Însă actualul câștigător al premiului incită împotriva minorității maghiare din România. Acest lucru amintește de vremuri întunecate”, scrie Der Spiegel.

ADVERTISEMENT

Articolul subliniază că afirmațiile lui Iohannis sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât este printre puținii lideri est-europeni care au evitat ieșirile naționaliste.

Președintele României, Klaus Iohannis a fost văzut în trecut ca un politician care a rezistat tentațiilor naționaliste. În Europa de Est, aceste tentații au fost regula printre șefii de stat și de guvern. Din acest motiv, Iohannis a primit în acest an premiul Charlemagne la Aachen, o distincție acordată personalităților de prim rang pentru servicii speciale în ce privește înțelegerea Europei”, se arată în articolul din publicația germană.

ADVERTISEMENT

Și mai greu de explicat este ieșirea lui Iohannis în contextul în care, sas transilvănean, a făcut parte dintr-o comunitate acuzată colectiv de simpatii naziste și care a avut parte de experiențe dureroase în perioada regimului comunist.

Dar acum, Iohannis însuși joacă un joc politic cu unul dintre cele mai urâte clișee utilizate de naționaliștii români – mitul că Ungaria se luptă pentru a rupe Transilvania și că se folosește de minoritatea maghiară din România pe post de coloană a cincea”, scrie Der Spiegel.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acuzațiile lui Iohannis nu provoacă doar tensiuni interne, ci riscă să învenineze atmosfera și în interiorul Uniunii Europene

Ultima apariție a lui Iohannis este fără precedent în România post-comunistă. Este fără precedent ca un șef de stat dintr-o țară UE să acuze un alt vecin membru UE că urmărește planuri separatiste în plină criză generată de coronavirus”, se mai spune în articolul citat.

ADVERTISEMENT

Der Spiegel amintește și faptul că tensiunile interetnice au fost aproape să provoace un război civil în martie 1990, când românii și maghiarii s-au bătut pe străzile din Târgu Mureș.

Iohannis: ”PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”

Pe 29 aprilie, președintele României l-a acuzat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că a ajutat PSD să treacă  prin aprobare tacită proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc.

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT