News

Președintele Klaus Iohannis: „Starea de alertă nu va mai fi prelungită după 8 martie”

Klaus Iohannis a anunțat, în urma unei ședințe cu responsabili guvernamentali, că starea de urgență nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, din cauza scăderii accelerate a numărului de infectări cu Covid-19.
04.03.2022 | 16:04
Presedintele Klaus Iohannis Starea de alerta nu va mai fi prelungita dupa 8 martie
ADVERTISEMENT

La ședința de la Palatul Cotroceni care a avut loc, joi, de la ora 14.00, au participat primul-ministru Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne Raed Arafat și secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății Adriana Pistol.

Președintele Klaus Iohannis a spus că în scăderea accelerată a numărului de infectări zilnice arată că valul 5 al pandemiei este deja pe final.

ADVERTISEMENT

Epidemia de covid-19 este pe o pantă accelerat descendentă, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul să luăm noi decizii privind gestionarea situației, decizii cu impact major pentru viitor. Am convocat o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu în  urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă în România”, a declarat Klaus Iohannis.

În consecință, vor fi ridicate restricțiile care au fost instituite prin legea care a permis declararea stării de alertă în 2020.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei. Odată cu ridicarea stării de laertă vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile concrete vor fi anunțate și explicate pe larg în perioada următoare”, a precizat șeful statului.

Iohannis a evocat dificultățile prin care au trecut românii în ultimii doi ani, precum și suferința familiilor celor care au pierdut pe cineva apropiat.

ADVERTISEMENT

Se  împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de Covid-19, doi ani foarte grei în care existența noastră a fost modificată radical. Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Cifrele exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci. Ultimii doi ani au adus multe provocări care ne-au influențat în cele mai diferite moduri. Răspândirea accelerată a virsului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea unor sectoare economice, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere.

O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării. Nu am fi putut însă răzbi fără intervenția concertată și susținută a autorităților care au trebuit să gestioneze o criză acută în lipsa unor reforme sistemice în domeniile în care aveam mai mare nevoie”, a spus președintele.

ADVERTISEMENT

După ce a elogiat autoritățile statului, Iohannis le-a mulțumit și cetățenilor pentru modul în care au respectat regulile, precum și personalului medical.

Nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care în marea lor majoritate care au înțeles și au respectat regulile. Le mulțumesc în mod special acest lucru. Doresc să le mulțumesc în mod special medicilor, asistenților medicali și tuturor celor care au fost permanent în prima linie a luptei cu virusul care au făcut dovada profesionalismului desăvârșit. Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar în ciuda vulnerabilităților majore cu care s-a confruntat a fost impresionantă”, susține Klaus Iohannis.

Acesta le-a adresat românilor îndemnul să păstreze obiceiurile de prevenție a infectării însușite în acești doi ani și să continue să se vaccineze împotriva Covid-19.

Rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție dobândite trebuie menținute. Este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm pentru că probabil va trebui să trăim cu acest virus. Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca prioritate și prin creșterea investițiilor și prin regândirea unor mecanisme astfel încât sistemul sanitar să fie echitabil și capabil să răspundă unor situații limită”, a conchis șeful statului.

ADVERTISEMENT