News

Klaus Iohannis: ”Majoritatea școlilor vor funcționa fizic. Este inadmisibil să avem o generație pierdută”Video

19.08.2020 | 18:03
Klaus Iohannis Majoritatea scolilor vor functiona fizic Este inadmisibil sa avem o generatie pierdutaVideo
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a susținut o  conferință de presă la Palatul Cotroceni în cadrul căreia a suusținut că majoritatea școlilor se vor redeschide cu elevii în sălile de clasă deoarece ”este inadmisibil să avem o generație pierdută”.

În ce privește moțiunea de cenzură inițiată de PSD, președintele Iohannis a afirmat că este ”un demers cinic și iresponsabil”, prin care conducerea social-democraților vrea să dea satisfacție baronilor locali deconectați de la fondurile publice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, PSD a fost acuzat și pentru faptul că vor să impună dublarea alocațiilor și majorarea cu 40% a pensiilor, șeful statului susținând că nu există resurse financiare pentru  majorări mai mare decât cele propuse de către Guvern.

FANATIK.ro principalele declarații ale șefului  statului:

Videoconferință cu liderii europeni despre situația îngrijorătoare din Belarus. Reprimarea violentă a protestelor nu poate fi lăsată fără răspuns din  partea UE. Am cerut eliberarea persoanelor deținute ilegal și investigarea transparentă a abuzurilor.

ADVERTISEMENT

Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Posted by Guvernul României on Wednesday, August 19, 2020

Militarii români din Mali sunt în siguranță în ciuda tensiunilor generate de lovitura de stat.

-(ce veți face dacă PSD va propune un  premier tehnocrat?) Moțiunea mi se pare neavenită din motive simple: dacă țara este cuprinsă de epidemie nu vii din opoziție să depui moțiune de cenzură. Asta arată că acest partid nu este doar cinic – asta am  stabilit-o când au tras de timp la Legea carantinei – este și iresponsabil. PSD vrea să arate că mai este acolo, nu are soluții pentru România, caută probabil soluții pentru baronii deconectați de la resursele publice.

ADVERTISEMENT

-Cred că specialiștii vor trebuie să analizeze legalitatea și constituționalitatea, ce se întâmplă după moțiune, vom discuta atunci.

-(majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor, legi promulgate) Nimeni  nu  și-a dorit această epidemie, nimeni nu și-a dorit o criză economică, dar epidemia a venit și a apărut și criza economică. Toată lumea își dorește să câștige mai bine însă pentru a face posibil acest lucru trebuie  să existe acești bani. Nu poți împărți bani care nu  există. Am spus de la bun început  că nu putem avea o situația în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată a epidemiei și pentru recesiune. Cu toate că marea majoritate a economiștilor au spus că nu se pot face majorări, am cerut Guvernului să găsească resurse și a venit cu aceste soluții.

ADVERTISEMENT

-(despre deschiderea școlilor?) Când un elev acuză simptome trebuie trimis la medic. Este însă foarte clar că școala nu  va începe ca de obicei când lumea se aduna în curtea școlii, dar școala trebuie să înceapă pentru că este inadmisibil să avem o generație pierdută. Copiii trebuie să învețe și pentru a face posibil acest lucru este nevoie de proceduri speciale și la acestea lucrează Ministerul Educației cu cel al Sănătății. Măsurile nu sunt complicate, nu  va fi o carte groasă de reguli. Regulile sunt masca, distanța, igiena. Chestiunile de specialitate vor fi tratate de specialiști.

-(despre HoReCa) Înțelegem foarte bine preocuparea și trebuie să admitem că este sectorul cel mai grav lovit de criza economică generaată de epidemie. Guvernul va continua să elaboreze scheme de ajutor, dar trebuie  să fim sinceri: este vorba de sănătatea publică a populației și acum alte măsuri de relaxare nu  sunt  posibile până nu  va scădea numărul de infectări.

-(despre o invazie a Rusiei în Belarus?) Nu considerăm că acest sceenariu se va întâmpla. Situația este îngrijorătoare, dar soluția trebuie să fie negociată. Nu ne  așteptăm la o astfel de intervenție din nicio parte.

-(despre declarația care trebuie semnată de părinți?) Cât am fost la catedră am constatat preocuparea părinților pentru sănătatea copiilor. Nu văd nicio problemă. Dacă nu sunt sănătoși, să țină copiii acasă și să-i trateze. Fiecare să-și asume rolul care-i revine.

-(despre alegeri în epidemie?) Nu avem niciun motiv să credem că numărul de infectări crește exponențial. Situația este fluidă, nu vă pot spune care va fi peste 2-3-5 săptămâni, dar sperăm ca epidemia să se reducă, să  avem posibilitatea unor alegeri sigure.

-(despre primarii racolați de PNL) Nu le-am girat, ba dimpotrivă. Și  săptămâna trrecută m-am explicat clar împotriva traseismului politic. Nu am girat niciodată traseismul politic, sunt împotriva sa. Acei primari nu trebuie  să-mi explice de ce au trecut de la un partid la altul, dar vor trebui să explice electoratului.

Eu nu  pot să intervin  într-un partid politic să-i spun să încurajeze sau nu trecerea dintr-un partid în altul. Eu, președintele României, sunt împotriva traseismului  din motive electoraliste.

-(PSD chiar vrea să ajungă la guvernare?) Moțiunea arată că marele partid PSD este și cinic și iresponsabil.

-(despre alocații?) Mi-aș dori mai mult pentru fiecare copil, dar dorința singură nu  rezolvă problema. Mi se pare abordarea pesedistă de un populism grosolan. Ei știu la fel de bine ca și Guvernul că banii nu sunt. Să dărâmi actele normative care gestionează banii care au rămas poate fi citit doar într-o cheie electoralistă.

-(despre evaluarea profesorilor în predarea online?) Important este ca școala să înceapă fizic, dar nu  peste tot va fi posibil. Ministerul a pregătit cursuri de instruire  a profesorilor. Cred că este posibil să se găsească soluții  pentru fiecare caz în parte. Majoritatea școlilor vor funcționa fizic.

ADVERTISEMENT