News

Președintele Parlamentului European susține aderarea României la Schengen: „Ați așteptat prea mult și este incorect”

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a afirmat că va susține accederea țării noastre la spațiul Schengen, fiind incorect faptul că României nu i s-a permis acest lucru până acum.
11.06.2022 | 14:39
Presedintele Parlamentului European sustine aderarea Romaniei la Schengen Ati asteptat prea mult si este incorect
Roberta Metsola, președintele Parlamentului European/ Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mesajul de susținere a României de către Roberta Metsola a fost susținut la Strasbourg, unde europarlamentarii s-au reunit într-o ședință de plen.

„Nu există mai multe categorii de țări UE”

Aţi aşteptat prea mult şi este incorect. Şi dacă este necesar, voi spune din nou acest lucru (…) Pot să vă spun că în Parlamentul European aveţi sprijin deplin, aveţi mulţi prieteni, aveţi reprezentanţi foarte buni aici, în acest Parlament European, cu voci puternice, cu opinii pe care le împărtăşesc şi voi face tot ce-mi stă în putinţă să vă ajut în următoarele etape”, a spus Metsola, citată de Adevărul.

ADVERTISEMENT

Președintele Parlamentului a susținut că în Uniunea Europeană nu ar trebui să existe mai multe categorii de țări, cu drepturi diferite.

Cred că este timpul să stăm cu seriozitate faţă în faţă, ca şi ţări. Nu există mai multe categorii de ţări! De aceea nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice şi să spunem clar: este timpul ca UE să se vadă pe sine, cu adevărat, ca o uniune sigură, nu doar o uniune economică, un bloc comercial, ci şi ca o uniune în care putem împărtăşi valorile comune ale democraţiei”, a conchis Roberta Metsola.

ADVERTISEMENT

Aderarea la Schengen, blocată în Consiliul European

Europarlamentarii români  speră să îi convingă pe toți colegii lor de necesitatea ca țara noastră să poată face parte din spațiul Schengen, mai  ales în contextul războiului din Ucraina și a crizei alimentare de care o poate genera acesta din cauza dificultăților pe care le au autoritățile de la Kiev în exportul cerealelor către Uniunea Europeană

România respectă toate criteriile de aderare la Schengen. Cred că este important să conştientizăm că situaţia din Ucraina impune ca transportul de mărfuri să fie realizat cu mai multă uşurinţă.

ADVERTISEMENT

Avem încredere că ţările membre UE vor înţelege necesitatea ca ţara noastră să facă parte din Schengen”, crede europarlamentarul PSD Dan Nica.

În pofida susținerii exprimate în anii anteriori și de oficiali din Parlamentul European și din Comisia Europeană, admiterea României în spațiul Schengen depinde de un acord unanim al Consiliului European.

ADVERTISEMENT

Posibilitatea extinderii zonei Schengen ar putea fi luată în discuție la Consiliul European care va avea loc la finele acestei luni.

ADVERTISEMENT