News

Președintele turc Erdogan întrerupe legăturile cu premierul Israelului. „Am renunțat la el”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că întrerupe orice contact cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.
04.11.2023 | 16:03
Presedintele turc Erdogan intrerupe legaturile cu premierul Israelului Am renuntat la el
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Relațiile turco-israeliene s-au deteriorat constant de la izbucnirea conflictului din Fâția Gaza până în punctul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, sâmbătă, că întrerupe orice contact cu premierul Benjamin Netanyahu, informează AFP, preluată de News.ro.

Motivul este legat de duritatea intervenției armatei israeliene în Fâșia Gaza, în încercarea de a elimina gruparea palestiană Hamas. „Netanyahu nu mai este o persoană cu care putem vorbi. Am renunţat la el”, a declarat Erdogan.

ADVERTISEMENT

Prima întrevedere dintre cei doi a avut loc în luna septembrie, la News York, însă îmbunătățirea relațiilor a fost de scurtă durată, Erdogan anunțând pe 25 octombrie că renunță la preconizata sa vizită în Israel, în condițiile în care acest stat declanșase deja bombardamentele asupra Fâșiei Gaza.

Nu veţi găsi niciun alt stat a cărui armată să se comporte cu atâta inumanitate”, a declarat președintele Turciei referindu-se la represaliile Israelului în Gaza după atacul sângeros lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie, care a ucis 1.400 de israelieni, majoritatea civili.

ADVERTISEMENT

După afirmația lui Erdogan, Israelul a anunțat, pe 29 octombrie, că își retrage toți diplomații pe care îi are în Turcia. Totuși nu s-a ajuns până la ruperea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. „Ruperea completă a legăturilor nu este posibilă, mai ales în diplomaţia internaţională”, a declarat, sâmbătă, președintele Erdogan.

Potrivit președintelui de la Ankara, eforturile Turciei de a media conflictul îl au ca protagonist pe Ibrahim Kalin, șeful serviciului de informații turc MIT. „Ibrahim Kalin vorbeşte cu partea israeliană. Bineînţeles, el negociază şi cu Palestina şi cu Hamas”, a precizat Erdogan.

ADVERTISEMENT

Acesta îl socotește pe Netanyahu drept principalul vinovat pentru escaladarea conflictului și a spus că premierul de la Tel Aviv a pierdut și sprijinul propriilor cetățeni. „Ceea ce trebuie să facă este să facă un pas înapoi şi să pună capăt acestei situaţii”, crede Erdogan.

Turcia susține că va sprijini formulele care pot aduce pacea în Orientul Mijlociu, însă se va opune celor care „şterg treptat palestinienii din istorie”. Erdogan susține că există riscul ca încrederea în sistemul global să fie pierdută dacă Israelul nu este oprit iar autorii crimelor de război nu sunt trași la răspundere.

ADVERTISEMENT

Un semnal de îngrijorare pentru Israel este și faptul că președintele Iranului, Ibrahim Reisi, va vizita Ankara la sfârșitul acestei luni. Iranul este unul dintre actorii importanți ai actualei crize din regiune, în condițiile în care reprezintă un sprijin important pentru milițiile Hamas și Hezbollah.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
"Cunosc multe cazuri". Gabi Torje a vorbit deschis despre cum sunt "terorizați" fotbaliștii de neveste
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Celebrul milionar român care apare în dosarul Caranilor s-a despărţit de iubită şi...
Celebrul milionar român care apare în dosarul Caranilor s-a despărţit de iubită şi s-a mutat din România! Detalii de ultimă oră
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUTIN CUTREMURĂ întreaga planetă! Decizia ISTORICĂ a fost luată personal
PUTIN CUTREMURĂ întreaga planetă! Decizia ISTORICĂ a fost luată personal
Simona Halep ar fi plecat definitiv din România. Unde se zice că s-a...
Simona Halep ar fi plecat definitiv din România. Unde se zice că s-a mutat
Vești teribile despre Saveta Bogdan. A ajuns de urgență la spital, cu hemoragie....
Vești teribile despre Saveta Bogdan. A ajuns de urgență la spital, cu hemoragie. Medicii au operat-o!
Drama care i-a marcat viața Adelinei Pestrițu. Merge la psiholog: „Ziua eram la...
Drama care i-a marcat viața Adelinei Pestrițu. Merge la psiholog: „Ziua eram la înmormântare și seara la emisiune. Pe interior eram dărâmată...” / EXCLUSIV
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română