Relațiile turco-israeliene s-au deteriorat constant de la izbucnirea conflictului din Fâția Gaza până în punctul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, sâmbătă, că întrerupe orice contact cu premierul Benjamin Netanyahu, informează AFP, preluată de News.ro.
Motivul este legat de duritatea intervenției armatei israeliene în Fâșia Gaza, în încercarea de a elimina gruparea palestiană Hamas. „Netanyahu nu mai este o persoană cu care putem vorbi. Am renunţat la el”, a declarat Erdogan.
Prima întrevedere dintre cei doi a avut loc în luna septembrie, la News York, însă îmbunătățirea relațiilor a fost de scurtă durată, Erdogan anunțând pe 25 octombrie că renunță la preconizata sa vizită în Israel, în condițiile în care acest stat declanșase deja bombardamentele asupra Fâșiei Gaza.
„Nu veţi găsi niciun alt stat a cărui armată să se comporte cu atâta inumanitate”, a declarat președintele Turciei referindu-se la represaliile Israelului în Gaza după atacul sângeros lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie, care a ucis 1.400 de israelieni, majoritatea civili.
După afirmația lui Erdogan, Israelul a anunțat, pe 29 octombrie, că își retrage toți diplomații pe care îi are în Turcia. Totuși nu s-a ajuns până la ruperea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. „Ruperea completă a legăturilor nu este posibilă, mai ales în diplomaţia internaţională”, a declarat, sâmbătă, președintele Erdogan.
Potrivit președintelui de la Ankara, eforturile Turciei de a media conflictul îl au ca protagonist pe Ibrahim Kalin, șeful serviciului de informații turc MIT. „Ibrahim Kalin vorbeşte cu partea israeliană. Bineînţeles, el negociază şi cu Palestina şi cu Hamas”, a precizat Erdogan.
Acesta îl socotește pe Netanyahu drept principalul vinovat pentru escaladarea conflictului și a spus că premierul de la Tel Aviv a pierdut și sprijinul propriilor cetățeni. „Ceea ce trebuie să facă este să facă un pas înapoi şi să pună capăt acestei situaţii”, crede Erdogan.
Turcia susține că va sprijini formulele care pot aduce pacea în Orientul Mijlociu, însă se va opune celor care „şterg treptat palestinienii din istorie”. Erdogan susține că există riscul ca încrederea în sistemul global să fie pierdută dacă Israelul nu este oprit iar autorii crimelor de război nu sunt trași la răspundere.
Un semnal de îngrijorare pentru Israel este și faptul că președintele Iranului, Ibrahim Reisi, va vizita Ankara la sfârșitul acestei luni. Iranul este unul dintre actorii importanți ai actualei crize din regiune, în condițiile în care reprezintă un sprijin important pentru milițiile Hamas și Hezbollah.