News

Președintele Ucrainei anunță că țara sa va avea cu 100.000 mai mulți soldați în următorii 3 ani

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că în următorii 3 ani țara își va mări armata cu 100.000 de soldați. În același decret a fost stabilită și creșterea salariilor pentru militari.
01.02.2022 | 19:33
Presedintele Ucrainei anunta ca tara sa va avea cu 100000 mai multi soldati in urmatorii 3 ani
ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a semnat marți, 1 februarie, un decret prin care efectivele armatei ucrainene se vor mări cu 100.000 de trupe. De asemenea, această decizie prevede și o mărire a salariilor pe care le primesc militarii.

“Acest decret (a fost semnat n.r) nu pentru că vom avea în curând un război… ci pentru ca în curând și în viitor să existe pace în Ucraina”, a declarat Zelenskiy.

ADVERTISEMENT

Președintele a mai explicat că acest decret nu înseamnă că o confruntare cu Rusia este iminentă. În discursul ținut în fața parlamentarilor, Zelenski a făcut apel la calm și unitatea. În plus, el le-a mai cerut să nu folosească situație tensionată de la granița estică în scopuri politice, notează Agerpres.

Situația de la graniță continuă să fie tensionată

Zelenski a ținut să precizeze că țara sa se bucură de ajutorul occidentului în fața unei posibile invazii din partea Federației Ruse. De asemenea, el a ținut să mai explice că sprijinul militar și diplomatic a atins cele mai înalte cote din 2014.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Kiev primesc marți vizita mai multor lideri occidental, printre care și premierul britani, Boris Johnson. De asemenea, în decursul acestei săptămâni ar urma să sosească președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și șeful cabinetului olandez, Mark Rutte.

O asemenea prezență diplomatică la nivel înalt, la care se adaugă și o viitoare vizită a cinci miniștrii de externe din comunitatea europeană, printre care se vor numără și șefii diplomației franceze și germane, are rolul de a stabiliza situația în zonă.

ADVERTISEMENT

“O asemenea intensitate de vizite este un factor important de stabilizare a situaţiei”, a mai explicat președintele Ucrainei.

În acest moment, Volodimir Zelenski a explicat că țara sa va depune eforturi pentru găsirea unei soluții diplomatice pentru acest conflict. Astfel, el a mai explicat că se încearcă organizarea unui nou summit în care să participe diplomații ruși, alături de cei francezi și germani.

ADVERTISEMENT

Această întâlnire diplomatică ar urma să aibă loc în “format Normandia”, folosit prima dată în 2014 pentru a identifica o soluționare pașnică a conflictului din regiunea Donbas, aflată în estul Ucrainei.

Primele discuții din acest format au avut loc pe 6 iunie 2014, în timpul evenimentelor dedicate debarcării Aliaților pe plajele din Normandia în de Al Doilea Război Mondial. Ulterior, au mai patru loc întrevederi în 2015 și 2016, restul discuțiilor fiind purtate prin telefon între liderii celor patru țări implicate: Ucraina, Rusia, Franța și Germania.

Din 2016 până în 2019, discuțiile acestui format de negociere au fost suspendate. Odată cu alegerea lui Volodimir Zelenski discuțiile au reînceput. Cu toate acestea, în timp, tensiunile militare și politice între Rusia și Ucraina susținută de NATO au continuat să crească.

ADVERTISEMENT