News

Presupusul denunțător al primarului din Mioveni nu poate justifica banii de șpagă. Ce avere are șefului poliției locale

Presupusul denunțător al primarului din Mioveni nu poate justifica suma pe care procurorii susțin că i-ar fi oferit-o edilului drept mită.
05.10.2023 | 17:28
Presupusul denuntator al primarului din Mioveni nu poate justifica banii de spaga Ce avere are sefului politiei locale
Nicolae Valerică (stânga), șeful Polițiti Locale Mioveni, ar fi denunțătorul primarului Ion Georgescu / Colaj foto: fanatik / Surse foto: ePitesti / Facebook Ion Georgescu
ADVERTISEMENT

Ion Georgescu, primarul din Mioveni, a căzut în plasa procurorilor DNA după ce i-a returnat 10.000 de euro unui ”vechi prieten”, căruia îi promisese că îi va face rost de un post de medic la spitalul din localitate, pentru fiica lui.

Flagrant ”pe invers”. Primarul nu a luat, ci a dat

„În toamna anului 2022, Ion Georgescu ar fi acceptat de la o persoană (martor în cauză) promisiunea remiterii unei sume de 30.000 euro, din care ar fi primit, în luna decembrie 2022, o primă tranșă de 10.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra unor factori decidenți din conducerea Spitalului Orășenesc Mioveni, pentru ca aceștia să dispună angajarea unei rude a martorului pe un post de medic”, susțin procurorii DNA.

ADVERTISEMENT

Martorul-denunțător ar fi Nicolae Valerică, șeful Poliției Locale Mioveni, au declarat surse din anchetă pentru Hotnews. Pentru că primarul nu s-a putut ține de promisiune, denunțătorul l-a chemat să-i restituie suma, moment în care au intervenit procurorii. Pe de altă parte, Ion Georgescu le-a spus procurorilor că banii proveneau dintr-un împrumut pe care-l avea la amicul său.

Nicolae Valerică, presupusul denunțător, este un fost angajat al Ministerului de Interne, care deține de ani buni funcția de director general al Poliției Locale a Municipiului Pitești. Fiica acestuia, Alina, a absolvit facultatea de medicină în anul 2015 și lucrează ca medic chirurg la Spitalul Militar Ion Jianu din Pitești.

ADVERTISEMENT

Șeful Poliției Locale Mioveni i-a donat apartamentul fiicei sale

Declarația de avere a lui Valerică, la fel ca cea a lui Georgescu, nu include vreun împrumut acordat unei persoane fizice. Mai mult, șeful poliției locale trăiește exclusiv din salariu și pensie, nu deține case, terenuri, sau alte bunuri de valoare.

Singurul bun declarat de șeful poliției locale este un autoturism BMW, fabricat în anul 2005, iar apartamentul de 74 mp pe care-l deținea l-a donat fiicei sale, cu doi ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Suma de 10.000 de euro, pe care Valerică i-ar fi oferit-o lui Georgescu în decembrie 2022, nu se regăsește sub nicio formă în declarația de avere a șefului poliției locale (cu atât mai puțin suma totală, de 30.000 de euro). La data indicată de procurori, acesta nu avea conturi bancare și nici bunuri pe care să le fi înstrăinat anterior.

Nicolae Valerică trăiește doar din salariu și pensie

La nivelul anului 2022, Nicolae Valerică a obținut 96.324 lei din salariul de șef al poliției locale, 33.780 de lei de la Casa de Pensii MAI și 1.450 de lei, echivalentul unui voucher de vacanță.

ADVERTISEMENT

De aici reiese un venit mediu lunar de aproximativ 2.200 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că presupusul denunțător ar fi avut nevoie de cel puțin 14 luni să trângă suma promisă către denunțător. Chiar și așa, o sumă atât de mare ar fi trebuit trecută în declarația de avere, chiar dacă aceasta este în numerar.

De cealaltă parte, suma de 10.000 de euro, pe care Ion Georgescu i-o restituia denunțătorului, nu se regăsea în conturile acestuia. Edilul are trei conturi, toate în lei, care totalizează puțin peste 40.000 de lei, ceea ce înseamnă că nici ”scuza” primarului, că era vorba de un împrumut pe care urma să-l returneze, nu prea stă în picioare.

Avocata primarului din Mioveni: ”Era un împrumut din toamna anului trecut”

„Practic, domnul primar este acuzat că ar fi solicitat suma de 30.000 de euro pentru a favoriza angajarea ca medic a denunţătorului, lucru pe care, în mod evident, domnul primar îl neagă şi cu siguranţă nu cred că s-a întâmplat aşa, (…) iar astăzi l-a chemat să restituie suma de 10.000 de euro domnului denunţător, pe care o luase cu titlu de împrumut în toamna anului trecut. Domnul denunţător a ştiut de ce îl cheamă şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a declarat Ingrid Alexandrescu, avocata lui Ion Georgescu.

ADVERTISEMENT
Tags: