News

Prețul Bitcoin a explodat, însă sute de milioane de euro sunt blocate în conturi. Motivul e incredibil

13.01.2021 | 12:51
ADVERTISEMENT

Valoarea Bitcoin a explodat în perioada pandemiei, ajungând la 28.681 de euro, însă mulți și-au pierdut „averea” virtuală pentru că nu mai țin minte parola la „wallet” sau la portofelul electronic unde zace bitcoin.

Stefan Thomas e un programator ce locuiește în San Francisco și mai are doar două variante de a ghici parola la contul său vare valorează 220 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care Bitcoin a crescut cu 50% de săptămâna trecută, Thomas e disperat să-și găsească parola, pe care a uitat-o.

Oamenii și-au uitat parolele la conturile de criptomonede

Tânărul programator și-a deschis contul acum 10 ani și a notat parola pe o hârtie, care între timp a fost pierdută. De fapt el are nevoie de accesul la un hard drive denumit IronKey, care îi dă 10 șanse să își acceseze parola, până o va pierde pe vecie.

ADVERTISEMENT

Cum a încercat de 8 ori, mai are 2 tentative. „Stau toată ziua în pat și încerc să îmi reamintesc parola, fără succes. Devin disperat”, a mărturisit Thomas.

Conform The New York Times, 20% din totalul „ stocurilor” de Bitcoin pare să fie pierdut, vorbind de o valoare de 140 de miliarde de dolari. O companie specializată în recuperarea parolelor primește pe zi 70 de cereri în acest sens.

ADVERTISEMENT

Majoritatea au deținut Bitcoin de la începuturi și nu au dat prea mare importanță parolei, pentru că nimeni nu credea că Bitcoin va ajunge să valoreze atât.

Mi-am petrecut sute de ore în ultimii ani încercând să-mi recuperez parolele” a explicat și Brad yasar, un om de afacri din Los Angeles.

ADVERTISEMENT

Specialiștii remarcă faptul că la o bancă este ușor de recuperat orice cont, însă Bitcoin a fost creat în așa fel ca guvernele lumii să nu poată controla această piață a criptomonedelor.

Concret, pentru a accesa contul unde există Bitcoin nu e nevoie de buletin sau alte date personale, astfel că Bitcoin a devenit favoritul criminalilor și infractorilor din toată lumea.

Un singur lucru nu s-a gândit creatorul Bitcoin, că oamenii își uită parolele. „Există investitori sofisticați care își uită parola”, a dezvăluit Diogo Monica, fondator al unei companii care administrează conturi de Bitcoin.

Abed este un locuitor din Barbados care și-a cumpărat un teren pe o insulă în valoare de 25 de milioane de dolari în Bitcoin. Asta, chiar dacă a pierdut alte 25 de milioane de dolari atunci când un prieten i-a formatat hard disk-ul.

Revenind la Thomas, programatorul și-a luat gândul de la bani, însă speră că într-o zi cineva va inventa un mod prin care va putea să-și afle parola.

Trecutul trebuie să fie trecut, așa îmi zic mereu. E important pentru sănătatea mea psihică”, s-a plâns bărbatul.

ADVERTISEMENT