News

Prețul carburanților crește înainte de weekend. Cât a ajuns să coste un litru de motorină în București

Petrom a majorat vineri prețurile carburanților cu 0,40 lei pe litru. Toate tipurile de combustibil costă peste 6,3 lei pe litru
12.05.2023 | 10:48
Pretul carburantilor creste inainte de weekend Cat a ajuns sa coste un litru de motorina in Bucuresti
Carburanții se scumpesc în prag de weekend Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Liderul pieței de carburanți din România a majorat vineri prețurile combustibililor comercializați în benzinăriile proprii cu 0,40 lei pentru fiecare litru. Aceasta a fost prima majorare de preț practicată de Petrom în luna mai.

Prețul carburanților crește înainte de weekend

Astfel, un litru de benzină standard costă între 6,39 lei și 6,45 lei. Cel mai mic preț la benzină se înregistrează la trei staţii Lukoil din sectorul 1, unde benzina costă 6,36 lei litrul, arată datele peco-online și Monitorul Prețurilor, citate de Antena 3 CNN. Potrivit acelorași date, benzina premium se vinde la prețuri cuprinse între 6,85 lei şi 7,19 lei litrul.

ADVERTISEMENT

La pompele Petrom, motorina standard are prețuri cuprinse între 6,44 și 6,47 lei pe litru, în vreme ce în Capitală cea mai ieftină motorină standard costă vineri 6,41 lei, la staţia Lukoil din bulevardul Preciziei, sector 6. Prețurile pentru motorina superioară variază între 6,77-7,06 lei litrul.

În luna aprilie au avut loc mai multe variații de preț ale carburanților. Până miercuri, 26 aprilie, au avut loc cinci ieftiniri care au durat aproape o săptămână, în urma cărora prețul benzinei a scăzut cu 30 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 42 de bani pe litru.

ADVERTISEMENT

Apoi, au urmat două zile cu scumpiri, în care benzina a urcat cu 7 bani pe litru, iar prețul motorinei a fost majorat cu încă doi bani. Joi, 27 aprilie, la prânz diferența dintre benzină și motorină se redusese la 9 bani, adică motorina costa mai mult. Sâmbătă 29 aprilie, această diferență a fost anulată de ieftinirea motorinei cu 9 bani pe litru.

Prețurile carburanților, evoluție în funcție de cotațiile Platts

Consiliul Concurenței a constatat în cadrul unui studiu că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile. Studiul reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

ADVERTISEMENT

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei. Aceasta este o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor.

Datele privind cotațiile Platts nu sunt publice. Pe termen lung, aceste cotații tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol. Din acest motiv, explică studiul, prețul la pompă al carburanților se majorează în România atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

ADVERTISEMENT
Tags: