News

Prețul chiriilor a explodat şi în pandemie! Cât a ajuns să coste o garsonieră închiriată

09.10.2020 | 13:58
Pretul chiriilor a explodat si in pandemie Cat a ajuns sa coste o garsoniera inchiriata
ADVERTISEMENT

Prețul chiriilor a fost aruncat în aer de debutul anului universitar! Studenții au luat cu asalt marile orașe și cei care aveau apartamente de închiriat nu au ezitat o clipă. Beneficiind și de temerea elevilor de a merge în cămine, proprietarii au ridicat serios sumele solicitate.

Concret, studenții au devenit victime ale pandemiei de coronavirus. Pe lângă faptul că unii dintre ei pot ajunge în scenariul roșu, ceea ce presupune educație online, aceștia s-au lovit acum și de prețul chiriilor, unul care a atins noi cote.

ADVERTISEMENT

Astfel, proprietarii de garsoniere și apartamente cer anul acesta bani în plus. O fac și pentru că numărul locurilor în cămine a fost redus, având în vedere măsurile sanitare stricte care sunt aplicate în campusuri.

Cum a fost aruncat în aer prețul chiriilor de debutul anului universitar!

Cel mai mare oraș al țării, Bucureștiul asimilează și partea cea mai importantă de studenți. Câteva sute au început anul 1 în facultate, în timp ce alte câteva mii s-au întors pentru continuarea studiilor. Doar că, în toamna lui 2020, regulile jocului au fost schimbate din mers.

ADVERTISEMENT

Dacă în urmă cu doar câteva luni, studenții plăteau chiar și mai puțin de 100 de euro pentru o cameră într-un apartament din București, acum au fost nevoiți să umble serios în portofel. Chiriile au explodat și au ajuns la sume aproape imposibile.

Un apartament cu două camere la periferia orașului costa înainte 150 – 200 de euro. Acum, acesta a ajuns și la 300 de euro. În tot acest timp, un apartament cu 3 camere poate să coste și 500 de euro pe lună. Bani la care se adaugă celelalte cheltuieli, întreținere, curent, internet.

ADVERTISEMENT

„Anul trecut, pe vremea asta, Regia era un mușuroi de oameni. Acum, ici colo câțiva studenți care aleargă pe la cursuri. Cât vom mai alerga, cine știe. Au plecat mulți cu chirie, dar e aproape incredibil ce s-a întâmplat cu prețul apartamentelor.

Grozăvești, Crângași, Giulești, Drumul Taberei, cartiere nu tocmai centrale și unde mulți studenți obișnuiau să stea, au prețuri acum de te doare minte. Stăm mai mulți, încercăm să plătim cum putem”, a zis pentru FANATIK, Eliodor Constantin, student.

ADVERTISEMENT

Ce spun agențiile imobiliare

FANATIK a luat legătura și cu o agenție imobiliară pentru a afla mai multe detalii legate de scumpirea chiriilor. „Da, într-adevăr, lucrul acesta s-a întâmplat. Dar vă spun că era de așteptat. De obicei, toamna când vin studenții, prețurile cresc.

Acum a avut loc o creștere substanțială. Oamenii care apelează la noi, plătesc taxe. E dreptul lor să ceară cât vor, e apartamentul lor, e casa lor. Nu există o lege care să interzică o chirie prea mare”, a zis Morea Alina, reprezentanta unei companii imobiliare.

Probleme sunt în toate orașele universitare. La Cluj Napoca, Babeș-Bolyai asigură peste 6.000 de locuri în cămin. Din această toamnă sunt disponibile numai 2000. Se intră pe baza mediei obținută, ceea ce înseamnă că cei cu note proaste trebuie să se îndrepte către chirii.

La Iași, aceeași situație a chiriilor. La fel se întâmplă și la Timișoara, Constanța și Galați. Peste tot proprietarii de apartamente încearcă să dea lovitura și profită din plin de nevoile studenților.

ADVERTISEMENT