News

Prețul gigacaloriei din Capitală ar putea fi de 164 de lei. Nicușor Dan a părăsit sala în care era audiat: „Ședinţa asta a fost un circ”. Update

Nicușor Dan a anunțat că bucureștenii ar putea plăti 164 pentru prețul gigacaloriei în această iarnă. Edilul a părăsit sala în care era audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei.
17.11.2021 | 16:40
Pretul gigacaloriei din Capitala ar putea fi de 164 de lei Nicusor Dan a parasit sala in care era audiat Sedinta asta a fost un circ Update
ADVERTISEMENT
17-11-2021
14:40

Nicușor Dan a plecat din sala. L-a acuzat pe președintele comisiei de „politicianism”

Primarul Capitalei a părăsit sala în care avea loc era audiat de membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind preţul gigacaloriei și l-a acuzat pe președintele acesteia că făcea declarații politice.

“Din păcate, şedinţa asta a fost un circ pe care l-a generat preşedintele comisiei. Din respect pentru ceilalţi membri ai comisiei, pentru bucureşteni şi pentru această problemă foarte serioasă (factura la căldură – n.r.), am stat şi am discutat la obiect pe toate subiectele tehnice pe care am fost invitat.

Sunt gata să dau orice fel de răspuns şi sunt gata să colaborez cu instituţiile statului pe orice înseamnă rezolvarea problemei termiei bucureştenilor. Nu am mai putut să stau în condiţiile în care preşedintele face declaraţii politice”, a explicat Nicuşor Dan.

Locuitorii din Capitală sunt foarte aproape de afla suma de bani pe care ar trebui să o scoată din buzunar pentru prețul gigacaloriei din această iarnă.

Bucureștenii ar putea plăti 164 de lei pe gigacalorie, anunță Nicușor Dan. Care e condiția

Prezent miercuri la Parlament, acolo unde a fost chemat să dea explicații privind problema termoficării din București, edilul Nicușor Dan a făcut precizări privind prețul căldurii.

ADVERTISEMENT

Astfel, locuitorii celui mai mare oraș din țară ar putea plăti 164 de lei pe gigacalorie în această iarnă, spune primarul orașului.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, primăria trebuie să primească subvenţia de 968 de milioane de lei, sprijin solicitat în această criză a prețului termoficării.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan avertizează că, în caz contrar, PMB va fi ”într-o uriaşă dificultate”. Declarațiile sale au fost făcută la Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei.

”Pe ipoteza în care Guvernul ne asigură întreaga sumă, bucureştenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie. În ipoteza în care Guvernul nu ar putea să asigure niciun leu, PMB va fi într-o uriaşă dificultate.

ADVERTISEMENT

Eu v-am spus cât este preţul total. În ipoteza în care nu ai un ajutor din partea statului, suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei”, a declarat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan: ”Fără ajutor de la Guvern, problema privind prețul gigacaloriei ar fi imposibil de rezolvat”

Ulterior, în cadrul discuțiilor de la Parlament, Nicușor Dan a oferit amănunte despre sumele privind prețul căldurii. Acesta a avertizat că, fără sprijin de la Guvern, PMB ar fi într-o situație critică.

ADVERTISEMENT

”Pe o extremă, v-am răspuns, în sensul că această sumă este estimatul între a rămâne la 164 de lei pe gigacalorie la consumatorul final, corespunde plăţii subvenţiei de către Guvern de 968 de milioane, şi a asigura toată diferenţa de preţ, de la 425 plus TVA la 830 de lei plus TVA.

Pe cealaltă extremă, dacă ar fi zero (n.r. subvenţia plătită de Guvern), asta ar însemna o problemă imposibil de rezolvat pentru PMB şi vă dau cifrele globale.

PMB poate să se aştepte la nişte venituri de 4 miliarde de lei. Din aceste venituri de 4 miliarde de lei, are o subvenţie pentru transportul public de 1,1 miliarde lei, a avut o subvenţie de 0,95 miliarde lei, şi să suporte PMB încă o subvenţie de 2 miliarde de lei, asta înseamnă că din bugetul ei nu mai rămân decât aproximativ 900 de milioane, în condiţiile în care salariile sunt de 700 de milioane, obligaţiile pentru spitale – 150 de milioane” a mai explicat edilul Capitalei.

Aceste declarații ale lui Nicuşor Dan au fost făcute după o serie de întrebări primite din partea deputatului PSD Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei.

ADVERTISEMENT