News

Prețurile RCA ar putea crește în 2024. Avertismentul Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței avertizează că tarifele RCA riscă să crească anul viitor. Dezechilibrul creat de dispariția Euroins se va resimți în continuare
06.11.2023 | 17:38
Preturile RCA ar putea creste in 2024 Avertismentul Consiliului Concurentei
Dezechilibrul de pe piața asigurărilor RCA ar putea duce la scumpirea acestora Sursa foto: Inquam Photos / Cosmin Enache
ADVERTISEMENT

O analiză făcută publică luni de Consiliul Concurenței arată că, în 2024, va persista situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivelul pieței RCA.

Prețurile RCA ar putea crește în 2024

Astfel, situația ar putea evolua în două sensuri: fie spre o creștere a tarifelor RCA, fie spre o scădere a cererii pentru acest tip de asigurări, mai arată analiza.

ADVERTISEMENT

”În condițiile în care prelungirea valabilității contractelor RCA ale Euroins se suprapune cu încetarea plafonării tarifelor de primă RCA, până la sfârșitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asigurați RCA vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămași pe piața RCA.

Astfel, situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață va continua și în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor RCA practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic și geopolitic actual, ce poate genera dificultăți financiare populației”, arată raportul Consiliului Concurenței.

ADVERTISEMENT

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței nu s-a arătat optimist în legătură cu o eventuală prelungire a plafonării prețurilor pentru asigurările RCA și în 2024.

”Mi-e greu să cred… deja am avut o plafonare și o extindere a ei. Deja e timp suficient ca să venim cu o soluție legislativă care să pună lucrurile la punct. Legile nu se adopta greu în România, ne hotărâm greu. Problema e voința.

ADVERTISEMENT

Dacă avem voință, uneori avem o viteză uluitoare… că e ordonanță sau lege în Parlament se adoptă cu o viteză extraordinară. Problema nu e că nu avem timpul, problema este să ne hotărâm”, a declarat Bogdan Chirițoiu, citat de HotNews.

Consiliul explică în cadrul raportului că piața asigurărilor a suferit transformări majore în ultimii trei ani, ca urmare a ieșirii din piață a trei asigurători, dintre care doi dețineau cele mai mari cote pe piața RCA.

ADVERTISEMENT

În septembrie 2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a City Insurance, pentru ca în luna noiembrie 2021 să aprobe retragerea, la cerere, a autorizației de funcționare a societății Uniqa Asigurări. Un nou șoc a venit în 2023, când ASF a retras autorizați de funcționare a liderului de piață pe RCA – Euroins România.

ADVERTISEMENT
Tags: