News

Prezența vulpilor în orașele din România, tot mai mare. Ce spun experții despre vânarea lor. “Nu se vor înmulți peste măsură”

Tot mai multe vulpi au fost observate în orașe mari din România. Nu sunt periculoase, iar experții ne spun că va trebui să ne obișnuim cu prezența lor
15.12.2023 | 12:21
Prezenta vulpilor in orasele din Romania tot mai mare Ce spun expertii despre vanarea lor Nu se vor inmulti peste masura
Foto: Prezența vulpilor in orasele din Romania, tot mai mare. Expertii spun ca nu avem de ales, va trebui să convietuim cu ele Sursă: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultimele decenii, vulpile au început să fie tot mai des văzute în orașele europene. De câțiva ani au început să fie văzute și în orașele din România. În primul an de pandemie, cel puțin, au apărut pe internet diverse poze și filmări cu vulpi în zone centrale din București. De asemenea, la finalul acestei toamne, hunedorenii se plângeau de prezența acestora în oraș. “Am văzut două vulpi în zona fostului Centru de proiectare al combinatului și au intrat și pe străzile din jur. Le-am văzut de cel puțin două ori, au fost observate și de vecini. Am sesizat primăria”, a povestit o localnică pentru un ziar local.

În vară, vulpile au fost în centrul atenției și în comuna Florești de lângă Cluj atunci când un afiș anunța că vulpile vor fi vânate folosind arme de foc. Acestea fuseseră văzute tot mai des în interiorul localității, iar autoritățile au decis să acționeze pentru îndepărtarea lor.

ADVERTISEMENT

FANATIK a luat legătura cu primăria comunei în ziua în care imaginea afișului de mai jos s-a răspândit pe rețelele de socializare, iar aceasta ne-a comunicat că mesajul anunțului era, de fapt, unul fals – nu urmau a fi folosite arme de foc. De asemenea, aparent, afișul ar fi fost pus de o companie privată care se ocupă cu administrația imobilelor, numele „administrări imobile”, site-ul și numărul de telefon fiind prezente în partea de sus a anunțului.

Anunț Florești Vulpi
Foto: Afișul care anunța folosirea armelor de foc în comuna Florești
Sursa: Agent Green

Primăria Florești ne-a comunicat și că intervenția în interiorul comunei se va face doar prin arme cu tranchilizante de către Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) și că nici nu poate fi vorba de arme de foc. Chiar și în aceste condiții, site-ul local de știri VIA Cluj anunța că acțiunea nu a avut succes. Vulpile s-ar fi făcut nevăzute odată cu venirea vânătorilor și poliției locale, dar au ieșit iar pe străzi la jumătate de oră de la plecarea lor.

ADVERTISEMENT

Rămâne întrebarea dacă este bună această abordare și modul de a acționa al AJVPS? De asemenea, sunt vulpile animale periculoase? Și cum ar trebui autoritățile să trateze prezența tot mai des întâlnită a vulpilor în orașele din România? Pentru a înțelege mai bine situația, am luat legătura cu două ONG-uri din domeniu: Agent Green România, care se ocupă cu protecția mediului și a animalelor sălbatice, și The Fox Project, o organizație din Marea Britanie care se ocupă cu protecția, îngrijirea și susținerea politicilor publice legate de vulpi.

Chiar și în oraș, vulpile nu reprezintă vreun pericol

Deseori, imaginea vulpii este un negativă, iar rădăcinile aceste se regăsesc încă din poveștile din folclor, unde aceasta joacă rolul unui animal perfid. Mai mult decât atât, este văzută ca un animal periculos și agresiv, care nu se dă în lături să ne atace și transmite rabia. Totuși, ideea este parțial falsă și exagerată. Vulpile evită în circumstanțe normale contactul cu oamenii și fug de aceștia în cazul în care le apar în cale. Totodată, având de obicei sub 10 kg, majoritatea animalelor de companie sunt și ele în siguranță.

ADVERTISEMENT
gabriel paun agent green
Foto: Gabriel Păun, director Agen Green România
Sursa: www.facebook.com/agentgreen.ro

„Vulpile sunt o prezență obișnuită în mai multe capitale europene, de la Viena și până la Londra, și coabitează fără probleme cu oamenii. În Londra, problema e chiar faptul că vulpile sunt de multe ori atacate sau alungate de pisici. Iar în Viena am văzut cum pe timp de noapte orașul devine al vulpilor, bursucilor și nevăstuicilor”, a declarat Gabriel Păun, directorul Agent Green România, pentru FANATIK . „Doar în cazul în care le încolțești și nu au unde să fugă ar putea o vulpe să te muște. În rest, vor prefera să fugă. Pe lângă aceasta, noi în Marea Britanie suntem privilegiați pentru că nu mai există vulpi cu rabie”, spune Trevor Williams de la The Fox Project.

De altfel, inclusiv în ce privește pericolul de rabie – sau turbare, cum mai este cunoscută – îngrijorările sunt disproporționate cu privire la acest fenomen. Doar un procent redus dintre vulpi poartă această boală, iar cazurile de transmitere către oameni sunt foarte rare. De altfel, pentru combaterea rabiei există soluția vaccinării orale antirabice. Metoda presupune lăsarea unor pachete de mâncare în sălbăticie cu vaccinul în interiorul lor pentru ca vulpile și alte animale să le mănânce singure. A fost folosită pe scară largă în Europa în ultimele decenii, iar metoda a avut atât de mult succes încât în multe țări rabia a fost eliminată aproape complet în rândul vulpilor. România, deși nu se numără printre acestea, a făcut progrese. Ultimul caz din țara noastră de transmitere a rabiei de la vulpe la om a fost acum peste 11 ani, conform ONG-ului Visul Luanei.

ADVERTISEMENT

„Noi am intrat peste habitatul lor, nu invers”

Una din ideile greșit înțelese este relația noastră cu animalele sălbatice. Odată cu noile construcții și extinderea neîncetată a așezărilor omenești, am intrat treptat și peste teritoriul lor, împingându-le în afara zonelor în care trăiau. Vulpile reprezintă poate unul din cele mai bune exemple în acest sens, atât în Londra – oraș cunoscut pentru prezența în număr mare a vulpilor – cât și în București. „În prima jumătate a secolului trecut, Londra era înconjurată de o centură verde de păduri care încastra destul de bine dimensiunea orașului. Dar odată cu anii ’40 și mai ales după război, regulile au fost relaxate, construcțiile noi au fost încurajate, iar cartierele rezidențiale s-au întins tot mai mult în exterior. Așadar, noi am intrat în teritoriul vulpilor, nu invers”, a spus Trevor Williams pentru FANATIK Noile case aveau deseori și câte o curte de 120 de metri, așezate câte două pe rând, deci peste 200 de metri de spațiu verde neîntrerupt. De acolo ele s-au răspândit și în alte zone ale Londrei, cel mai probabil mergând de-a lungul liniilor de cale ferată.”

trevor williams the fox project
Foto: Trevor Williams, fondator The Fox Project
Sursa: www.foxproject.org.uk

Nu avem de ales, va trebui să ne obișnuim cu prezența vulpilor

În ciuda riscului redus reprezentat de prezența vulpilor, autoritățile și cetățenii doresc în continuare eliminarea lor de pe teritoriul localităților. Chiar dincolo de dezbaterea privind modul în care tratăm animalele, ce nu înțelegem este că același lucru a fost încercat și în alte orașe, dar fără succes. Din păcate, vulpile sunt vânate din Austria și până în Marea Britanie, dar în afara orașelor – n.r. în România vulpile pot fi vânate pe toată perioada anului conform legilor în vigoare. Trebuie spus însă că în interiorul orașelor, prezența lor nu a fost niciodată o problemă”, spune Gabriel Păun. „Animalele sălbatice habitează dacă au unde să se adăpostească și să se hrănească. În orașe se aplică principiul capacității de suport al ecosistemului.  Unele vin doar la mâncare pentru că le lipsește în habitatul lor natural, iar mâncarea este din belșug la gospodăriile care nu își protejează gunoiul menajer. Nu poate fi vorba de animale de fermă căci creșterea lor nu este permisă în orașe”.

Trevor Williams de la Fox Project confirmă și spune că „studiile ne-au arătat încă de pe acum câteva zeci de ani că, atâta timp le lăsăm în pace, populația vulpilor va rămâne constantă. Și asta s-a și întâmplat în Londra. Ele nu suportă supraaglomerarea, așa că nu se vor înmulți peste măsură”Mult timp, guvernul britanic a încercat și el aceeași strategie fie de ucidere, fie de capturare a vulpilor pentru a le muta în alte zone. Numai că, după cum spune și fondatorul The Fox Project, aceasta e o luptă cu morile de vânt. După ce eliberezi un teritoriu, alte vulpi dimprejur să vor înghesui să îl preia ducând uneori, paradoxal, la o aglomerare mai mare decât era înainte.

„De aceea politica autorităților din anii 1970 încoace a fost să nu facă nimic în privința lor. Odată cu timpul, s-a schimbat și atitudinea noastră cu privire la vulpi și am învățat să conviețuim cu ele. Singurele intervenții sunt dacă ele sunt blocate, rănite sau dacă trebuie scoase din vreun șopron”, mai spune britanicul. „Sunt în jur de 15.000 de vulpi în Londra, o populație constantă de peste 40 de ani. Poate părea mult, dar totodată avem și 400 de mii de câini și 400 de mii de pisici, așa că lucrurile capătă altă perspectivă”.

ADVERTISEMENT