News

De ce apar cazuri de moarte “subită” în rândul tinerilor. Avertismentul cardiologilor

Medicii cardiologi susțin că oboseala excesivă, fumatul, excesul de energizante dar și alimentația proastă sunt cauzele principale ale apariției bolilor cardiovasculare
29.10.2022 | 17:08
De ce apar cazuri de moarte subita in randul tinerilor Avertismentul cardiologilor
Cazurile de „moarte subită” pot fi prevenite. Sursa foto: Unslplash
ADVERTISEMENT

Faptul că decesul cântărețului Nosfe, în urma unui atac de cord la doar 37 de ani, a șocat opinia publică ar trebui să facă populația să conștientizeze factorii de risc pentru apariția la o vârstă tot mai timpurie a problemelor cardiovasculare. Ultimele date Eurostat, arată că România este a doua țară din UE, după Bulgaria, la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, cu de două ori mai multe cazuri comparativ cu media Uniunii Europene.

Stilul de viață nesănătos, alimentația și sedentarismul

Într-un interviu pentru publicația G4media, medicul cardiolog, Eleonora Gima, atrage atenția că principalele cauze care au dus la apariția bolilor cardiovasculare la tineri sunt stilul de viață nesănătos, alimentația excesiv de procesată și sedentarismul.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce se întâmplă acum față de acum 30-40 de ani, în ce privește bolile cardiovasculare la tineri, este legat de schimbarea modului de viață. În societatea actuală tinerii au un stil de viață total nesănătos, care este cauza directă a ateromatozei. Ateromatoza înseamnă, pe înțelesul tuturor, formarea de grăsime în interiorul vaselor care duc la obstruarea acestora sau la trombozarea, adică la formarea de cheaguri pe vasul afectat de placa de aterom și ulterior aceasta duce la infarct sau accident vascular cerebral”, a declarat medicul Eleonora Gima, subliniind că acești factori au făcut comune în rândul persoanelor tinere afecțiuni precum hipertensiunea, diabetul, obezitatea, boli ce creează un cerc vicios.

De asemenea, medicul atrage atenția că în cazul tinerilor alimentația procesată, complet nesănătoasă alături de fumat reprezintă principalii factori ce determină apariția acestor boli.

ADVERTISEMENT

„Tinerii zilelor noastre au o alimentație total nesănătoasă, bogată în grăsimi saturate, în alimente excesiv de procesate, tip junk food sau fast food, bogată în sare. Fumatul este un alt factor de risc extrem de important și principala cauză a formării plăcii de aterom și a trombozării plăcii de aterom. Adică un tânăr fumător, pe românește, va deveni la vârsta maturității sau la vârsta bătrâneții cel puțin un pacient cardiac dacă nu cumva inclusiv un pacient oncologic”, a mai explicat medicul cardiolog.

În cazul tinerilor medicul subliniază că și drogurile reprezintă un alt factor de risc cardiovascular, în special drogurile puternice, dar nici consumul de alcool în cantități excesive nu trebuie ignorat.

ADVERTISEMENT

„Există droguri de mare risc, cocaina, amfetamina, heroina, care ele însele provoacă niște anomalii fiziopatologice la nivelul vaselor, spasme coronariene, ducând la aritmii amenințătoare de viață, la moarte subită cardiacă. Ereditatea din păcate nu o putem modifica. Este un factor de risc cardiovascular nemodificabil. Dar atâta vreme cât cunoaștem că avem în familie o rudă apropiată cu boală cardiovasculară la vârstă tânără ceea ce putem face noi este să ne modificăm stilul de viață, să mâncăm sănătos, să facem sport, să nu fumăm, să slăbim și să avem grijă de sănătatea noastră”, a mai precizat aceasta.

„Moartea subită” în rândul tinerilor

Medicul cardiolog a explicat și fenomenul, popular numit, de „moarte subită”, persoane fără afecțiuni medicale cunoscute care cad ca secerați fără a fi suferit vreo traumă.

ADVERTISEMENT

„Moartea subită cardiacă este una din cauzele importante de deces în țările dezvoltate. Din păcate, în România mortalitatea cardiovasculară este de 2 până la 3 ori mai mare decât mortalitatea în restul țărilor europene. Ce reprezintă, de fapt, care este definiția morții subite cardiace? Este o moarte naturală de cauză cardiacă, caracterizată prin pierderea bruscă a stării de conștiență. Aceasta survine în maximum o oră de la debutul simptomelor acute.

Elementele cheie din definiția medicală a fenomenului sunt cele legate de caracterul natural, adică netraumatic, rapid, maximum o oră și neașteptat, subit, al evenimentului final. Boala cardiacă subadiacentă poate să fie sau nu cunoscută. De principiu nu există moarte subită fără cauză organică. Nu există moarte subită pe cord normal. Există cel puțin niște anomalii electrice la nivel celular, la nivel ionic, la pacientul respectiv la care survine moartea subită cardiacă sau există niște modificări tranzitorii în diverse situații: intoxicații sau febră excesivă sau deshidratări sau dezechilibre ionice și apare moartea subită cardiacă”, a mai explicat medicul Eleonora Gima.

Aceasta a precizat că, în ceea ce privește simptomele, într-un sfert din cazuri, moartea subită cardiacă apare fără precursor, fără simptomatologie deosebită, iar în restul de trei sferturi de cazuri simptomele de fapt apar cu 1-2 săptămâni înainte sau există boli cardiace preexistente.

„Semnele prepremonitorii pot fi durere în piept, dispnee adică lipsă de aer, oboseală și palpitații, bătăi anormale în piept. În timpul debutului evenimentului final, până într-o oră pacientul are o modificare bruscă a stării clinice, are durere intensă, prelungită, ”sete de aer”, aritmie, scăderea tensiunii manifestată prin leșin, ulterior apărând pierderea de conștiență.

În timpul pierderii de conștiență, practic se produce stopul cardiac. La nivel cardiac apare pierderea circulației efective, pierderea pompei mecanice a inimii, iar inima prezintă aritmii maligne, le spunem noi, adică tahicardie ventriculară sau fibrilație ventriculară. Sau este în asistolă, adică nu se mai contractă deloc sau prezintă activitate electrică fără puls, adică inima prezintă activitatea electrică, dar nu se mai contractă ulterior. Dacă nu există intervenție medicală specializată de urgență, din păcate apare moartea biologică”, a declarat, pentru g4media, medicul cardiolog Eleonora Gima.

ADVERTISEMENT
Tags: