News

Prima reacție a Comisiei Europene în scandalul Bâstroe. Cum justifică Ucraina lucrările de pe canal

Scandalul Bâstroe a ajuns la Bruxelles. Marți, oficialii Comisiei Europene au avut o primă reacție pe această temă extrem de sensibilă între Ucraina și România.
21.02.2023 | 14:58
Prima reactie a Comisiei Europene in scandalul Bastroe Cum justifica Ucraina lucrarile de pe canal
Comisia Europeană intervine în scandalul Bâstroe. Explicațiile oferite de Ucraina în legătură cu lucrările la canal. Sursa foto: hepta.ro / Wikipedia.Org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Inevitabil, scandalul legat de lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe au ajuns la forurile UE. Marți, reprezentanții Comisiei Europene au venit cu precizări în legătură cu acest subiect care a agitat relațiile diplomatice între România și Ucraina.

Comisia Europeană intervine în scandalul Bâstroe. Explicațiile oferite de Ucraina în legătură cu lucrările la canal

Într-o reacție pentru media din țară, forul de la Bruxelles a precizat că este la curent cu dezbaterile din presa românească despre acest subiect. CE a aflat deja informațiile potrivit cărora Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe.

ADVERTISEMENT

Comisia precizează că a cerut informații suplimentare din partea autorităților ucrainene. Acestea au venit rapid de la Kiev. Vecinii noștri au transmis forului UE că au demarat operațiuni de ”dragaj operațional” la porturile de pe Dunăre, dar nu au în plan ”lucrări majore” pe brațul Chilia sau Canalul Bâstroe.

Așadar, justificarea Ucrainei în fața valului de acuzații venit dinspre România este aceea că, în această perioadă, efectuează dragaj de întreținere la danele porturilor lor de pe Dunăre și în alte locuri de pe Dunăre, ”pentru a garanta siguranța navigației”.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană este la curent cu faptul că, în ultimele săptămâni, în mass-media din România au început să circule informații potrivit cărora Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe ale Dunării.

Prin urmare, Comisia Europeană a solicitat informații suplimentare din partea autorităților ucrainene. Ministerul Transporturilor din Ucraina a răspuns că, într-adevăr, efectuează dragaj operațional (de întreținere) la danele porturilor lor de pe Dunăre și în alte locuri de pe Dunăre, pentru a garanta siguranța navigației.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Ucraina a negat că ar fi în desfășurare sau planificate lucrări majore pe brațul Chilia al Dunării sau pe Canalul Bâstroe. În plus, Ucraina a reafirmat că va respecta cu strictețe și va adera la toate acordurile și convențiile internaționale relevante”, precizează CE, pentru Adevărul.

CE a solicitat informații suplimentare Ucrainei și României în legătură cu acest subiect

În același răspuns pentru sursa citată, Comisia Europeană anunță că nu a avut nicio implicare în privința lucrărilor de la canalul Bâstroe. CE mai precizează că a cerut date suplimentare Ucrainei și României pe această temă.

ADVERTISEMENT

”Vineri, 17 februarie 2023, Ministerul Infrastructurii din Ucraina a declarat că ‘pescajul navelor care trec prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m’. Comisia a solicitat informații suplimentare din partea ambelor părți, pentru a evalua mai bine situația de pe teren.

Trebuie subliniat faptul că secțiunea în cauză nu face parte din rețeaua TEN-T. Comisia dorește să clarifice faptul că nu a fost implicată în niciun fel de lucrări pe care autoritățile ucrainene se presupune că le-ar fi executat”, au mai transmis reprezentanții Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT
Tags: