Sport

Prima reacție a lui Ion Țiriac despre cazul de dopaj al Simonei Halep. Ce spune de suspendarea record

Ion Țiriac a vorbit în premieră despre suspendarea primită de Simona Halep și consideră că cei care au judecat cazul nu au fost corecți față de sportivă.
17.09.2023 | 15:19
Prima reactie a lui Ion Tiriac despre cazul de dopaj al Simonei Halep Ce spune de suspendarea record
Ion Țiriac a vorbit în premieră despre suspendarea primită de Simona Halep și consideră că cei care au judecat cazul nu au fost corecți față de sportivă. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La mai bine de un an de la momentul în care a fost oprită să joace, fostul lider mondial și-a aflat pedeapsa: 4 ani de suspendare. Singura cale de a contesta decizia este să meargă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Ion Țiriac, deranjat de suspendarea record primită de Simona Halep

Prezent la finala turneului feminin de la București, Ion Țiriac a avut un mesaj vehement la adresa celor care au judecat-o pe Simona Halep și crede că nu există niciun fel de justificare pentru suspendarea dictată.

ADVERTISEMENT

”Decizia este utopică. Da, au fost greșeli care s-au făcut și de la început toată lumea din jurul ei trebuia întrebată, începând cu tăticul, mămica, cățelul, pisica, antrenor, fizioterapeut sau mental coach.

Nu era nimic înjositor să-i întrebi ce se întâmplă, ce a făcut. Că Simona Halep nu a luat voluntar îmi bag mâna în foc și acum. N-am comentat și n-o să comentez foarte mult, pentru că este o treabă atât de sensibilă încât eu, în tot anul ăsta, am văzut-o o dată sau de două ori.

ADVERTISEMENT

I-am pus mâna pe umăr și i-am zis că nu eu, ci toți suntem alături de ea, să aibă puțin curaj. Însă, cineva să-și bată joc de viața ei, de cariera uneia care a fost numărul unu… Este un pic cu semne de întrebare. Numărul unu!”, a declarat Țiriac, conform digisport.ro.

Țiriac, unul dintre creatorii WADA

Fostul jucător de tenis consideră că nu există argumente solide pentru suspendarea dublei campioane de Grand Slam și a lăsat să se înțeleagă că toată această tergiversare a cazului este cusută cu ață albă.

ADVERTISEMENT

”Dacă, într-adevăr, era vineri negativă iar luni pozitivă, s-a întâmplat acel lucru în acele trei zile, cu acel scor aproape de neconceput… Eu pot să stau aici aproape câteva ore și să încep de la 1998.

Eu sunt unul din cei 5-6 care au fost delegați să facem WADA în anii 90. Și cred că e un organism bun dacă se ține de treaba bună, logică și normală. Eu am fost cel care a spus ‘chiar dacă un sportiv e ținut de trei cu gura deschisă și al patrulea îi bagă pe gât, e pozitiv!’

ADVERTISEMENT

Însă, ce argumente sunt? Despre ce vorbim aici? Despre ‘n’ zile de tărăgănat. Cum să tărăgănezi viața unui om un an de zile? Ori ești netrebnic, nu știi despre ce e vorba și lași pe alții, ori dacă nu e ceva suspect, ghici ciupercă ce-i!”, a spus el.

Halep ar fi trebuit lăsată să joace

”Am mai găsit ceva, o altă invenție – pașaportul biologic. Ea, în avionul care o ducea de la Alba la Neagra, în closet și-a schimbat sângele, sau ce a făcut? Dar e în regulă și aia. Dar de ce, în ziua în care au descoperit, nu i-au spus ‘Stop! Ești suspect?’

Și suspectul are voie să-și continue activitatea până când e declarat vinovat. Nu ești vinovat înainte să știi de ce. ‘Eu ce fac cu viața mea?’ Aici nu e vorba de jucat tenis, ci de viața unui individ .

La 13 ani, a hotărât, probabil împreună cu familia, iar apoi singură la 15, să aibă grijă singură de corpul ei, ca să poată juca tenis, și a avut dreptate, bravo! I-am dat curaj întotdeauna. Acum a ajuns în situația de azi”, a încheiat Ion Țiriac.

FANATIK a parcurs cele 126 de pagini ale motivării sentinţei, Simona Halep primind suspendarea “standard” pentru doping. Dacă ar fi fost găsită vinovată la toate capetele de acuzare, sportiva ar fi luat 6 ani şi i s-ar fi retras premiile şi banii din perioada martie – septembrie 2022.

ADVERTISEMENT