Sport

Cazul de dopaj al Simonei Halep! Raportul de 126 de pagini al tribunalului explicat: cantitate uriaşă de Roxadustat şi manipularea sângelui

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj. FANATIK a parcurs cele 126 de pagini în care tribunalul a motivat decizia și vă prezintă cele mai interesante informaţii care au dus la această suspendare record.
16.09.2023 | 18:25
Cazul de dopaj al Simonei Halep Raportul de 126 de pagini al tribunalului explicat cantitate uriasa de Roxadustat si manipularea sangelui
Simona Halep şi Patrick Mouratoglou. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tribunalul “Sports Resolutions” a suspendat-o pe Simona Halep timp de patru ani pentru dopaj. Sportiva a avut două capete de acuzare, cazul de doping cu roxadustat şi neregulile din paşaportul biologic.

Cazul de dopaj al Simonei Halep! Raportul de 136 de pagini explicat

FANATIK a parcurs cele 126 de pagini ale motivării sentinţei (care poate fi citită integral AICI), Simona Halep primind suspendarea “standard” pentru doping. Dacă ar fi fost găsită vinovată la toate capetele de acuzare, sportiva ar fi luat 6 ani şi i s-ar fi retras premiile şi banii din perioada martie – septembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Simona Halep a declarat la audieri că este o sportivă care a luptat pentru un tenis curat şi că nu a luat niciodată o substanţă interzisă. Mai mult, nu a auzit niciodată de Roxadustat până pe 29 august, dar nici că a făcut vreodată vreo transfuzie sanguină, chiar şi în cele două ocazii în care a suferit intervenţii chirurgicale.

În 2022, Simona Halep a declarat că a avut probleme cu căldura la Citi Open în Washington şi a abandonat în optimile de finală, la scorul de 7-5, 2-0 pentru Anna Kalinskaya. I s-a acordat o excepţie medicală pentru a putea trata problemele nazale şi ulterior a câştigat turneul de la Toronto.

ADVERTISEMENT

“Candice Gohier i-a recomandat un supliment de colagen în nutriţie”

A abandonat în turneul de la Cincinnati din cauza unei accidentări la coapsă, dar avea speranţe pentru turneul de la US Open. A fost momentul în care fizioterapeutul din echipa lui Patrick Mouratoglou, Candice Gohier i-a recomandat un supliment de colagen în nutriţie, din moment ce ea nu lua niciunul.

Astfel, în alimentaţia Simonei Halep a fost introdus Keto MCT (supliment alimentar cu colagen) plus alte două produse. Sportiva a declarat la audieri că nu a auzit de brandul care producea cele trei produse şi a întrebat-o pe Gohier dacă sunt suplimente verificate. A fost asigurată că da.

ADVERTISEMENT

În plus, suplimentul a fost verificat şi de Patrick Mouratoglou, care a declarat în faţa Tribunalului că produsele erau sigure. Simona Halep a consumat Keto MCT timp de cinci zile, între 23 august şi 28 august. Ultima zi în care a luat suplimentul a fost chiar înainte de debutul la US Open, pierdut neaşteptat cu Daria Snigur. Pe 29 august a fost aleasă pentru un test anti-doping:

“A fost şocată să afle pe 7 octombrie 2022 că testul de pe 29 august a fost pozitiv la Roxadustat. Pe 21 octombrie a primit confirmarea de la proba B, care a fost, de asemenea, pozitivă la Roxadustat”, se arată în motivarea tribunalului.

ADVERTISEMENT
Captură din motivarea instanţei
Captură din motivarea instanţei

Neglijenţa Simonei Halep! Nu a specificat în formulare şi la audieri nimic despre suplimentul Keto MCT

Tribunalul subliniază faptul că Simona Halep a fost neglijentă pentru că nu a specificat în formularul completat înaintea testului din 29 august că a consumat Keto MCT. La audierea din 26 octombrie în faţa ITIA, nu a menţionat nimic despre acest supliment. Chestionată la audierile din luna iunie, Simona Halep a declarat că probabil că a uitat să menţioneze.

Simona Halep a uitat să menţioneze suplimentul Keto MCT
Simona Halep a uitat să menţioneze suplimentul Keto MCT

Simona Halep a trimis mostre ale suplimentelor alimentare pe care le-a consumat la laborator, iar compania producătoare a trimis atât la WADA cât şi către tabăra Simonei. În cazul Keto MCT au fost testate mostre din recipientul original, cât şi alte cutii nedesfăcute.

Iar rezultatele au fost diferite. Laboratorul WADA a concluzionat că s-au găsit urme de Roxadustat în cazul suplimentului Keto MCT, în timp ce tabăra Simonei, doi cercetători francezi: Prof. Jean-Claude Alvarez și Prof. Pascal Kintz au demonstrat prin metode proprii că produsul era contaminat cu Roxadustat.

Experţii WADA au susţinut că dacă exista Roxadustat în Keto MCT în cantitatea pe care o spun experţii din partea Simonei Halep, laboratorul ar fi detectat-o, cu siguranţă. Dar, tribunalul a luat în considerare un alt test efectuat de Jean-Claude Alvarez, din partea Simonei.

Concentraţia de Roxadustat descoperită al Halep a fost între “46 şi 85 de ori mai mare” în comparaţie cu o voluntară

A fost realizat un test pe o voluntară cu caracteristicile fizice asemănătoare Simonei Halep (greutate şi înălţime) care a consumat Keto MCT în aceeaşi cantitate şi interval de timp ca şi sportiva. Iar rezultatele au fost pozitive la Roxadustat, dar tribunalul a notat că valorile de 0.0025 ng/ml și 0.004 pg/ml găsite în 7 dintre cele 34 de mostre sunt substanţial mai mici decât concentraţia găsită la sportivă.

Dar, concentraţia de Roxadustat descoperită în testul de urină al Simonei Halep la US Open a fost de la 46, până la 85 mai mare decât în testele cu voluntara din Franţa. A fost descoperit 0.186 ng/ml la proba A și 0.341 ng/ml la proba B. Experţii de la ITIA susţin că Halep ar fi trebuit să consume de 7 ori mai mult Keto MCT ca să explice nivelul de contaminare.

Două surse de Roxadustat! Simona Halep nu a putut identifica a doua sursă

Tribunalul a admis că suplimentul Keto MCT ar fi putut fi contaminat cu Roxadustat, dar este “foarte probabil” ca Simona Halep să fi ingerat substanţa şi dintr-o altă sursă, pe care sportiva nu a putut să o identifice:

“Am ajuns la o concluzie care implică un fapt foarte puţin probabil: ca în jurul aceleiași date din 2022, Simona Halep să fi înghițit Roxadustat din două surse complet diferite: Keto MCT şi o altă sursă neidentificabilă.

Putem concluziona că există o probabilitate ca suplimentul Keto MCT să fi fost contaminat cu Roxadustat (1), dar şi că Simona Halep a ingerat Roxadustat dintr-o altă sursă (2). 

Nu trebuie să speculăm pe marginea coincidenţei foarte mari despre cum au ajuns împreună două surse de Roxadustat. Dacă ar fi să eliminăm una dintre concluzii, ar fi (1) (n.r. ca suplimentul Keto MCT să fi fost contaminat cu Roxadustat). 

Dovezile în favoarea (2) (n.r. Simona Halep a ingerat Roxadustat dintr-o altă sursă)  sunt prea puternice și clare pentru a renunța la aceasta”, se arată în decizia tribunalului.

Concluzia pentru Roxadustat
Concluzia pentru Roxadustat

Nereguli în paşaportul biologic: “Probabil dopaj sanguin”

Al doilea capăt de acuzare la adresa Simonei Halep au fost nereguli în paşaportul biologic. Sportiva a fost supusă din 2013 până în prezent la 56 de recoltări de sânge, 5 dintre ele fiind considerate invalide şi nerelevante. Toate aceste recoltări fac parte din paşaportul biologic.

Problema a intervenit la proba de sânge 48, prelevată pe data de 22 septembrie, la o lună distanţă de la testul de urină de la US Open, dar înainte ca Simona Halep să afle că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat.

ITIA a susţinut că neregulile reprezentau “dopaj sanguin”. Dr. Jakob Mørkenberg a considerat că proba 48 a fost suspicioasă şi a recomandat două noi teste, pe 7 octombrie (ziua în care Halep a aflat că este depistată pozitiv cu Roxadustat) şi 13 decembrie 2022 (proba 50).

Proba 48, complet diferită faţă de toate celelalte!

Dacă primul test nu indicat nicio problemă, la testul din 13 decembrie 2022 a fost generată o alarmă, despre care experţii susţin că sunt şanse de sub 1% să fie rezultatul unei variaţii fiziologice.

Dr Jakob Mørkenberg concluzionează raportul său, spunând că este “likely doping” (n.r. probabil doping), susţinând că există o structură complet diferită a sângelui între probele de sânge din septembrie şi octombrie. La finalul lunii decembrie şi în început de ianuarie 2023, Simona Halep a mai dat două probe de sânge şi ambele au generat alarme în sistem.

Dr. Jakob Mørkenberg a considerat că proba 48 a fost suspicioasă
Dr. Jakob Mørkenberg a considerat că proba 48 a fost suspicioasă

În luna decembrie, paşaportul biologic al Simonei Halep ajunge la alţi doi experţi: Giuseppe d’Onofrio și Laura Garvican-Lewis. Fără să ştie la acest moment identitatea sportivului, cei doi susţin că paşaportul este “suspicios”. Abia când află calendarul din 2022 al sportivei, este simplu să o identifice. Experţii susţin, la unison, că proba 48, prelevată în luna septembrie, este complet diferită faţă de toate celelalte din 2022.

Simona Halep şi experţii ei susţin că valorile probei incrimitate sunt între limitele normale ale femeilor din respectiva categorie de vârstă. Sportiva a vrut să aducă o mostră de sânge recoltată la o clinică din România, pe data de 9 septembrie 2022, respinsă de tribunal, pe motiv că analizele pot fi manipulate.

Printre celelalte explicaţii ale Simonei Halep au fost operaţia la nas şi întreruperea antrenamentelor, din moment ce sportiva anunţase că sezonul 2022 era încheiat pentru ea. Dar experţii mandataţi de ITIA susţin că modificările bruşte are valorilor nu sunt întâlnite la câteva săptămâni după stoparea antrenamentelor.

“Vorbim despre o substanţă interzisă care a fost utilizată”

Cei trei specialişti (Jakob Mørkenberg, Giuseppe d’Onofrio și Laura Garvican-Lewis) au concluzionat că este foarte probabil vorba de doping, iar pe data de 12 aprilie 2023 au redactat şi argumentele: “În absenţa unei explicaţii fiziologice este foarte probabil ca astfel de anormalităţi să fie realizate prin manipularea sângelui, în special prin creşterea artificială a celulelor roşii prin agenţi de stimulare eritropoietică. 

Pe de altă parte, posibilitatea ca factorii de mediu sau o problemă medicală să cauzeze aceste valori este foarte mică. Concluzionăm că, vorbim despre o substanţă interzisă care a fost utilizată. Este improbabil ca paşaportul să aibă neregularităţi din alte cauze”, se arată în motivarea tribunalului.

Concluzia experţilor
Concluzia experţilor

Acuzaţii grave: “Luăm în considerare posibilitatea ca o metodă interzisă (transfuzie de sânge) să fie un scenariu plauzibil”

Mai mult, în luna iunie, grupul de experţi vine cu o nouă posibilă explicaţie, transfuzia sanguină: “Analizând dovezile experţilor şi explicaţiile jucătoarei, luăm în considerare posibilitatea ca o metodă interzisă (transfuzie de sânge) să fie un scenariu plauzibil.

Confirmăm că este foarte probabil ca anormalităţile hematologice din paşaport să fie rezultatul manipulării ilicite a sângelui”, se arată în comunicarea celor trei experţi.

Experţii susţin că este vorba de o manipulare a sângelui
Experţii susţin că este vorba de o manipulare a sângelui

Pe tapet, existau următoarele pedepse: avertisment fără suspendare (dacă Simona Halep ar fi reuşit să demonstreze lipsa intenţiei, a vinei şi a neglijenţei, în contextul unui produs contaminat), 2 ani (dacă substanţa a ajuns în corp fără intenţie), 4 ani (pedeapsa standard pentru Roxadustat) şi 6 ani (doping cu circumstanţe agravante).

Tribunalul a respins propunerile ITIA: “Dopaj sistematic şi sofisticat”

Cei de la ITIA au propus ca circumstanţe agravante, “dopaj sistematic şi sofisticat” la Simona Halep, stimulare sanguină între martie şi septembrie 2022, iar dopajul sanguin a fost gândit pentru un maximum la Wimbledon şi US Open. Cei de la ITIA au propus ştergerea rezultatelor între martie 2022 şi septembrie 2022.

Tribunalul a respins circumstanţele agravante şi i-a dat Simonei Halep o suspendare de patru ani. Jucătoarea de tenis va putea reveni pe data de 6 octombrie 2026: “Luând în considerare toate constatările referitoare la încălcările regulilor anti-doping, perioada de ineligibilitate impusă de Tribunal Simonei Halep va fi de patru ani”.  Sportiva a anunţat deja că va ataca această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Simona Halep, suspendată 4 ani
Simona Halep, suspendată 4 ani
  • 35 de ani ar avea Simona Halep în 2026, când va fi eligibilă pentru revenirea în activitate
  • 29 august 2022 a fost data la care a fost testată pozitiv Simona Halep la Roxadustat
ADVERTISEMENT