News

Prima serie de recrutare pentru Armată, un fiasco total. 60% dintre candidați, respinși

Prima serie de recrutare pentru Armată Română din acest an a fost un fiasco total. 60% dintre candidați au fost respinși.
22.04.2024 | 13:23
Prima serie de recrutare pentru Armata un fiasco total 60 dintre candidati respinsi
Prima serie de recrutare pentru Armată, un fiasco total Sursa foto: Facebook- MApN Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cei mai mulți candidați declarați respinși nu au trecut de proba fizică, deși nivelul de dificultate era unul mediu. De asemenea, mari bătăi de cap le-a dat candidaților și examenul medical, dar și cel psihologic.

Câte locuri libere au rămas în Armata Română

Anul acesta, Ministerul Apărării a scos la concurs 5.093 de posturi de soldați gradați profesioniști în Armata României.

ADVERTISEMENT

În urma primei serii de recrutare, aproximativ 2.600 de candidați, din cei peste 6.400 de români care au aplicat să fie soldați profesioniști, au fost admiși.

Astfel, conform reprezentanților MApN, 60% dintre candidați au fost declarați respinși, după ce nu au trecut fie de proba fizică, unde nivelul de dificultate era unul mediu, fie de examenul medical.

ADVERTISEMENT

„Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție).

Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m).

ADVERTISEMENT

O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, a transmis MApN, printr-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților MApN, prima campanie de recrutare și selecție din 2024 s-a derulat în lunile februarie și martie, în 41 de județe din țară, dar și în București, iar indicele de admitere a fost de 40%, un număr extrem de mic față de cel preconizat de către autorități.

ADVERTISEMENT

Din totalul candidaților respinși, 24% au căzut la prima probă, adică evaluarea fizică, 18% la evaluarea psihologică, iar 12% la cea de-a treia probă și anume evaluarea medicală.

Recent, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis că înțelege că „vocația pentru armată trebuie să se sprijine și pe componenta de venit salarial”.

Oficialul a transmis că veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 vor fi următoarele:

  • cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei, adică soldă lunară netă de de 3.345 lei, plus norma de hrană de 1.054 lei
  • cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei, adică soldă lunară netă de 4.711 lei, plus norma de hrană de 1.054 lei
  • media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei, adică soldă lunară netă de 4.082 lei, plus norma de hrană de 1.054 lei

 

ADVERTISEMENT