News

Bărbații care refuză înrolarea în armata Ucrainei vor rămâne fără mașină. Kievul are dreptul să le confiște autoturismul

Noua lege a mobilizării în Ucraina a fost publicată integral pe site-ul Radei Supreme, astfel că populația de sex masculin are motive reale de îngrijorare.
18.04.2024 | 18:53
Barbatii care refuza inrolarea in armata Ucrainei vor ramane fara masina Kievul are dreptul sa le confiste autoturismul
Bărbații care refuză înrolarea în armata Ucrainei vor rămâne fără mașină. Kievul are dreptul să le confiște autoturismul
ADVERTISEMENT

Printre altele, cei care fug de înrolare vor rămâne fără autoturismul personal, care va fi confiscat de stat. Mașinile confiscate vor fi transferate Forțelor Armate ale Ucrainei. Interesant, cei care dețin o singură mașină ar putea să scape de această regulă, conform publicației Ekonomicina Pravda.

Bărbații care refuză înrolarea în armata Ucrainei vor rămâne fără mașină

Conform legii mobilizării, statul ucrainean are dreptul să confiște clădiri, mașini și alte bunuri pentru nevoile armatei, însă se obligă să ramburseze valoarea acestora. Mai mult, administrațiile locale ale statului sunt cele care stabilesc numărul de autovehicule, de tipuri și mărci care vor fi mobilizate, conform bucpress.eu.

ADVERTISEMENT

Inclusiv centrele teritoriale de recrutare, SBU sau Departamentul de Informații (GUR) vor avea dreptul să confiște autoturisme, pe baza deciziilor Administrației Militare Regionale. Conform presei din Ucraina, înainte ca o mașină să fie confiscată se va face o evaluare a valorii mașinii și trebuie văzut dacă armata are nevoie de ea.

Cu toate acestea, legea prevede că persoanele care dețin o singură mașină nu pot să-și piardă autoturismul decât în condiții de excepție, iar în cazul persoanelor care își câștigă existența prin acel autoturism confiscarea este interzisă. Fedir Venislavski, membru al Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații din Rada Supremă, a explicat în ce condiții se confiscă autoturismul.

ADVERTISEMENT

Practic, Armata face o listă de vehicule de care ar avea nevoie care pot fi sechestrate. În principiu, oficialii din armată recunosc că vor confisca majoritar camioane, care sunt necesare pentru a transporta muniție sau personal. Așadar, după cum remarcă presa din Ucraina, în condițiile în care oricum mulți bărbați au fugit deja din țară, cei care vor rămâne fără mașini nu vor fi exagerat de mulți.

Legea mobilizării din Ucraina prevede pedepse pentru cei care fug de mobilizare

Cu toate că legea mobilizării din Ucraina prevede pedepse pentru cei ce fug de mobilizare, momentan nu există o procedură de confiscare a bunurilor în astfel de cazuri. Câ despre mașinile confiscate, legea interzice ca mașina să iasă din Ucraina. Mai mult, legea interzice transferul proprietății unei mașini, închirierea acesteia sau utilizarea ca garanție.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care 63% dintre bărbații rămași în Ucraina nu vor să meargă pe front, Kievul încearcă să îi ”convingă” pe oameni să se alăture armatei și prin metode mai puțin agreate de populație. De exemplu, după modelul rus, Ucraina a decis să-și elibereze condiționat o parte din deținuți, pentru a-i trimite pe front.

”Persoanele care ispășesc o pedeapsă privativă de libertate sau care sunt încarcerate, pot fi eliberate condiționat, prin decizia unei instanțe, pentru a putea efectua serviciul militar, în baza unui contract”, se arată în noua lege a mobilizării. De remarcat că noua lege a mobilizării a fost adoptată cu 283 de vouturi pentru, dintr-un total de 450.

ADVERTISEMENT

”Proiectul de lege privind mobilizarea a fost adoptat în ansamblu”, declara deputatul Iaroslav Jelezniak pe Telegram. Institutul pentru Studiul Războiului avertiza că Rusia are toate șansele să câștige războiul din Ucraina fără ajutor din partea SUA. Cu toate acestea, americanii nu par dispuși să deblocheze acest ajutor, cel puțin nu degrabă.

ADVERTISEMENT