News

Prima țară care ridică interzicerea de a călători în străinătate pentru alte motive decât munca. Ministrul Sănătății din Cehia a anunțat decizia

24.04.2020 | 07:34
Prima tara care ridica interzicerea de a calatori in strainatate pentru alte motive decat munca Ministrul Sanatatii din Cehia a anuntat decizia
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătăţii din Cehia Adam Vojtech a anunțat zilele trecute că începe relaxarea restricțiile în contextul pandemiei de coronavirus, motiv pentru care cetățenii vor avea posibilitatea să călătorească în străinătate și în alte scopuri în afară de serviciu.

Cehii au liber să părăsească țara pentru a putea călători

Cehia a hotărât să accelereze relaxarea restricțiilor din cauza COVID-19, motiv pentru care Guvernul a anunțat că cetățenii vor avea posibilitatea să călătorească în străinătate și în alte scopuri decât munca. Ministrul Sănătății Adam Vojtech a mai precizat că acest lucru va fi posibil cu o singură condiție.

ADVERTISEMENT

Așadar, după ameliorarea situației în ceea ce privește pandemia care a pus stăpânire pe 193 de țări, cehii vor fi nevoiți ca la revenirea în țara natală să fie declarați negativi la testul cu noul tip de coronavirus sau să stea în izolare timp de două săptămâni.

Este posibil să se călătorească în străinătate, chiar şi pentru o vacanţă. Dar la întoarcere, cetăţenii în cauză trebuie să fie negativi la COVID- 19 în urma efectuării unui test sau să intre în carantină timp de două săptămâni”, a spus Adam Vojtech în cadrul unei conferinţe de presă televizate, relatează Reuters.

Cehia este prima țară care relaxează restricțiile mai repede decât planul inițial

De asemenea, Guvernul ceh a mai anunțat că măsurile luate la jumătatea lunii martie din cauza pandemiei se vor relaxa mult mai devreme decât planul inițial. Dacă la început autoritățile preconizau ridicarea acestora începând cu data de 8 iunie, iată că măsurile vor fi ridicate în etape mai repede.

Așadar, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului Karel Havlicek a declarat că a început deja relaxarea restricțiilor impuse de COVID-19. Concret, încă de pe 20 aprilie autoritățile au redeschis piețele externe, cât și magazinele mici.

„Nu ştim până în acest moment dacă vom avea un al doilea şi chiar un al treilea val de coronavirus. Vom şti probabil la finalul lunii mai”, a mai spus Vojtech.

ADVERTISEMENT

Printre țările care au început relaxarea treptată a restricțiilor impuse de pandemiei se mai numără Germania, Polonia, Norvegia şi Albania. În aceste țări sunt permise activităţile restrânse, în timp ce parcurile, magazinele mici şi creşele și-au deschis porțile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un serios semnal de alarmă și este de părere că măsurile nu trebuie relaxate pentru că răul nu a trecut, ci dimpotrivă abia acum începe.

ADVERTISEMENT

„Aveţi încredere în noi. Ceea ce este mai rău abia acum urmează. Să prevenim această tragedie. Este un virus pe care mulţi oameni încă nu îl înţeleg. 

Este o combinaţie foarte periculoasă şi acest lucru se întâmplă … ca la gripa din 1918 care a ucis până la 100 de milioane de oameni”, a declarat directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, informează Mediafax.

ADVERTISEMENT