News

Care este structura anului școlar 2023 – 2024. Când e prima vacanță, de fapt. Anunț important pentru elevi și părinți

Elevii se reîntorc de luni în bănci, pentru 36 săptămâni de cursuri. Prima vacanţă a noului an şcolar este programată la sfârşitul lunii octombrie.
10.09.2023 | 11:56
Care este structura anului scolar 2023  2024 Cand e prima vacanta de fapt  Anunt important pentru elevi si parinti
Care e structura anului școlar 2023 - 2024. Când iau elevii prima vacanță. Sursa foto: Colaj Fanatik / Pixabay
ADVERTISEMENT

Vacanţa mare s-a încheiat, iar elevii se reîntorc de luni în bănci, pentru 36 săptămâni de cursuri, emoţii, teze şi toate provocările pe care le presupune fiecare an de învăţământ.

Elevii vor avea cinci vacanţe

Aproximativ 2,7 milioane de elevi sunt aşteptaţi să frecventeze şcoala în anul de învăţământ 2023/2024. Excepţie de la durata de 36 de săptămâni stabilită de Ministerul Educaţiei  fac elevii din clasele a XII-a zi, a XIII-a – seral şi frecvenţă redusă – pentru care anul şcolar va avea o durată de 34 de săptămâni, urmând să se încheie pe 7 iunie 2024

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru elevii din clasa a VIII-a anul şcolar va avea o durată de 35 de săptămâni şi se va încheia pe 14 iunie 2024, acestora dându-li-se timp pentru pregătirea Evaluării Naţionale.

O menţiune specială pentru elevii din clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, şi pentru cei din învăţământul profesional, care vor sta cu o săptămână în plus în bănci, pentru aceştia anul şcolar având o durată de 37 de săptămâni, urmând să se încheie abia pe 28 iunie 2024.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educaţiei anunţă că până la următorul an şcolar elevii vor beneficia de cinci vacanţe, care vor fi structurate astfel: de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023; de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024; o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 12 februarie-3 martie 2024; de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marţi, 7 mai 2024 şi de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.

Pe lângă vacanţe, elevii vor mai fi liberi în zilele declarate nelucrătoare prin lege, dar şi în ziua de 5 octombrie 2023, care este Ziua Internaţională a Educaţiei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu se vor face face cursuri pe durata programelor “Şcoala altfel” şi “Săptămâna verde”, care se vor derula în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare şi a căror planificare se află la decizia fiecărei unităţi de învăţământ.

Vineri a fost adoptată şi Hotărârea de Guvern care prevede gratuitatea transportului pentru elevi pe parcursul anului şcolar. “Beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar. Au fost stabilite facilităţi suplimentare la transportul elevilor, faţă de ceea ce a fost până acum.

ADVERTISEMENT

S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitate la transport, şi anume elevii din şcolile înscrişi în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin. De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învăţământul preuniversitar care locuiesc şi/sau învaţă în judeţul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul”, a explicat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

ADVERTISEMENT