News

Primarul din Mangalia, trimis în judecată de DNA. Sechestru de 1,5 milioane euro pe averea edilului

Primarul din Mangalia a fost trimis în judecată de procurorii DNA, Cristian Radu fiind acuzat de abuz în serviciu alături de alți funcționari ai instituției.
20.06.2023 | 12:47
Primarul din Mangalia trimis in judecata de DNA Sechestru de 15 milioane euro pe averea edilului
Primarul din Mangalia, trimis în judecată de DNA. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Procurorii DNA Constanța au pus sechestru de 1.5 milioane de euro pe averea edilului PNL, dar și pe banii mai multor funcționari din Primăria Mangalia. Bărbatul e acuzat de abuz în serviciu pentru modul în care a atribuit 95 de contracte de asistență juridică ”cu dedicație” către SCA Grimberg și Asociații.

Primarul din Mangalia, trimis în judecată de DNA

Potrivit G4Media, primarul și subordonații săi sunt acuzați că au efectuat cheltuieli peste limita impusă de bugetul orașului și ar fi organizat formal procedura de atribuire a contractelor de asistență juridică către compania menționată, ”creând aparența de legalitate”, deși în realitate nu au cerut oferte și de la alți avocați.

ADVERTISEMENT

În primă fază, procurorii au sechestrat 13.6 milioane de lei pe numele primarului, însă judecătorii au scăzut acest cuantum la doar 7.5 milioane de lei. În aceeași situație sunt și Petrinei Boiță (89 acte materiale) – secretarul Primăriei, Romulus Dumitrana (45 de acte materiale) – persoana delegată de primar pentru a semna documentele, Didi George Călin (25 acte materiale) – director la Direcția Juridică, Daniel Vlădescu (44 acte materiale) – șef serviciu, Diana Ionela Fotin (3 acte materiale) – director al Direcției Management Fiscal și Control, Maria Negru (3 acte materiale) – angajat al Departamentului Control Financiar Preventiv Propriu.

Primar al Mangaliei din 2012, Cristian Radu e considerat printre cei mai influenți primari PNL din regiune, fiind totodată șeful liberalilor din Mangalia. Înainte de a ajunge primar, Cristian Radu a fost șef al Gărzii Financiare Constanța timp de 8 ani, fiind licențiat în Management și Drept, precum și un curs post-universitar la Colegiul Național de Apărare.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, din declarația de avere a lui Cristian Radu reiese că primarul deține alături de soție 11 terenuri în Constanța, precum și o casă de locuit de 400 mp și o casă de vacanță, tot de 400 mp. Primarul mai deține 3 spații comerciale, dar și două mașini din 2018 și 2021, precum și bijuterii și ceasuri în valoare de 63.000 de euro. În conturi, primarul are 74.918 lei și peste 200.000 de euro. La această avere a contribuit și soția sa, cu un venit de 70.000 de lei anual de la CN Administrația Porturilor Constanța, în timp ce Cristian Radu se laudă cu un salariu de 119.000 de lei anual.

Procurorii DNA au oferit mai multe detalii printr-un comunicat de presă. ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: RADU CRISTIAN, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

ADVERTISEMENT

BOIŢĂ PETRINA, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța, DUMITRANA ROMULUS, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar, CĂLIN DIDI GEORGE, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, VLĂDESCU DANIEL, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, FOTIN DIANA-IONELA, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, NEGRU MARIA, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia, Avocat în cadrul Baroului București, toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.

ADVERTISEMENT

În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus. Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, arată procurorii DNA.

ADVERTISEMENT
Tags: