News

Primarul și alte 4 persoane au fost arestate pentru fraudarea alegerilor, într-o comună din România

09.10.2020 | 19:05
Primarul si alte 4 persoane au fost arestate pentru fraudarea alegerilor intro comuna din Romania
ADVERTISEMENT

Un primar și alte 4 persoane au fost arestate pentru 24 de ore sub acuzarea de fraudare a alegerilor din 27 septembrie.

Este vorba Primarul comunei Ibănești, Benone Pletea, viceprimarul Ionel Iacomi, împreună cu președintele Secției de votare din satul Mânzați. A mai fost reținut un angajat dar și soția unui medic de familie, conform vremeanoua.ro.

ADVERTISEMENT

Se pare că mai mulți alegători au fost obligați să voteze la urna mobilă cu cine le dicta membrul comisiei. Mai mulți bătrâni din sat ar fi fost forțați să opteze pentru candidatul PSD. Sunt suspecte 80 de voturi.

Primarul din Ibănești și alte 4 persoane au fost arestate pentru fraudarea alegerilor

Cazul revoltător implică și adeverințe medicale false emise votanților la domiciliu din Ibănești. Ele nu au fost date de medicul de familie și au fost scrise și pentru oameni care nu le solicitaseră.

ADVERTISEMENT

Poliția Bârlad și Direcția Generală Antifraudă Vaslui au primit plângeri făcute în ziua votării, referitor la membrii comisiilor de vot, care au mers cu urna mobilă prin sat. Aceștia au fost acuzați că au forțat oamenii să voteze candidatul PSD, Benone Pletea. Contracandidatul acestuia, Elena Ibănescu (PNL), a formulat plângerea către Poliția Ibănesti și către DGA.

Polițiștii vasluieni au reținut pe 7 octombrie, patru bărbați și o femeie din comună. Aceștia sunt bănuiți de comiterea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

„Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au probat activitatea infracționalã a cinci bãrbați cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani și a douã femei, în vârstã de 42, respectiv 44 de ani, persoanele fiind bãnuite de comiterea infractiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz în serviciu. Astfel, în urma cercetãrilor efectuate de cãtre polițiștii, s-a stabilit cã cele 7 persoane ar fi participat atât în calitate de autori, dar și complici, la sãvârșirea infracțiunilor cercetate.

Aceștia ar fi solicitat, procurat, întocmit și folosit, mai multe adeverințe medicale întocmite și eliberate în fals. Adeverințele, pe care erau consemnate situații nereale, au fost folosite la întocmirea în fals a unor cereri de votare prin intermediul urnei speciale mobile, fãrã ca persoanele înscrise pe respectivele adeverințe sã sufere de afecțiuni medicale care sã le facã netransportabile, în vederea exercitãrii dreptului de a vota.

ADVERTISEMENT

Totodatã, persoanele înscrise pe respectivele adeverințe nu ar fi avut cunoștințã despre acestea și nici nu le-ar fi solicitat. Ulterior, în data de 27 septembrie a.c., comisiile de votare de la toate cele 3 secții de pe raza comunei Ibãnești au desemnat membri care s-au deplasat cu urna specialã mobilã la domiciliile persoanelor în numele cãrora au fost formulate cereri, pentru ca acestea sã-și exercite dreptul de vot.

În data de 7 octombrie a.c., ca urmare a administrãrii probatoriului, politistii au luat fațã de 4 bãrbați și o femeie, mãsura reținerii pentru o perioadã de 24 de ore, iar în cursul zilei de astãzi, aceștia au fost prezentați Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad care a dispus fațã de aceștia mãsura preventivã a controlului judiciar, pentru o perioadã de 60 de zile. Douã persoane sunt cercetate în stare de libertate. În cauzã sunt continuate cercetãrile pentru stabilirea activitãții infracționale a persoanelor implicate.”, a precizat Silvia Manta, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

ADVERTISEMENT