News

Primele declaraţii ale lui Traian Băsescu după externare. Ce diagnostic i-au pus medicii. “A fost o boală netratată la timp”

Traina Băsescu a vorbit cu jurnaliștii după întoarcerea în țară. El le-a explicat că a avut o pneumonie care nu a fost tratată la timp și că se află în căutarea unei noi locuințe.
31.03.2022 | 14:33
Primele declaratii ale lui Traian Basescu dupa externare Ce diagnostic iau pus medicii A fost o boala netratata la timp
Băsescu a explicat că suferă de o pneumonie care nu a fost tratată la timp. Credit foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La câteva ore de la întoarcerea de la Bruxelles, fostul președinte ale României, Traian Băsescu, a vorbit cu jurnaliștii adunați în fața vilei din cartierul Primăverii, pe care trebuie să o părăsească.

Băsescu, diagnosticat cu o pneumonie

El le-a explicat că medicii l-au diagnosticat cu o pneumonie netratată la timp. În ciuda bolii de care a suferit, fostul președinte i-a asigurat pe jurnaliști că se simte bine.

ADVERTISEMENT

“A fost o boală netratată la timp”, le-a spus fostul președinte jurnaliștilor.

Medicii l-ar fi sfătuit ca până pe 10 aprilie, data la care i se termină și concediul, să evite spațiile aglomerate și să poarte măști de protecție. El trebuie să respecte aceste indicații pentru a se asigura că nu se infectează cu Covid-19.

“Reușesc să fiu zglobiu. Mă mișc, e foarte bine. Am avut o pneumonie netratată la vreme și recomandarea medicilor este ca cel puțin până în data de 10 să evit orice aglomerație ca să nu așeze peste tratamentul care s-a făcut un covid. Recomandarea, printre altele, a fost să nu merg în aeroporturi, în avioane, să port mască tot timpul”, a mai adăugat Băsescu despre starea sa de sănătate.

ADVERTISEMENT

De ce s-a întors în București?

Reporterii l-au întrebat pe Traian Băsescu de ce a decis să revină în țară, dat fiind faptul că medicii i-au recomandat să evite locurile aglomerate. El le-a explicat că a făcut această călătorie pentru a fi alături de soția sa și de a lua decizii legate de viitorul familiei.

“Credeți că puteam sta acolo când aveam soția acasă, voi călare pe poartă de dimineața pana seara? Trebuia sa fiu acasă, avem de luat decizii”, a declarat Băsescu.

ADVERTISEMENT

El a vorbit și despre informațiile apărute în presă care indicau că el și soția sa s-ar putea muta în casa fiicei sale, Ioana, dar a exclus o astfel de posibilitate.

“Acolo nu se poate. Am văzut și un reportaj destul de neplăcut precum că ar fi fost ilegal achiziționată. Nu. Este un apartament, și nu o vilă, într-o construcție cu 12 alte familii”, a explicat fostul şef de stat.

ADVERTISEMENT

Unde se va muta familia fostului președinte?

După cum au notat jurnaliștii în ultimele zile, Maria Băsescu, soția fostului președinte a început deja să facă eforturile necesare pentru a părăsi imobilul pus la dispoziție de RAAPPS.

Băsescu a anunțat că va respecta legea și că va părăsi locuința la care a avut dreptul ca fost șef de stat.

“Decizia a fost să căutăm un apartament pe care să-l închiriem sau să-l cumpărăm și să ne conformăm legii”, a adăugat acesta.

El a oferit și detalii despre modul în care ar vrea să se mute. Astfel, el și-ar dori un apartament de trei camere care să nu fie “izolat de lume”, care să se afle în apropierea mai multor magazine, a unei stații de metro și a unei piețe.

Ce face Băsescu fără protecția SPP?

Fostul președinte a declarat faptul că, deşi a rămas fără protecția oferită de agenții SPP, asta nu înseamnă că va divulga informațiile secrete pe care le-a aflat la conducerea țării.

“Nu. Niciodată nu o să dezbrac cămașa de fost președinte și nu o să uit că am fost 10 ani președintele țării și am obligația ca ceea ce știu numai eu și alți lideri politici importanți să rămână în capul meu și atât”, a spus Traian Băsescu.

Ce urmează pentru fostul președinte

Traian Băsescu le-a explicat jurnaliștilor că nu își va da demisia, argumentând că a candidat pentru un post în Parlamentul European după ce anunțul legat de colaborarea sa cu Securitatea a fost făcut public de CNSAS.

El a mai ținut să le explice reporterilor că nu a ascuns nimic și că este convins că notele sale informative nu au avut trimiteri la activități sau poziții politice.

Deși a spus că va respecta legea, Băsescu a mai adăugat că are dubii că aceasta este constituțională și că se va consulta cu avocații pe această temă. Cu toate acestea, el nu se poate adresa CCR doar cu nota primită de la RAAPPS.

El a mai vorbit și despre posibilitatea de a se adresa CEDO, explicând că este de părere că legea care prin care și-a pierdut privilegii de fost șef de stat îi afectează drepturile viagere.

ADVERTISEMENT