Valul de revoltă declanșat de atitudinea Austriei față de intrarea României în spațiul Schengen a fost unul uriaș, iar unele voci, inclusiv din rândul politicienilor, au îndemnat românii să boicoteze companiile austriece din țara noastră. Clubul Universitatea Craiova, precum și câțiva oameni de afaceri autohtoni au anunțat că-și retrag banii de la băncile austriece și nu vor mai alimenta de la OMV.
Un boicot general împotriva companiilor austriece din România este un scenariu puțin probabil și nu este tocmai recomandabil. În sectorul bancar, BCR (deținută de Erste) și Raiffeisen au milioane de clienți și sunt în top 10 ca valoare a activelor (locul 2, respectiv locul 5, în anul 2021).
În plus, printre clienții acestor bănci se află și câțiva dintre cei mai importanți oameni din statul român.
De exemplu, Klaus Iohannis, Președintele României, își încasează salariul prin BCR, acolo unde deține un cont curent deschis încă din anul 1999.
La data ultimei declarații de avere (iunie 2022), Iohannis avea 170.000 de lei la banca austriacă. Președintele nu mai are un alt cont sau depozit bancar și nici nu are credite, singurul său venit suplimentar venind din chirii (41.041 lei pe an).
Premierul Nicolae Ciucă își ține banii la Banca Transilvania (capital românesc), acolo unde are și un credit de 100.000 de lei pe care trebuie să-l plătească în 5 ani. Totuși, și el este clientul unei bănci austriece, Raiffeisen, la care deține 121.711 lei într-un fond de investiții (inclusiv pensii private sau alte sisteme de acumulare).
De altfel, în afară de salariul de la guvern, Nicolae Ciucă încasează și o pensie de la Ministerul Apărării Naționale, în valoare de 214.990 de lei (17.900 de lei pe lună).
Alina Gorghiu, președintele Senatului, are trei conturi curente la Raiffeisen Bank. La momentul completării declarației de avere pentru anul 2022, Gorghiu avea, cumulat, peste 320.000 de lei la banca austriacă.
Alina Gorghiu mai are, însă, patru conturi la Unicredit, în timp ce soțul ei, Lucian Isar, își ține banii la bănci din Marea Britanie și chiar în numerar (270.000 de lei, 323.000 euro, 215.000 dolari și 5.000 lire sterline).
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților nu își ține banii în băncile austriece. Șeful PSD are nu mai puțin de șase conturi curente și două depozite la Banca Transilvania, iar anul trecut și-a făcut și un card Revolut.
Tot la Banca Transilvania a apelat Ciolacu pentru cele patru credite pe care le-a contractat în ultimii 10 ani, în valoare totală de 35.000 de lei și 85.000 de euro.
Aproape o jumătate dintre miniștrii Guvernului României (10 din 21) au conturi în bănci austriece:
Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării – două conturi la Reiffeisen Bank (2.226 euro și 40.456 lei),
Ioan Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene – două depozite la BCR (4.557 lei și 25.075 lei)
Florin Marian Spătaru, ministrul economiei – cont la BCR (145.000 de lei)
Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor – patru depozite la BCR (în total, peste 20.000 de lei)
Alexandru Rafila, ministrul sănătății – cinci conturi și depozite la Raiffeisen (417.000 lei, 350.000 euro și 15.600 dolari) și unul la BCR (386.000 lei)
Ligia Deca, ministrul educației – trei conturi și un depozit la BCR (în total, 70 de lei),
Constantin Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului – trei conturi la Raiffeisen (3.046 lei, 85.000 euro și 40.000 dolari)
Lucian Romașcanu, ministrul culturii – trei conturi la Reiffeisen (aproximativ 6.500 de lei)
Carol Eduard Novak, ministrul tineretului și sportului – șapte conturi la BCR (aproximativ 550.000 lei)
Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale – două conturi la BCR (150.000 lei) și două la Raiffeisen (12.000 lei).
Printre miniștrii care nu au conturi la bănci austriece se numără și Lucian Bode, de la interne. cel care a negociat intrarea Roomâniei în Schengen (BRD) sau Bogdan Aurescu, de la externe (BT și BRD).
Nici Rareș Bogdan, europarlemntarul care a cerut represalii împotriva companiilor austriece nu este clientul acestor bănci, el ținându-și economiile la Banca Transilvania, First Bank și KBC Bruxelles.
„Companiile de stat să închidă conturile bancare la băncile austriece, românii să nu mai ruleze bani prin bănci austriece, să-i mute în bănci românești, franceze și germane”, a spus Rareș Bogdan într-o intervenție la Antena 3.
Reacția băncilor austriece din România a fost una de sprijin pentru țara noastră, după ce cancelarul Karl Nehammer a interzis accesul țării noastre în Spațiul Schengen.
„În contextul votului negativ pentru aderarea României la spaţiul Schengen, nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinşi de această decizie”, au arătat reprezentanții Raiffeisen, într-un comunicat de presă.
„Regretăm rezultatul votului de astăzi din Consiliul JAI. Obiectivul nostru comun trebuie să fie acela de a găsi rapid o soluție viabilă”, a transmis și șeful Erste Group.