News

Primul centru de vaccinare drive-through din București s-a deschis joi. Klaus Iohannis: E un succes

29.04.2021 | 14:45
Primul centru de vaccinare drivethrough din Bucuresti sa deschis joi Klaus Iohannis E un succes
ADVERTISEMENT

Joi, 29 aprilie, s-a deschis primul centru de vaccinare anti-Covid de tip drive-through din București. Președintele Klaus Iohannis a explicat că acest lucru reprezintă un succes pentru campania de vaccinare.


Update, ora 14:40

Klaus Iohannis, în vizită la centrul de vaccinare drive-through din București: „Este un succes!”

Președintele Klaus Iohannis a vizitat primul centru de vaccinare drive-through din Capitală. La plecare, acesta a făcut câteva declarații cu privire la campania de vaccinare.

ADVERTISEMENT

„Putem să spunem deja că este un succes. De azi dimineață, bucureștenii vin să se vaccineze în număr mare. Este foarte îmbucurător. Acest tip de centru de vaccinare este un succes și vor apărea tot mai multe centre de acest tip. Este foarte important de știut că la aceste centre se poate prezenta orice dorește, care este rezident la noi, evident, românii, dar și străini care au reședința în România, inclusiv românii din Diaspora, care vor să se vaccineze în timpul șederii în România, pot să vină să se vaccineze”, a declarat șeful statului.

„Este extrem de important ca această campanie de vaccinare să prindă din ce în ce mai multă viteză, ceea ce se și întâmplă. Vaccinarea este singura cale de ieșire din pandemie și îi încurajez pe toți românii să se vaccineze. Suntem într-o nouă fază a campaniei, în care practic nu va mai fi nevoie de niciun fel de birocrație, se poate merge la vaccinare pur și simplu, cum se întâmplă la acest centru drive-through. Sunt convins că și în București și în țară se vor organiza noi și noi evenimente de vaccinare, centre drive-through, maratoane de vaccinare ș.a.m.d. Este important să înțelem cu toții că e nevoie de această vaccinare,” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Știre inițială, ora 07:47

Acesta va funcționa în Piața Constituției, urmând să fie deschis, zilnic, între orele 8.00-20.00. Va fi folosit vaccinul Pfizer, iar cei care vor să se vaccineze vor putea merge cu cartea de identitate, fără a fi nevoie de programare.

Decizia autorităților de a deschide în Capitală un astfel de centru vine după ce precedentele, deschise în Cluj-Napoca și Deva, s-au dovedit a fi extrem de eficiente, cu mii de oameni imunizați.

ADVERTISEMENT

Joi, 29 aprilie, se deschide primul centru de vaccinare drive-through din București

Vaccinarea în acest centru din București se realizează fără programare în Platforma RoVaccinare, iar datele persoanelor vaccinate vor fi introduse, ulterior, în Registrul Electronic Național de Vaccinare.

Organizatorii anunță că agenții de îndrumare a traficului vor asigura fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare și supraveghere post vaccinare, iar vaccinarea se efectuează fără a fi necesară părăsirea mașinii.

ADVERTISEMENT

CNCAV anunță populația ce trebuie să știe în legătură cu funcționarea centrului din Capitală:

  • Agenții de îndrumare a traficului asigură fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare și supraveghere post vaccinare;
  • La punctul de triaj medical se aplică procedurile și instrucțiunile în vigoare referitoare la triajul persoanelor; medicul verifică chestionarul sau asistă completarea acestuia, după caz, și validează criteriile medicale pentru vaccinare;
  • Vaccinarea se efectuează persoanelor aflate în mijlocul de transport, fără a fi necesară părăsirea autovehiculul sau a spațiului special amenajat după caz;
  • După vaccinare, agenții de îndrumare indică traseul către zona de supraveghere post vaccinare;
    Zona de supraveghere post-vaccinare este asigurată de personal medical (medic și asistenți) sau personal auxiliar instruit pentru identificarea persoanelor care au nevoie de asistență medicală pe perioada de supraveghere;
  • În perioada de supraveghere, se emite adeverința de vaccinare iar medicul înscrie pe aceasta data la care se va efectua cea de a doua doză;
  • În funcție de tipul vaccinului distribuit, pentru completarea schemei de vaccinare, se asigură accesul persoanelor pentru efectuarea rapelului, conform intervalului dintre cele două doze, respectând capacitatea de vaccinare a centrului;
  • După începerea administrării dozei de rapel la persoanele vaccinate inițial, se mai pot primi suplimentar persoane pentru vaccinarea cu doza I, în limita capacității de vaccinare a centrului.

În România, primul centru de tip drive- through a fost deschis sâmbătă, 24 aprilie la Deva, în Hunedoara, unde au fost vaccinate 3.239 de persoane.

Ulterior, în data de 26 aprilie, a fost deschis al doilea centru de tip drive-through din România, în Cluj, fiind vaccinate 1.038 de persoane, iar joi 28 aprilie a fost deschis cel de-al treilea centru în Arad, unde au fost vaccinate 40 de persoane în primele patru ore de la deschidere.

Autoritățile anunță că, ”pentru susținerea campaniei de vaccinare și atingerea indicelui necesar imunizării colective optime, în perioada următoare se vor deschide gradual alte asemenea centre de vaccinare destinate populației generale, la nivel național. Vaccinarea este soluția optimă pentru ajungerea la o viață normală, într-un mediu favorabil și sigur”.

ADVERTISEMENT