News

Focar de rujeolă la o şcoală din Bucureşti. „Jumătate din secțiile de copii de la Matei Balş sunt pline cu această boală contagioasă”

Focar de rujeolă în București, la o școală, copiii nu sunt vaccinați. Ministerul Sănătății a declarat epidemie la nivelul întregii țări
09.12.2023 | 15:53
Focar de rujeola la o scoala din Bucuresti Jumatate din sectiile de copii de la Matei Bals sunt pline cu aceasta boala contagioasa
Medicii atrag atenția asupra pericolului rujeolei și a necesității vaccinării / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La o școală din București a fost descoperit un focar de rujeolă. Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel national, existând 2.000 de cazuri în 29 de județe.

Patru copii din aceiași clasă, infectați

Un focar de rujeolă a fost descoperit la o școală din Capitală, patru copii din aceiași clasă fiind diagnosticați cu această maladie foarte periculoasă.

ADVERTISEMENT

„Din păcate, în România, deși stăteam încă din pandemie la un ritm scăzut de vaccinare împotriva acestei afecțiuni, deci raportul de vaccinare era sub 80%, pandemia a făcut ca acest raport să scadă și mai mult (…). Sunt destul de multe cazuri la noi în spital. Jumate din secțiile de copii sunt pline cu această afecțiune, ceea ce este grav, că sunt și cazuri chiar din București. 

„Din păcate nu sunt vaccinați”

Există chiar și un focar la o școală din București, copiii care aș zice că ar fi fost obligatoriu să fie vaccinați. Din păcate, nu sunt vaccinați și atunci am avut foarte multe cazuri din acest focar în centrul Bucureștiului”, potrivit doctorului Gorge Jugulete, medic la Institutul Matei Balș, potrivit Antena 3CNN.

ADVERTISEMENT

„Rujeola e o boală severă atât pe termen scurt, dar mai ales și pe termen lung. Scade imunitatea generală a organismului atât la nivel la nivelul porților de intrare cutanate și respiratorii, dar și prin scăderea imunității celulare a organelor, deci organele nu se mai apără și atunci apar complicații de tot genul la toate aparatele sistemului organismului”, a explicat doctorul Jugulete.

„Avem complicații respiratorii cu pneumonii. Și ele pot evolua cu insuficiențe respiratorii.Chiar acum avem copii cu insuficiență respiratorie și necesar de oxigen. Avem complicații la nivelul digestiv, cu hepatite, pancreatite, boală diareică, dar cele mai de temut sunt cele neurologice de tip encefalită sub-acută sau acută, care se poate solda chiar cu deces”, a avertizat medicul.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății declară epidemie la nivel național

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, a comunicat Ministerul Sănătății.

Potrivit ministerului, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Ministerul a mai informat că va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Potrivit medicilor, rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

„Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Complicații grave și deces

Rujeola este o boală extrem de contagioasă și gravă, transmisă prin aer, cauzată de un virus care poate duce la complicații grave și chiar la deces, potrivit OMS. Vaccinarea împotriva rujeolei a prevenit 56 de milioane de decese între 2000 și 2021.

În ciuda disponibilității unui vaccin sigur și rentabil, se estimează că în 2021 au existat 128.000 de decese cauzate de rujeolă la nivel mondial, în principal în rândul copiilor nevaccinați sau insuficient vaccinați cu vârsta sub 5 ani.

Până în 2022, aproximativ 83% dintre copiii din lume au primit o doză de vaccin împotriva rujeolei , cea mai mică rată din 2008.

 

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori