News

Primul judeţ din România declarat liber de COVID-19. Au fost externaţi ultimii bolnavi

02.07.2020 | 13:13
Primul judet din Romania declarat liber de COVID19 Au fost externati ultimii bolnavi
ADVERTISEMENT

Chiar dacă numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește în fiecare zi și provoacă decese pe bandă rulantă, ultimele 24 de ore au adus și o veste îmbucurătoare. Asta pentru că Aradul a devenit primul județ din România „liber de COVID-19”.

Potrivit autorităților locale, de aproape două săptămâni nu mai există infectări noi, iar ultimii pacienți au fost declarați vindecați și externați. În cadrul unei conferințe de presă la care au luat parte și responsabili ai sistemului sanitar, președintele Consiliului Județean a subliniat faptul că această „performanță” se datorează eforturilor cadrelor medicale.

ADVERTISEMENT

Totodată, oficialul a ținut să le mulțumească arădenilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă în ultimele luni. Le recomandă, însă, să nu renunțe la măsurile de distanțare socială, pentru că virusul se poate răspândi oricând.

Vești bune pentru arădeni. Au scăpat de coronavirus. Nu mai există niciun caz de îmbolnăvire în județ

Vestea bună este că Aradul a devenit judeţ liber de COVID-19. Dacă ne raportăm la ultima lună, în medie am avut trei-patru pacienţi internaţi. Nu aş vrea să fac afirmaţii pripite, hazardate, cu atât mai mult cu cât constatăm că la nivelul ţării noastre această pandemie s-a extins în mai multe judeţe, dar aş vrea să subliniez efortul tuturor cadrelor medicale, al specialiştilor şi cetăţenilor, care prin comportamentul foarte responsabil au condus la această performanţă.

ADVERTISEMENT

Nu mai există bolnavi de COVID-19 în judeţ. Datorită măsurilor luate, pandemia este sub control, chiar dacă Aradul este situat la graniţă, chiar dacă suntem un judeţ de tranzit şi trec mii de oameni zilnic prin punctele de frontieră”, a declarat Iustin Cionca.

De la un caz pe zi, județul Timiș a raportat în doar câteva ore 6 pacienți cu COVID-19

Niciodată în ultimii 100 de ani nu am avut o situaţie atât de dificilă la Arad şi niciodată în istoria Aradului nu am avut o mobilizare atât de mare a administraţiei locale, a societăţii civile. Această pandemie a scos la suprafaţă nu doar greutăţi şi probleme, ci şi filonul de bunătate, de generozitate, de omenie, un filon de solidaritate care a adunat împreună peste 23.000 de donatori”, a mai spus președintele CJ Arad.

ADVERTISEMENT

De la începutul pandemiei, în judeţul Arad au fost confirmate 706 cazuri de COVID-19, iar 79 bolnavi au decedat. De asemenea, au fost efectuate peste 16.000 de teste, fiind implicate în combaterea bolii 1074 de cadre medicale.

De altfel, jumătate din totalul celor 150 de persoane angajate în timpul stării de urgenţă și-au încheiat colaborarea cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Decizia a fost luată „în contextul scăderii numărului de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 la nivelul judeţului Arad”.

ADVERTISEMENT

La polul opus se află, însă, județul Timiș, unde numărul de pacienți cu COVID-19 a crescut în doar câteva ore. După o lună în care era confirmat un singur caz pe zi, șase persoane au ajuns de urgență la spital.

Dintre cele șase cazuri din Timiș, cinci sunt din Lugoj, iar unul este cel al asistentei. Timiș, Arad stăteau bine. În ultimul timp, în Timiș am avut o medie de o persoană nou infectată timp de aproximativ o lună. Ieri însă am avut șase cazuri, toți au ceva în comun, nu cred că există virusul și nu s-au protejat deloc.

Sper că vom fi responsabili și vom înțelege că e foarte important să ne protejăm, altfel riscăm să nu facă față sistemul de sănătate. Pentru o nouă pandemie, permanent există viruși noi care sunt descoperiți, echipamentele care îi pot depista sunt mai performante. Dacă nu suntem responsabili, există riscul ca la un moment dat să ne facem singuri rău. Sunt foarte mulți care aderă la teorii ale conspirației”, a declarat medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT