News

Primul oraș din România unde se va institui carantina de noapte în weekend. Rata de infectare depășește 4 la mie

Într-un mare oraș din România autoritățile au decis instituirea carantinei pe timp de noapte, în weekend. Rata de infectare în zonă depășește 4 la mia de locuitori: 4,49.
22.09.2021 | 18:58
Primul oras din Romania unde se va institui carantina de noapte in weekend Rata de infectare depaseste 4 la mie
ADVERTISEMENT

Este vorba despre Timișoara, unde incidența cazurilor a depășit 4 la mie. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis, așadar, să fie introdusă carantină pe timp de seară, în weekend.

În schimb, în alte două localități din județul Timiș, unde rata de infectare a trecut de 7 la mie, autoritățile au decis să fie carantină pe tot parcul săptămânii.

ADVERTISEMENT

Ce reguli vor trebui respectate

Totodată, atât în Timișoara, cât și în alte localități din oraș se va introduce stare de carantină în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la fel, pe timp de noapte. Este vorba despre: Dudeștii Noi, Giulvăz, Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc, Pădureni, Sacoșu Turcesc și Parța.

În urma acestei situații, vor trebui respectate mai multe reguli, inclusiv deplasarea cu declarația pe propria răspundere în intervalul 20:00-5:00. În document trebuie să fie precizat un motiv bine întemeiat al deplasării, precum: în interes profesional, în interes de acordare a unei asistențe medicale care necesită urgență (pentru un copil, vârstnic sau alt membru al familiei) sau deplasare într-o altă localitate unde este nevoie de prezență neapărată.

ADVERTISEMENT

Declarația pe propria răspundere se poate prezenta oamenilor legii, la verificare, în format electronic sau tipărit. Ea poate fi descărcată de AICI.

De asemenea, în aceste zone se vor închide magazinele la ora 18:00. Însă, în intervalul 18:00 – 5:00 se vor putea desfășura activități de livrare la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Se vor suspenda și activitățile din sălile de sport sau fitness. Toate aceste măsuri vor fi valabile până ce rata de infectare va scădea sub 4 la mia de locuitor.

Masca de protecție va fi obligatorie și în aer liber, în special în zonele aglomerate, precum piețe, stații de autobuz sau școli.

ADVERTISEMENT

Localitățile din județul Timiș unde s-a depășit rata de infectare de 7 la mie

Cele două localități sunt Bucovăț și Moravița. Aici, indicele de infectare este de 7,5 la mia de locuitori.

În urm acestei situații, s-a decis carantină pe tot parcursul săptămânii, tot pe timp de noapte, și nu doar în weekend, așa cum este în restul zonelor menționate. Restricțiile care vor trebui respectate sunt aceleași prezentate mai sus.

Bucureștiul a intrat în scenariul roșu

Capitala a intrat, miercuri, în scenariul roșu după ce s-a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori: 3, 3 la mie. Astfel, va fi nevoie de prezentarea certificatului verde la intrarea în restaurante sau alte evenimente precum nunți/botezuri/petreceri.

Certificatul verde este necesar inclusiv copiilor, mai exact, celor de peste 6 ani. Documentul atestă că o persoană este vaccinată, trecută prin boală sau testată negativ.

ADVERTISEMENT
Tags: